Pankreatit, pankreasın zarar görmesi ve bunun sonucunda pankreas bezinin iltihaplanmasıdır. Akut olup geçici semptomlar oluşturabilir ya da kronik olup uzun vadeli hasara yol açabilir. Kontrolsuz enflamasyon uzun vadeli hasara veya farklı komplikasyonlara yol açabileceğinden, her iki pankreatitte enflamasyonun altta yatan nedenini teşhis etmek çok önemlidir.
#Pankreas İltihabıKadınlar arasında en yaygın kanser teşhisi olan meme kanserinin büyümesini ve yayılmasını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Meme kanserinin seyri her hastada farklı olduğundan meme kanserinin ne kadar hızlı büyüyebileceğini tam olarak söylemek zordur. Kanser, insan hücrelerindeki mutasyonlar nedeniyle oluşur. Mutasyonlar normal, öngörülebilir hücre bölünme kalıplarını izlemez, dolayısıyla ilerlemeyi tahmin etmek zordur.
#Meme KanseriBir gece uykusuz kalmak ertesi gün yorgun ya da sinirli olmamıza, sürekli uykusuz kalmak ise kronik hastalıklara yol açıyor. İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını sürecinde düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve enfeksiyon riskini azaltmak açısından önem taşıdığını vurgulayan Sağlıklı Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Sinan Akkurt, düzenli uyku için önerilerde bulundu.
#Düzenli UykuBazen göbek çevresindeki aşırı yağlanma ve bölgesel kilo fazlası hormonlardan kaynaklanır. Hormonlar, metabolizma, stres, açlık, cinsel dürtü dahil olmak üzere pek çok bedensel işlevi düzenlemeye yardımcı olurlar. “Hormonal göbek” olarak bilinen karın çevresinde kilo alımı, bazı durumlarda hormonal dengesizliklerden kaynaklanabilir. Şimdi bunları irdeleyelim.
#Hormonal GöbekSabahları neden yüzümüz şişmiş bir şekilde uyanırız? Ve bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? Bu durum çoğunlukla beslenme ve yaşam tarzındaki ufak değişikliklerle önlenebiliyor. Eğer altta yatan bir sağlık sorunu yoksa sabahları yüzünüz aşırı şişmiş bir şekilde uyanmanızın farklı nedenleri olabilir, Tıbbi Biyokimya ve Biorezonans Uzmanı Dr. Sinan Akkurt açıkladı...
#ŞişlikBebeklerde viral döküntülerin sık karşılaşılan bir durum olduğunu kaydeden Dr. Sinan Akkurt, çoğu olası nedene karşı aşı olamayan küçük bebekler için ellerin sık yıkanması, yüzeylerin temiz tutulması ve bebeğin hasta kişilerden uzak tutulması gibi koruma yöntemlerinin tavsiye edildiğini belirtti ve konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#BebekCinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon türü olan HPV virüsüne (human papilloma virüsü) cinsel olarak aktif olan kadın ve erkeklerin pek çoğunun yaşamları boyunca bir noktada maruz kaldıklarına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, riskin özellikle çok eşli cinsel yaşam süren ve erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan bireyler için daha yüksek olduğunu kaydetti.
#Cinsel YaşamHPV virüsü ya literatürdeki adıyla Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen bulaşıcı hastalık, ilk zamanlarda çok fazla belli etmese de belirli bir süre sonra tehlikeli bir duruma gebe olabiliyor. Farklı türlere sahip olan HPV, genel olarak cinsel ilişki yoluyla, çok nadir de olsa farklı yollarla bulaşabilmektedir. Peki, HPV hastalığı tam olarak nedir ve nasıl bulaşır? İşte, HPV virüsü hakkında merak edilen detaylar
#HPV VİRÜSÜHPV virüsü ya literatürdeki adıyla Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen bulaşıcı hastalık, ilk zamanlarda çok fazla belli etmese de belirli bir süre sonra tehlikeli bir duruma gebe olabiliyor. Farklı türlere sahip olan HPV, genel olarak cinsel ilişki yoluyla, çok nadir de olsa farklı yollarla bulaşabilmektedir. Peki, HPV hastalığı tam olarak nedir ve nasıl bulaşır? İşte, HPV virüsü hakkında merak edilen detaylar
#HpvCinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon türü olan HPV virüsüne (human papilloma virüsü) cinsel olarak aktif olan kadın ve erkeklerin pek çoğunun yaşamları boyunca bir noktada maruz kaldıklarına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, riskin özellikle çok eşli cinsel yaşam süren ve erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan bireyler için daha yüksek olduğunu kaydetti.
#CinsellikEn önemli rolü iştahı düzenlemek olan ve “açlık hormonu” olarak da bilinen Ghrelin hormonu, mideniz boşken salgılanmaya başlanır, beyin hücrelerine taşıdığı sinyallerle açlık hissini artırırken, gasrtrik asit üretimini de tetikleyerek vücudu sindirime hazırlar. Aynı zamanda hipofiz bezinin işlevini kolaylaştırır, insülini kontrol eder ve kardiyovasküler sağlığı korur. Ancak vücutta fazla üretilmesi durumunda kilo alımına yol açar. Dr. Sinan Akkurt, vücudundaki ghrelin düzeyini azaltmak isteyenlerin izlemesi gereken doğal yolları anlatıyor.
