Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iki oturum olarak yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda yüz binlerce aday ter döktü. Sabah 9.30’da başlayan sözel oturum için öğrenciler saat 9.00’da kimlik ve sınava giriş belgeleri ile sınav yerlerine alındı. Saat 10.45’te bitecek olan sözel oturumun ardından saat 11.30’da sayısal oturum başladı. 80 dakika süren bu oturumun ardından sınav 12.50’de sona erdi. 2 yıllık pandeminin ardından maskesiz yapılan ilk sınavın heyecanı tüm yurtta böyle yaşandı:
#LGSMurat Gülsoy’un, romanlarının ardından gelen yeni öykü kitabı ‘Belirsiz Bir Ânın Kıyısında’ insan zihni, belleğin katmanları, yaşananların, deneyimlerin, tabii ki gördüklerimizin ve okuduklarımızın zihne yansıması, bellekte yer edişi meselelerine yoğunlaşıyor.
#Murat GülsoyGaziantep'te Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT), bazı öğrenciler 15 dakika kuralına takılmamak için salonlarına koşarak yetişti. Sınava giren öğrencilerin yakınları ise okul kapılarında dua ederek bekledi.
#GaziantepTEM Otoyolu Kağıthane Hamidiye mevkisinde kontrolsüz bir şekilde şeridine girerek motosiklet sürücüsüne zor anlar yaşatan ve ardından özür dileyerek “makas” atmaya devam eden otomobil sürücüsü, sivil trafik ekipleri tarafından yakalandı. Bin 2 lira idari para cezası kesilen magandanın ifadesinde, “Sınava yetişmek için makas attım” dediği öğrenildi.
#TemKasım ayının son hafta sonunda gerçekleştirilen AÖF sınavının ardından öğrencilerin gözü, sınav sonuçları aşamasına çevrildi. Birçok alandan binlerce kişinin katılım sağladığı sınav sonrası öğrenciler, AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, Anadolu Üniversitesi'nin organize ettiği 2018 yılının son AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#AÖF Sınav SonuçlarıBu yıl ilk kez uygulanan YKS’nin ilk oturumu olan TYT’ye katılan adaylar arasında kimliğini kaybeden, 15 dakika kuralına takıldığı için salona giremeyen ve ağlayan öğrenciler de oldu. Küpesini çıkaramayan bir öğrencinin yardımına ise diğer veliler koştu. Bazı veliler de inşaat çalışanlarını gürültü yapmamaları için uyardı. Adaylar arasında en dikkat çekeni ise, İzmir’de konservatuvar öğrencisi olmak için YKS’ye giren 1938 doğumlu Hasbiye Candemir’di.
#YKSLYS maratonunda ikinci hafta LYS-2 (Fen Bilimleri) ile devam ediyor. Saat 10.00’da başlayan sınav için adaylar sabahın erken saatlerinden itibaren okullarda olmaya başladı. Kimi adaylar üzerlerindeki takı, piercingleri çıkarırken, sınav salonlarına yeni koşan adaylar da oldu. LYS-2’de adaylar fizik, kimya ve biyoloji alanlarında toplamda 90 soruyu yanıtlayacak.
#LYS-2Türkiye genelindeki 431 bin 97 üniversite adayı bugün LYS-4’te (Sosyal Bilimler) ter döktü. Öğrenciler sınavda soruları yanıtlamaya çalışırken, aileleri de okul önlerinde bekledi. Bazı öğrenciler sınava son dakikada yetişti, bazıları ise yanlış sınav salonuna gittiği için stres yaşadı.
#Lysİstanbul Sultanbeyli’de bir ortaokul inşaat halinde olmasına rağmen açık öğretim lisesi sınav merkezi oldu. Okulun inşaat halinde olduğundan habersiz öğrenciler, sabah erken saatte binanın önüne geldiklerinde şaşkınlık içinde tepki gösterdiler. Deprem güçlendirmesi yapılan okulun neden sınav merkezi olduğunu soran öğrenciler, bu durumun daha önceden kendilerine bildirilmesi gerektiğini söyledi. Adaylar okul yetkilileri tarafından servis araçlarıyla yakınlardaki başka bir okula götürülerek sınava alındı.
#LiseFransa Havayolları'na (Air France) ait, 216 yolcu ve 15 mürettebatı bulunan Airbus uçağının Brezilya açıklarında saat 11:10'da radardan kaybolduğu bildirildi. Air France sözcüsü uçakta 1 Türk yolcu olduğunu açıklarken yolcunun isminin Fatma Ceren Necipoğlu olduğu öğrenildi. Necipoğlu'nun Anadolu Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olduğu ve bir konser için Brezilya'ya gittiği bildirildi. Uçağın düşüş nedeni ise, fırtına bölgesinden geçerken yıldırım çarpmasına bağlanıyor.
KARS’ın Digor İlçesi'ne bağlı Karakale Köyü’nden Dağpınar Beldesi’ndeki okula giden öğrenciler, şarampole devrilen servis minibüsünün gelmemesi üzerine yürümeye karar verdi. Karda 3 kilometre yürüyen, elleri ve ayakları soğuktan uyuşunca ağlamaya başlayan öğrencilerin imdadına askerler yetişti. Askerlerin yardımıyla kurtarılan servis minibüsüne binen öğrenciler, okullarına 1.5 saat gecikmeyle ulaştırıldı.
Yurt dışında üniversite eğitimi almak her öğrencinin hayalini süsler. Özellikle sanat alanında Avrupa’da ve Amerika’da köklü okulların olması da zaman zaman ailelerin çocukları için bu ülkeleri tercih etmesine neden oluyor.
#AP Sanat TarihiBayburt’un ıssız Bayraktar Köyü’ne bambaşka bir çehre kazandıran ve bugün 20. yaşını geride bırakan Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile geçmişe yolculuk yaptık… Hüsamettin Hoca bizi çocukluğuna götürürken adeta pastoral bir tablo içinde gezintiye çıkarıyor… Sanata başlamasında Hayat mecmuasının ve bir de Türkan Şoray’ın büyük etkisi olmuş!
#Türkan Şoray