Atina hükümetinin olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiği Santorini Adası, günlerdir yaşadığı sarsıntıların en güçlülerini dün gece yaşadı. Pazartesi günü TSİ 23:16'da ve Salı günü TSİ 01:37'de 5'ten büyük iki sarsıntı yaşandı. 5.3 büyüklüğündeki deprem Atina'da da hissedildi, derinliği 17 kilometre olarak ölçüldü. Öte yandan Ege Üniversitesinden akademisyenler, Santorini Yanardağı'nda olası bir patlamanın sadece Türkiye için değil tüm dünya için tehlikeli olacağını vurguladılar.
#DepremEge Denizi'ndeki sismik hareketlilik nedeni ile günlerdir peş peşe depremlerle sarsılan Santorini Adası'ndaki alarm durumu devam ediyor. Sismolog Akis Tselentis en olası senaryonun 6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu iddia ederken, AFAD dün Santorini Adası’nda gözlemlenen sismik aktivite ve olası riskler hakkında bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda olası bir volkanik patlama, deprem ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkilerinin ülkemize kadar ulaşabileceği belirtildi.
#SantoriniEge'deki Santorini Adası'nda artan sismik hareketlilik Yunanistan'ı alarma geçirdi. 4 adada etkinlikler iptal edildi, eğitime ara verildi.BYunanistan İklim Krizi Değişikliği ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias teyakkuz halinde olduklarını açıklarken, ada sakinlerinin bölgeyi terk etmeye başladığı, bilet fiyatlarının yükseldiği öğrenildi. Peş peşe meydana gelen depremlerin depremler toprak kaymalarını tetiklediği görüldü. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğe karşı "soğukkanlı" olunmasını istedi
#Santorini DepremEge Denizi’nde son günlerde yaşanan sismik hareketlilik, Türkiye ve Yunanistan’ı alarma geçirdi. Özellikle Santorini adasında meydana gelen art arda depremler, yerel yetkilileri ve Sismik Tehlike Değerlendirme Bilimsel Komitesini harekete geçirdi. Komite, adada yaşayanlar için acil önlemler alınmasını tavsiye ederken, vatandaşlara kapalı alanlardan ve kalabalık ortamlardan uzak durmalarını önerdi.
#SantoriniValilik ve üniversite araştırmacılarının işbirliği, Los Angeles'taki 4.4 büyüklüğündeki depremin sürpriz olmasının önüne geçerek depremden önce cep telefonlarına uyarı gönderdi. Araştırmacılar, yapay zeka destekli sistemler ile gelecekteki depremlerin zamanlamasını tahmin etmeye odaklanıyor. Çin'de yapılan bir çalışmada, gelecek depremlerin yüzde 70 doğruluk oranıyla tahmin edilebileceği ortaya konuldu.
#Depremİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu sabah, Adana'nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen 3 deprem, Saimbeyli Fayı'nın güney ucundaki fay parçalarının aktivitesini göstermektedir" dedi.
#DepremÇin’in 160 km açığında bir Uzakdoğu ülkesi olan Tayvan son 25 yılın en güçlü depremiyle sarsıldı. Kıyıya yakın bir noktada yaşanan 7.4’lük depremde can kaybı ilk belirlemelere göre en az 9 oldu. Can kaybını ve maddi hasarı sınırlayan ise Tayvan’ın hazırlık seviyesi oldu.
#ÇinBOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Japonya’nın prestijli devlet nişanı olan ve 1875 yılından beri verilen “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı”na layık görüldü. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel’e bu önemli nişan ve berat metni, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100’üncü yılı olan 2024 yılı içerisinde takdim edilecek.
#Prof. Dr. Nurcan Meral ÖzelBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Japonya’nın prestijli devlet nişanı olan ve 1875 yılından beri verilen “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı”na layık görüldü. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel’e bu önemli nişan ve berat metni, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100’üncü yılı olan 2024 yılı içerisinde takdim edilecek.
#KRDAEBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması Örgütü’nün (CTBTO) Uluslararası İzleme Sistemi’nde (IMS) yürüttüğü başarılı görevinden dolayı Japonya Devlet Nişanına layık görüldü.
#Prof. Dr. Nurcan Meral ÖzelProf. Dr. Naci Görür, İzmir'de katıldığı konferansta "Depremleri durduramayız. Kentlerimizi deprem dirençli yapabiliriz. Deprem dirençli yerler, bugünkü bilimle, teknoloji ile yapılabilir. Bunu yapabilecek her şeyimiz var... Bu iş böyle gitmez. Bu deprem işini halletmemiz lazım; aksi halde tarihin çöplüğüne atılır, gideriz" dedi. "Her fay hattının kendine özgü özellikleri var" diyen Görür, " düşmanımızı tanımalıyız. Bu düşman soteye yatmış ve ne zaman uyanacağı belli değil." ifadelerini kullandı.
#Naci GörürÇanakkale’de Biga merkezli küçük depremlerin son üç gündür ardı arkası kesilmiyor. Bölgede bugün henüz bu saate kadar bile 35’ten fazla küçük deprem meydana geldi. Küçük depremler bize ne anlatmak istiyor? Çanakkale ve İstanbul başta olmak üzere Marmara için büyük bir depremin tetikleyicisi olabilir mi? 3 kritik soruda Biga merkezli küçük depremleri ve risklerini inceledik
#Çanakkaleİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralar da 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi.
#Prof. Dr. Tuncay Taymazİstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Prof. Dr. Tuncay Taymaz, "Kahramanmaraş depreminin bıraktığı noktadan itibaren, Doğanyol- Sivrice depreminin ucundan Karlıova'ya kadar giden kısımda, Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar arasındaki olan kesim ve oradan Karlıova'ya kadar olan bölüm kırılmadı. Buralar da 6.5, 7 büyüklüğünde deprem oluşabilecek potansiyele sahip" dedi.
#Deprem