Geçen hafta başladığımız tropikal Karayipler yolculuğumuzda Cayman Adaları ve Jamaika’yı yazmıştım. Bu hafta da Karayipler’den devam edelim. Büyüklü küçüklü adalarıyla büyüleyici bu bölgede yeni duraklarımız Sint Maarten-Saint Martin ve Barbados. Her ne kadar yerli kültürün izleri silikleşmişse de dünyadan uzak bu cennetlerde bir harman çıkmış ortaya.
#HürriyetNereden baksanız küçücük bir ada ama üzerinde iki ülke var. Hollandalılar yönettikleri kısma Sint Maarten, Fransızlar ise kendi taraflarına Saint Martin diyor. Kullanılan lisanın Flemenkçe ve Fransızca olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Her ikisi de kendi bölümlerinde yasal dil olabilir ancak kullanılan dil İngilizce. Toplamı 100 kilometrekareden küçük. Fransızlar biraz daha büyük parçayı almışlar ve St. Martin AB üyesi. St. Maarten ise değil. Bu hafta size Fransız tarafından yani St. Martin’den bahsedeceğim.
#KarayiplerUluslararası ortamda, Birleşmiş Milletler'e üye olan 192 ülke ve Vatikan olmak üzere 193 ülke tanınıyor. Birleşmiş Milletler'e üye olmayan veya uluslararası ortamda tanınmayanlarla birlikte bu ülkelerin sayısı 206'yı buluyor. Bu ülkelerden bazıları ise tahmin edemeyeceğiniz kadar küçük. İşte dünyanın nüfusu en az ve en küçük ülkeleri...
#En Az Nüfusa Sahip ÜlkelerSt. Martin veya Sint Maarten… Git git bitmeyen ama bir kere vardın mı da tadından yenmeyen bir ada. “Neden iki adı var” derseniz iki ayrı sömürge var da ondan. Adada, Afrikalı, Hintli, Çinli, Avrupalı beyaz ırk karışımı ama oldukça barışsever bir insan harmanı yaşıyor. Slogan ‘St. Martin the Friendly Island’ yani ‘Arkadaş canlısı ada St. Martin’.
#Saint Martin