Erzurum Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi (ATA-DAM) tarafından Bingöl'ün Karlıova ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle ön sismoloji raporu hazırlandı. Raporda, "1 Mayıs 2003'te Bingöl'de meydana gelen artçı sarsıntıların 1 yıl devam ettiği düşünüldüğünde, Bingöl- Karlıova bölgesinde de gerilme rejiminin, deprem öncesi haline dönmesinin, yani artçıların devam etme süresinin en az 3-6 ay süreceği öngörülmektedir. Ancak önceki depremlerden elde edilen raporlar ışığında insanlar tarafından hissedilebilen artçıların en az 2 hafta kadar daha devam edeceği düşünülmektedir" denildi.
#Sismoloji RaporuAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Karadeniz'de Zonguldak Ereğli ilçesi açıklarında, saat 20.38’de, 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 37.7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Sakarya, Bartın, Bolu ve Düzce’den de hissedildi.
#IstanbulİSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı'nın hazırladığı "Silivri Depremi Ön İnceleme Raporu'nda "26 Eylül 2019 Silivri depremi odak mekanizması çözümleri itibarıyla sürpriz bir depremdir" denildi. Silivri depreminin ana fayla farklı mekanizmaya sahip ve büyüklük olarak 5.8 değerine ulaşmış olması Marmara Fayı üzerinde rastlanır bir durum değildir." ifadelerine de yer verildi.
#İstanbul Üniversitesiİstanbul’da sur içinde kalan ve her gün binlerce hastaya hizmet veren büyük hastanelerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin 43 binasının deprem riski taşıdığı inşaat mühendisleri tarafından 6 yıl önce ortaya konulmuştu. Yerinde yenileme çalışmaları başlayan hastanenin çocuk hastalıkları kliniği ve acilinin faaliyetine dün ara verildi. Klinik ve acilin yeni inşa edilen prefabrik yapıya taşınmasına başlandı. Kadın hastalıkları ve doğum kliniğinin de dekanlık tarafından daha önceden planlanan yeni yerine taşınmasına karar verildi.
#GazetehaberleriDokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Gökova depreminin raporunu yayınladı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve ekibi tarafından hazırlanan ve geçmişte daha büyük depremlerin meydana geldiği hatırlatılan raporda, "Doğu-Batı doğrultulu normal fay mekanizmasına sahip fayların ürettiği depremlerle sarsılan bölgede gerilim farkını gidermek adına, Ege kıyılarına yaklaşık paralel olarak gelişen bir yırtılma zonunun yeniden aktif hale geçebileceği ön görülmektedir" denildi. Raporda, Gökova Körfezi çevresindeki tarihsel ve aletsel dönemde meydana gelen depremlerin, Gökova Fay Zonu’nun sismik yönden aktif olan çok sayıda fay segmentinden oluştuğu ve bu fay segmentlerinin 9 şiddetine varan depremler üretme potansiyeline sahip olduğuna vurgu yapıldı.
#GökovaDOKUZ Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü, İzmir Karaburun Depremi Sismolojik Ön Değerlendirme Raporu hazırlandı. Sismoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Orhan Polat, Midilli Fayı’nın ürettiği bu depremin 17 Ağustos 1999 Kocaeli depremi gibi hiçbir belirti göstermeden aniden, sinsice meydana geldiğini, aynı büyüklükte yeni bir deprem olma ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi.
#İzmirDenizli Belediyesinin 4 yıl arayla hazırlattığı fay hatlarıyla ilgili 2 ayrı raporda, 2 ayrı sonuç ortaya çıktı. Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ) raporunda 14 fay hattından söz edilirken, özel bir şirketin hazırladığı raporda ise 3 fay hattının olduğu ve bunların ciddi bir risk taşımadığı savunuluyor.