Güncelleme Tarihi:
Süt endüstrisi ticari boyutta düşünerek uzun yıllar boyunca, daha güçlü ve sağlıklı kemikler için insanları her gün süt içmeye teşvik etmiştir. Ancak, bu genel bir sağlık önerisi ve klasikleşmiş bir bilgi olsa da, süt sağlığınız için her zaman faydalı değildir ve hatta riskli olabilir.
Yapılan bazı çalışmalarda süt tüketiminin bir kişinin kanser riskini artırabildiğini bulunmuştur, bu yüzden kanseri önlemek için süt tüketimini en aza indirmek en iyisidir. Optimal sağlığa ulaşmak ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız, ticari olarak piyasaya sunulan sloganlara çok fazla aldırış etmemeniz gerekir.
Süt endüstrisi sütün içindeki kalsiyum miktarı yüksek olduğundan dolayı sütü çok sağlıklı ve eşsiz bir gıda olarak bizlere sunar. Tabii ki de kalsiyum kemiklerin güçlendirilmesine yardımcı olur ve düzenli kalsiyum tüketimi osteoporoz riskini azaltır. Ancak, bu faydaları elde etmek için doğru kalsiyum kaynağını seçmek de önemlidir. Gerçek şu ki, araştırmacılar yüksek miktarda süt tüketiminin aslında daha yüksek bir osteoporoz riskine yol açtığını bulmuşlardır. Bu durumda, inanacağımız doğrular ticari reklamlara değil, bilime dayalı olmalıdır. Daha sağlıklı kemikler istiyorsanız, o zaman diğer kalsiyum kaynaklarını tercih etmeniz gerekir.
Kalsiyumun kemik gücünü desteklediği ve sütün de bir kalsiyum kaynağı olduğu doğrudur. Peki, süt tüketimi neden osteoporoza yol açar sorusu akla geliyor. Cevap, sütte kalsiyumun düşük biyo-yararlanımına sahip olmasıdır. Sütte kalsiyum olmasına rağmen, vücutta bu kalsiyumun emilmesi ve kullanılması için uzun bir süre gerekir ve zor emilim sağlanır.
Süt içenlerde kemiklerin daha zayıf olmasının bir başka nedeni de vücudun asidik olmasına neden olmasıdır. Süt, peynir, et ve abur cubur gibi asidik yiyecekleri tükettiğimizde vücudunuzun meydana gelen asidik reaksiyonları nötralize etmesi gerekir. Asitliği nötralize etmenin en iyi yollarından birisi de mineralleri kemiklerden dışarı çekmektir. Bu reaksiyon, kemiklerinizin tükenmesine ve zayıflamasına neden olur ve aslında biz günlük süt ürünleri tüketimimizi arttırarak bir kalsiyum eksikliği yaşarız.
Vücutta oluşan asidite, kanserin gelişimi ve yayılması ile ilişkilendirilmiştir ve kanser riskini en aza indirmenin en etkili yollarından birisi alkali ortamını korumak için pH seviyelerinin dengelenmesini sağlamaktır. Süt ve diğer süt ürünlerinin fazla tüketimi asitliğe neden olduğu için, kemiklerinizi korumak ve kanser hücrelerinin büyümesini önlemek için onları azaltmak çok daha iyi olacaktır.
Bazı bitkisel bazlı besinler de sağlıklı kalsiyum kaynakları olarak tüketilebilir ve bu kalsiyum kaynakları sütle karşılaştırıldığında daha yüksek biyo-yararlanım oranlarına sahiptir.
Sebze ve bitki ağırlıklı beslendiğinizde, bitkisel bileşenleri, vitamin ve mineralleri daha etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Çünkü bu kalsiyum kaynakları daha yüksek emilim oranlarına sahiptir.
Size, sağlıklı kemikler için gerekli olan kalsiyumu almak için diyetinize ekleyebileceğiniz birkaç yiyecek örnek vermek istiyorum:
Ispanak, süs lahanası, kuru fasülye, incir, kara lahana, susam, chia tohumu, badem, hindistan cevizi sütü ve kinoa.
Kalsiyumun yanı sıra, yukarıda saydığımız besinler optimum sağlık için gereken daha birçok çeşitli ve vücudumuz için önemli vitamin ve mineralleri de almamızı sağlar.