İleri yaşlarda görülen yürüme zorlukları, ufak tefek idrar kaçırmalar ve zihinsel işlevlerin zayıflaması gibi sorunlar toplumda genellikle olağan karşılanıyor. Dolayısıyla bu sorunlar ya geçiştiriliyor ya da her biri için ayrı branşlardaki hekimlere başvurularak çözüm aranıyor. Oysa yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyen bu problemler 'beyinde sıvı birikmesi' anlamına gelen 'Yetişkin hidrosefalisi' hastalığına işaret edebiliyor. Yetişkinlerde gelişen hidrosefaliye tanı konulmasında güçlük çekildiğine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Acka, hidrosefali hakkında çok önemli bilgiler verdi.
#HidrosefalisiSpor tutkunu olan genç bir adam, baş dönmesi hissettikten sonra ‘kilitli kalma sendromu’ yaşadı. Tüm vücudunu felç eden nadir bir hastalık geliştirdikten sonra kendi vücudunun içinde 'kilitli' kalan 32 yaşındaki adamın hareket ettirebildiği tek kas gözlerindeki kaslar ve bu sayede göz kırparak iletişim kurabiliyor.
#Kilitli Kalma SendromuOkul çağındaki çocuklarda çok sık görülen kulak burun boğaz hastalıklarının sadece çocukların günlük yaşamını değil, gelişimini ve öğrencilik hayatını da olumsuz etkilediği belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, bu hastalıkların çocuklardaki uyku düzeninden gelişim geriliğine, idrar kaçırmadan davranış bozukluğuna kadar pek çok olumsuzluğa neden olduğunu söyledi. Orta kulakta sıvı birikmesinin en genel anlamı ile burun boşluğundan başlayıp tüm üst solunum yolu mukozası, östaki borusu ve orta kulak boşluğunun içini döşeyen mukozanın iltihaplanması sonucu gelişen bakteriyel bir enfeksiyon olarak tanımlandığını belirten Op. Dr. Cem Karas, “Erken yaşta immün sisteminin tam olgunlaşmamasına bağlı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesi östaki tüpünün kısa, geniş ve yatay yapısı, yatay pozisyonda beslenen bebeklerde sütün orta kulağa geçmesi irritasyonun ve geniz etinin varlığı daima sık görülme nedenidir” dedi.
#1Dokularda aşırı sıvı birikmesi ödeme neden olur ve bu durum tartıda da kendini belli eder. “Bu aralar çok şiştim, balon gibiyim”, benim de bir beslenme uzmanı olarak en sık duyduğum yakınmalardan biri. Bu sorundan kurtulmak için neler yapılması gerektiğini anlattım ve çaydan çorbaya faydalı tarifler verdim.
#Berrin YiğitKaraciğer fonksiyon testlerinin kısaltması KCFT olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda KCFT değerlerinde değişmeler yaşanabilir. Yüksekliği ve düşüklüğü dikkat edilmesi gereken bir konudur. Peki KCFT nedir? KCFT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere KCFT testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#Kcft NedirBir anda başlayan ve görme yetisini yok eden hastalık, Tiggi Trethowan’ın hayatını altüst etti. Hastalığın ilk şokunu atlattıktan sonra, gözlerini kaybedeceği gerçeğini kabullenen Trethowan, kendisine görsel bir hafıza bankası oluşturmak için cesur bir yolculuğa çıktı. İşte Trethowan'ın kendi ağzından yaşadıkları ve dünyayı keşfetme yolculuğunun tüm detayları…
#GlokomPANDEMİNİN etkilerinin, maske kullanımının ve hijyen kurallarına dikkatimizin azalmasıyla özellikle bu sene içerisinde sonbahar ve kış döneminde çocuklarda geniz eti, bademcik problemlerinin çok sık yaşandığını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, “Özellikle okul çağı çocuklarında çok fazla üst solunum enfeksiyonları, geniz eti şişmesi ve sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları sorunlarıyla karşılaşmaya başladık” dedi.
