Siroz, uzun süreli karaciğer hasarının neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Sirozun neden olduğu yara dokusu karaciğerin düzgün çalışmasını engeller. Erken evrelerinde sirozun teşhis edilmesi her ne kadar zorsa da tedavisi için oldukça önemli bir adımdır. Peki, siroz nedir, ne demek? Siroz öldürücü mü, belirtileri neler? İşte siroz hastalığı tedavisi ve nedenleri...
#Siroz NedirSiroz, uzun süreli karaciğer hasarının neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Sirozun neden olduğu yara dokusu karaciğerin düzgün çalışmasını engeller. Erken evrelerinde sirozun teşhis edilmesi her ne kadar zorsa da tedavisi için oldukça önemli bir adımdı. Peki, siroz nedir, neden olur? İşte siroz hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#SirozNecdet Öztaş’ın, Moğolistanlı annesi öldüğü için hastaneden yetiştirme yurduna verilen 1.5 yaşındaki oğlu Onur’a kavuşmak için açtığı davada DNA raporu açıklandı. Onur’un yüzde 99.9 Öztaş’ın çocuğu olduğu tespit edildi.
#GazetehaberleriHemofili (kanın pıhtılaşamaması) hastası Hüseyin Yıldız 18 gün arayla iki büyük ameliyat atlattı. Siroz tedavisi için organ nakline hazırlanırken, iki ana kalp damarında tıkanıklık saptanan Yıldız’a önce baypas, sonra da dünyada sayılı hastaya uygulanan karaciğer nakli yapıldı.
#GazetehaberleriGaziantep'te, 23 yıldır çocuk özlemi çeken ve siroz tedavisi gördüğü sırada tüp bebek yöntemiyle mucizevi şekilde hamile kalan 52 yaşındaki Ayten Elif Şavur, riskli de olsa çocuğunu dünyaya getirdikten sonra Mersin'den gelen karaciğerin başarılı bir şekilde nakledilmesiyle hayatındaki ikinci mucizeyi yaşadı ve sağlığına kavuştu.
ANTALYA'da 6 yıl önce karaciğer hastalığına yakalanan ve 3 yıldır siroz tedavisi gören, organ bekleme sırasında olan 14 yaşındaki Selma Demir, Konya'dan gelen haberle sevindi. Konya'da beyin ölümü gerçekleşen ve ailesinin organlarını bağışladığı 12 yaşındaki Ramazan Kandemir'den alınan karaciğer, Antalya'da Selma Demir'e naklediliyor.
Sinema oyuncusu Tarık Akan'ın (Tarık Tahsin Üregül) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dün vefat eden annesi Yaşar Üregül, toprağa verildi. Ataköy 5. Kısım Camii'nde taziyeleri kabul eden Tarık Akan, annesinin 78 yaşında olduğunu ve 5 yıldır hastanede siroz tedavisi gördüğünü söyledi.
84 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, ‘yaşayan en yenilikçi 20 çocuk cerrahı’ listesinde yer alıyordu. Karaciğer nakillerinde ilkleri gerçekleştiren Prof. Dr. Kalayoğlu, bugüne kadar 1500’ün üzerinde organ nakli yapmıştı.
#Münci KalayoğluGiresun sendromu hastalığı, tıp literatürüne girerek bilim dünyasına adını duyurdu. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandırdı. Dünyada ilk kez görülen bu haftalığın kamuoyuna yansımasıyla, Giresun sendromu nedir, ne demek? soruları da gündeme geldi. Hastalığının belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydın, "En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik" dedi. Peki, Giresun sendromu belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Giresun Sendromu BelirtileriNefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#Sağlık‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#Sağlık