Londra 2. Türk Filmleri Haftası, Regent Street Sineması’nda Türkiye’nin ödüllü son filmlerini izleyicilerle buluşturdu. 30 Nisan’a kadar sürecek etkinlikte 11 uzun metrajlı film, kısa filmler, belgeseller ve söyleşiler düzenlenecek. Haftanın ilk söyleşisi SOAS Üniversitesi’nde yapıldı ve konu, tüm dünyanın ilgisini çeken Türk dizileriydi.
#Londra 2. Türk Filmleri HaftasıUzun yıllar yurtdışında eğitim görüp, kariyerine orada başlayan ve eğitim sektörüne farklı bir alandan giriş yapan Zeynep Dereli, ülkemizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak teknoloji okuryazarları ve geleceğin sosyal etki yaratacak teknoloji girişimcilerini yetiştirmek amacıyla Türkiye’nin ilk ve tek odağı insan olan Teknoloji ve İnsan Kolejleri’ni (Tink) kurdu. Dereli, bir yandan Türkiye’deki eğitim dünyasını tanımaya çalışıyor, bir yandan da eğitimle dijitalleşmeyi birleştirerek farklı projelere imza atıyor. Dereli, eğitimde en önemli sıkıntılardan birinin şeffaflık ve kurumsallaşma olduğunu belirterek, “Eğitimde bireye verilen değeri ticarileştirmeden kurumsallaşmalı. Eğitimde en önemli sorunlardan biri de şeffaflaşma, bu yok” diyor.
#Tink OkullarıMüzik dünyasının efsane isimleri Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, geleneksel halk müziğimiz ve âşık edebiyatımızın en güzel örneklerini sunmak üzere Londra’daki EartH Hackney’de sahne alacaklar. Çağdaş şarkılara geniş ve derin bir perspektife sahip ikili ile Çiğdem Aslan ve Tahir Palalı’nın yer alacağı konser 3 Mart Pazar günü, saat 19.00’da başlayacak.
#LondraBir yanda görme engelli Fulya, Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra bu yıl girdiği YKS’de İÜ Hukuk Fakültesi’ni kazanıp JP Morgan’da staj yapıp şimdi de acaba Mckinsey mi Microsoft’a mı çalışsam diye karar vermeye çalışıyor, öbür tarafta ekonomik düzeyi çok düşük bir aileye evlatlık olarak verilen genç bir çocuk üniversiteyi terk edip Apple’ın kurucusu oluyor.
#Ebru DOĞDUMürteza Bedir ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) 6 üyenin görevlerine son verilmesi ve 5 yeni üyenin seçilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, YÖK’ün yeni üyesi Mürteza Bedir kimdir?
#Mürteza BedirÇin'in en kalabalık ve ekonomik anlamda en hareketli şehri Şanghay'da 25 milyon insan yaklaşık 1 aydır Covid karantinasında. Bu süreçte kayda geçen ağır vaka sayısı 1, can kaybı 0. Vakaların çok büyük bir kısmı ise belirti bile göstermiyor. Peki bu hafif tabloya rağmen Çin hükümeti sıkı karantina kuralları uygulayıp hem ulusal hem de uluslararası ekonomiyi altüst etmekte niçin ısrar ediyor? İşte cevabı...
#ÇinDünya beş gündür Ukrayna ile yatıp kalkıyor. Ancak Ukrayna'da olan bitenler bambaşka bir coğrafyada, Pasifik Okyanusu'nda, küçük bir adanın halkını herkesten daha fazla kaygılandırıyor. O ada Tayvan. Peki Ukrayna'yla Tayvan'ın ne ilgisi var? Daha da önemlisi Tayvan halkı endişelenmekte haklı mı? Uzmanlar ne diyor?
#TayvanİTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı zorlu ve uzun yolculuk sonrası bugünkü halini aldı. 1975 yılında kurulan, 1976 yılında eğitim hayatına başlayan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı 45 senedir yetiştirdiği çok sayıda sanatçı, eğitimci ve akademisyen ile ülkemiz bilim ve kültürsanat yaşamına damgasını vurdu. Ortaokul seviyesinden doktoraya kadar geniş bir yapıda eğitim verilen konservatuvarda lisans düzeyinde eğitim veren çalgı, kompozisyon, müzik teknolojileri, müzik teorisi, müzikoloji, ses eğitimi ve Türk halk oyunları bölümleri bulunuyor.
#İtü KonservatuvarKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Doğu Akdeniz Üniversitesi, uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine göre yaptığı ‘Üniversite Etki Sıralaması’nda 101- 200 bandında yer aldı. Liste, barış, adalet gibi kriterlerin yanı sıra üniversitelerin hukuk ve uluslararası ilişkiler konusundaki araştırma ve akademik özgürlük politikaları ölçülerek oluşturuluyor.
#Doğu Akdeniz ÜniversitesiKoç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (ANAMED) 2017’de arkeoloji ve tarih meraklılarıyla buluşturduğu ve Çatalhöyük Araştırma Projesi’nin 25. yılının kutlandığı “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” sergisi, yurt dışına taşındı. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Çatalhöyük’te yürütülen arkeolojik çalışmaları interaktif sergileme yöntemleriyle aktaran sergi, 12 Ekim- 15 Aralık tarihleri arasında The Brunei Gallery, SOAS, University of London’da arkeoloji ve tarih meraklılarıyla buluşacak.
#ÜniversiteTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#Akademisyenlerİngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen akademisyenler ve sanatçıların katıldığı “Türk Sanatının Yeri ve Çağdaş Türk Sanatı" konulu panel büyük ilgi gördü. Çağdaş Türk sanatının akademik değerlendirmesi ise Iraklı bir doktora öğrencisi tarafından yapıldı.