#Ghrelin HormonuKaya gibi sert görünseler de, kemikler kolajen, protein ve mineral gibi birçok katmandan oluşan canlı dokulardan meydana gelir. Tüm bu maddeler kemiklerin içinde o kadar yoğun bir şekilde bulunur ki, mesela sadece uyluk kemiği bükülmeden 550 kiloluk bir baskıya dayanabilir. Peki kaya gibi sert ve güçlü kemiklere sahip olmak için ne yapmamız gerekir? Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, güçlü kemiklerin sırrını anlatıyor.
#KemikKoronavirüse karşı dünya çapında bir mücadele verdiğimiz şu günlerde kendimizi, sevdiklerimizi ve toplumumuzu bu virüsün hızlı yayılma özelliğinden korumanın en etkili yolu evimizde kalmak ve ellerimizi sık sık yıkamak… Peki, koronavirüse karşı ellerimizi günde kaç kere ve hangi durumlarda yıkamalıyız? Dr. Sinan Akkurt; konuyla ilgili dikkat etmemiz gerekenlere dikkat çekti, önerilerde bulundu.
#KoronavirusUzmanlar koronavirüs salgınından korunmanın ilk ve en önemli şartının temizlik olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Hem kişisel hijyenimize hem de evlerimizin temizliğine ekstra özen göstermeye başladık. Peki, ev temizliğinde çamaşır suyu mu sirke mi daha etkili? Dr. Sinan Akkurt, bu sorunun yanıtını verdi.
#DezenfektanGece yaşamı, ilaç kullanımı, gürültü, depresyon, stres, gebelik, hiperaktivite, menopoz ya da “uykusuzluk hastalığı” gibi nedenlerle sürekli olarak haftada üç gün ve üzerinde yeteri kadar uyuyamayan kişilerin beyin fonksiyonlarını, duygu durumlarını ve bağışıklık sistemlerini önemli ölçüde riske attığı açıklandı.
#UykusuzlukKaya gibi sert görünseler de, kemikler kolajen, protein ve mineral gibi birçok katmandan oluşan canlı dokulardan meydana gelir. Tüm bu maddeler kemiklerin içinde o kadar yoğun bir şekilde bulunur ki, mesela sadece uyluk kemiği bükülmeden 550 kiloluk bir baskıya dayanabilir. Peki kaya gibi sert ve güçlü kemiklere sahip olmak için ne yapmamız gerekir? Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, güçlü kemiklerin sırrını anlatıyor.
#KemikMasa başı çalışma, sürekli araba kullanma ya da evde hareketsiz bir yaşam şeklini benimseme gibi nedenlerle sürekli oturma halinde olmanın fıtıktan kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkardığını kaydeden Dr. Sinan Akkurt, her saat başı 5-10 dakikalık egzersiz molaları ve günde en az 30 dakika açık hava yürüyüşü önerdi.
#Hareketsiz YaşamZaman zaman hepimizin kendimizi yorgun hissetmemiz normaldir. Ancak bazı kişilerde yorgunluk kronik hale gelir ve bulantı, kusma, halsizlik, psikolojik sorunlar ya da sık sık hasta olma eğilimi gibi sonuçları da beraberinde getirir. Tıpta bu durumun ‘kronik yorgunluk sendromu’ olarak isimlendirildiğini belirten Dr. Sinan Akkurt, böyle hallerde yorgunlukla mücadele etmek için dinlenmekten daha fazlasını yapmanın, mutlaka bir hekime danışmanın uygun olacağının altını çizdi.
#Kronik YorgunlukEn yaygın sindirim sorunları arasında başı çeken kabızlık şikayetlerinin duygusal motivasyonun, meyve – sebze tüketimi ve fiziksel aktivitenin azaldığı kış aylarında daha da yaygınlaştığına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, yeterli sıvı alımı, hareketli yaşam ve lif zengini beslenme tarzının benimsenmesi konusunda uyarıda bulundu.
#Kabızlıkİnflamasyon dediğimiz şey vücudun bir yaralanmadan sonra iyileşme yanıtıdır, bakteriler ve virüsler gibi yabancı istilacılara karşı kendini savunur ve hasarlı dokuları onarır. Vücutta oluşan tüm hastalıkların hemen hemen hepsinin inflamasyondan kaynaklandığını biliyor muydunuz? Dr. Sinan Akkurt, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Bağışıklık SistemiMide bulantısı bazen ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Pek çok nedene bağlı olarak gelişen mide bulantısı hayatı zorlaştıran bir problemdir. Peki, mide bulantısını ne geçirir? Mide bulantısına ne iyi gelir? Mide bulantısının kesin çözümü var mı? Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer? Bebeklerde mide bulantısını önlemek için neler yapılmalı? Tüm bu soruların yanıtlarını, mide bulantısına kesin çözümü ve konuyla ilgili detaylı bilgileri bu içeriği okuyarak öğrenebilirsiniz.
#Mide Bulantısı