#1Ugandalı Mariem Nabatanzi dünyanın en sıra dışı hikâyelerinden birinin kahramanı. Nadir görülen genetik bir durumu olan Mariem 40 yaşına geldiğinde tam 44 çocuk doğurmuş ve bu konudaki bütün rekorları alt üst etmişti. Gelin bu inanılmaz hayat hikâyesine yakından bakalım…
#UgandaVücudun aşırı sıvı birikmesi sonucu ödem meydana gelir. Birçok nedenden dolayı vücutta ödem meydana gelebilir. Peki vücuttaki ödem nasıl atılır? Vücutta ödem neden olur? İşte vücuttaki ödemden kurtulmak için bunlara dikkat
#Vücuttaki Ödem Nasıl AtılırBazı dönemler vücutta aşırı sıvı birikmesi durumunda su tutma meydana gelir, bu durum ödem olarak bilinir. Bu durumdan en çok etkilenen bölgelerimiz ise genellikle el ve ayaklardır. Peki ödem neden olur? Vücuttaki ödem nasıl atılır? Ödem atıcı besinler nelerdir? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#Ödem Neden OlurKaraciğer yetmezliği oldukça önemli ve tedavisi aksatılmaması gereken bir hastalıktır. Yaşa bakmaksızın bebeklerde, çocuklarda dahi görülebilir. Ancak hastalığı anlamak için belirtilere çok dikkat etmek gerekmektedir. Peki, bu belirtiler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkManisa'da 'hidransefali' hastası olarak dünyaya gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ameliyatla başına şant takılan Sercan Gezenler'in (4) durumu, yeniden kötüleşti. Görme yetisini de kaybeden Sercan, burnundan beslenmeye başladı. Baba Ferdi Gezenler (42) "Oğlum gözlerimin önünde ölüyor" dedi.
#HidransefaliManisa'da 'hidransefali' hastası olarak dünyaya gelen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ameliyatla başına şant takılan Sercan Gezenler'in (4) durumu, yeniden kötüleşti. Görme yetisini de kaybeden Sercan, burnundan beslenmeye başladı. Baba Ferdi Gezenler (42) "Oğlum gözlerimin önünde ölüyor" dedi.
#ManisaNormal seyrinde sağlıkla ilerlemeyen gebelikleri sonlandırmak için yapılması gereken kürtaj, nedir, nasıl yapılır merak ediliyor. Hamilelikte oluşan keseciğin büyümemesi, bebeğin kalp atışlarının duyulmaması gibi nedenlerle sağlık açısından yapılması gereken kürtaj ne zaman, hangi durumlarda yapılmalı? İşte kürtaj hakkında merak edilenler...
#KürtajPlevra, akciğeri çevreleyen, göğüs boşluğunu içten kaplayan, ince, iki katlı bir zar tabakasıdır. Plevranın bu iki katman arasında akciğerin solunum sırasında kolay bir şekilde hareket edebilmesini sağlayan yaklaşık olarak 20 mL civarında kaygan bir sıvı bulunur. Pleura nedir? Plevra zarı nerede bulunur tüm detayları ile derledik.
Kısa uzuvlu bir cücelik şekli olan akondroplazi nedir, ne anlama gelir merak ediliyor. Günümüzde tedavisi mümkün olan akondroplazide sorun kıkırdak oluşumunda değil, özellikle kol ve bacakların uzun kemiklerinde ortaya çıkan bir iskelet bozukluğudur. Peki, akondroplazi neden olur, belirtileri nelerdir? İşte akondroplazi tedavisi ve merak edilenler...
#AkondroplaziEnsefalopati hastalığı en önemli karaciğer hastalıklarından bir tanesidir. Günümüzde birçok insana Ensefalopati tanısı konulmaktadır. Ensefalopati tanısı konulan hastalar bu hastalığın tedavisine dair araştırma yapmaktadırlar. Aynı zamanda hastalığı ilk kez duyan kişiler ise bu hastalık hakkında detaylı bir araştırma yapmaktadırlar. Peki Ensefalopati nedir? Ensefalopati belirtileri nelerdir? Bebeklerde Ensefalopati tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte Ensefalopati ile ilgili tüm detayları derledik.
Glomerüller, böbreklerdeki kılcal damarlardan (küçük kan damarları) oluşan filtreleme birimleridir. Kanı süzerler, kandaki atıkları ve fazla sıvıyı temizlerler. Glomerülonefrit aniden başladığında buna akut glomerülonefrit denir. Peki, Glomerülonefrit nedir tüm detayları ile derledik.
#GlomerülonefritVücudumuzdaki organların tam olarak çalışmadığı ve dış etkilerden kaynaklı olarak bir takım vakalar il hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkların belirtilerinin iyi bilinmeli ve ona göre tedavi edilmesi gerekmektedir. Akciğer su toplaması olarak halk arasında bilinen ve tıp dilinde plörezi olarak ifade edilen hastalıkta aksatılmaması gereken rahatsızlıklardandır. Peki, akciğer su toplaması neden olmaktadır? Bu hastalık nasıl anlaşılmaktadır? Akciğer su toplamasına hangi tıp bölümleri bakmaktadır? İşte, plörezi ve detayları...
#Akciğer Su ToplamasıKalp yetmezliği, yaşam boyu tedavi gerektiren ciddi bir kronik durumdur. Bu yüzden riske atılmaması gerekmektedir. Şayet böyle bir rahatsızlığınız varsa önlemleri en baştan almanız gerekmektedir. Peki, kalp yetmezliği nedir, buna ne sebep olur detayları ile derledik.
#Kalp Yetmezliği