Dijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikÜcretsiz yapay zeka sohbet robotlarının dolandırıcılara dolandırıcılık yöntemlerini ve para aklama stratejilerini öğrettiği ortaya çıktı. İngiltere'de dolandırıcılık vakalarında büyük bir artış yaşanırken, yapay zekanın suçlulara detaylı bilgi sunduğu belirtildi. Araştırmalar, ChatGPT'nin dolandırıcılara sahte belgeler oluşturma ve hedef belirleme konularında yardımcı olduğunu gösterdi.
#Yapay ZekaHarvard Üniversitesi’nde bir akademisyen, öğrencilerin Sokrates, Konfüçyüs, Shakespeare gibi tarihin ünlü figürleriyle konuşarak hem onların düşüncelerini hem de tarihi dönemlerini birinci ağızdan dinleyebilecekleri bir yapay zekâ uygulaması geliştirdi. Öğrenciler, derste tarih ve felsefeyle ilgili merak ettiklerini doğrudan ünlü düşünürlere sorabiliyorlar.
#Harvard ÜniversitesiYapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, yeni modeli ‘GPT-4o’yu tanıttı. En ‘duygusal robot’, artık görüp anlık cevap verebiliyor, problem çözebiliyor, yorum yapabiliyor, konuşurken heyecanlanıyor ve espri yapıp karşısındakine adeta makine olduğunu unutturuyor.
#Chatgpt"Yapay Zeka Yasası" olarak da bilinen yapay zeka kullanımına ilişkin geniş kapsamlı kanun, Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı. Yeni kanun ile AB otoriteleri yasanın çiğnenmesi durumunda 35 milyon euroya varan dev cezalar kesebilecek.
#ABABD'li çip üreticisi Nvidia'nın bir günde 277 milyar dolar değer artışı açıklaması ile başlayan piyasalardaki yapay zeka rallisi sürüyor. Ancak bazı uzmanlar hisselerdeki bu değer artışlarının 90'lar sonundaki 'Dotcom Balonu' adı verilen krizle benzerlikler taşıdığı konusunda uyarıyor.
#NvidiaABD'li çip devi Nvidia, yapay zeka programlarına ilgi ile artan çip talebi nedeniyle beklentilerinin de üzerinde kâr ve gelir açıkladı. Açıklama sonrası dünya genelindeki çip üreticileri ve yapay zeka şirketlerinin hisseleri yükseldi. Hisseleri yüzde 14 değer kazanan Nvidia'nın pazar büyüklüğü bir günde 209 milyar dolar değerlendi.
#NvidiaABD'li ve Danimarkalı bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir algoritma, bir kişinin hayat hikayesini kullanarak nasıl yaşayacağını, ne zaman öleceğini ve ne kadar para kazanabileceğini yüzde 78 oranında doğru tahmin ediyor.
#Yapay ZekaTeknoloji dünyasını en önemli isimleri, ABD Kongresi’ne yapay zekânın olası tehlikeleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Elon Musk, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi sektörün liderleri, hükümetlerin yapay zekâ teknolojisinin kullanımı düzenlemesi gerektiği konusunda hemfikir.
#ABD KongresiAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaDaha önce reklama verilen paranın ürün geliştirmede kullanılmasını tercih ettiğini söyleyerek dikkat çeken Tesla CEO’su Elon Musk, fikrini değiştirdi. ABD’li işinsanının şirketin son hissedarlar toplantısında yaptığı “Sanırım reklamcılığın harika olduğunu söylemeliyim” şeklindeki açıklama özellike reklam dünyasının gözünü Tesla’ya çevirmesine neden oldu.
#ABDSon ayların en çok konuşulan konularından biri olan yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT, yapay zekâya yönelik soru işaretlerini artırdı. İnsanların mesleklerini kaybetme tehlikesinden kişisel verilerin korunmasına yönelik çok sayıda hassasiyet henüz bir sonuca ulaştırılamazken; teknoloji şirketleri arasındaki rekabet ise hızla yükseliyor.
#Yapay ZekâYeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech, Türkiye’nin önde gelen gruplarından Eczacıbaşı Topluluğu ile yapay zeka alanında iş birliğine imza attı. Cerebrum Tech’in derin öğrenme temelli dil modeli kullanarak geliştirdiği yapay zekâ uygulaması ‘Cere’, Eczacıbaşı Topluluğu bünyesinde kurumsal iş süreçlerine katkı sağlayarak, çalışanların verimliliğini artıracak. 3 boyutlu avatarla yapay zekalı ilk sanal karakter olarak kişisel kullanıcılarla buluşan Cere, kurumsal versiyonu ile vakit alan rutin görevleri hızlandıran, çalışanları yaratıcı süreçlere yönlendiren “çalışma arkadaşı” olarak konumlanıyor.
#Cerebrum Tech