İstanbul’un 2 büyük tıp fakültesi hastanesinde deprem endişesi yaşanıyor. 17 binanın çok yüksek riskli, 33 binanın ise yüksek riskli olduğu Çapa’da öğrenci, asistan ve doktorlar acil çözüm istiyor. Cerrahpaşa’nın Haseki yerleşkesindeki kardiyoloji servisi de deprem riski nedeniyle hasta alımını durdurdu.
#Cerrahpaşaİstanbul Avcılar'da 60 daire ve 20 işyerinin yer aldığı 5 katlı Atam Apartmanı yıktırma çalışmaları sırasında kolonlarının patlamasıyla büyük gürültüyle çöktü. Bu sırada yoldan geçen araç ve yayalar büyük korku yaşadı. Çevredekilerin ölümden döndüğü çökme anı kameraya yansıdı.
#Binaİstanbul Avcılar'da 60 daire ve 20 işyerinin yer aldığı 5 katlı Atam Apartmanı yıktırma çalışmaları sırasında kolonlarının patlamasıyla büyük gürültüyle çöktü. Bu sırada yoldan geçen araç ve yayalar büyük korku yaşadı. Çevredekilerin ölümden döndüğü çökme anı kameraya yansıdı.
#İstanbulİstanbul'da gerçekleşmesi beklenen depreme ilişkin olarak en riskli olan ilçelerin belediye başkanları yaptıkları hazırlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Zeytinburnu, Küçükçekmece ve Fatih Belediye Başkanları yaptıklarını açıkladı.
#FatihSakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu, “Marmara Denizi altında büyük bir deprem riski var. Bu da İstanbul ve çevresi için risk oluşturuyor. Riskin ne zaman afete döneceğini bilemiyoruz ama bu depremin 10 sene sonra olması da 100 sene sonra olması da sürpriz değil” dedi.
#SakaryaSakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AYM) ile Jeoloji Mühendisliğince yapılan değerlendirmede, 24 Eylül’de Marmara Denizi’nde gerçekleşen ve İstanbul’da ciddi oranda hissedilen depremin 26 Eylül 2019 Silivri depreminin artçısı olabileceği belirtildi.
#Sakarya ÜniversitesiSİLİVRİ açıklarında geçen 26 Eylül'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.8 büyüklüğündeki depremden etkilenen Avcılar'daki İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi binasının yıkımına başlandı. Fakülteden, "Her ne kadar bu bir veda olmasa da ayrılık bizleri hüzünlendirdi. Yeni binamıza en kısa sürede kavuşmak dileğiyle" açıklaması yapıldı.
#Silivri DepremiJEOFİZİK uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul'da 28 Eylül'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin geçen süre içerisinde henüz çözümlenemediğini söyledi. Dr. Gündoğdu, bu depremin 7'nin üzerinde beklediği olası Marmara Depremi'ne neden olacak fayın çok yakınında meydana geldiğini hatırlatırken, "Bu depremin 'Doğru atımlı' yerine neden ters atımlı olduğu açıklanamadı" dedi.
#Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz GündoğduJeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul’da 28 Eylül’de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin geçen süre içerisinde henüz çözümlenemediğini söyledi. Dr. Gündoğdu, bu depremin 7’nin üzerinde beklediği olası Marmara Depremi’ne neden olacak fayın çok yakınında meydana geldiğini hatırlatırken, “Bu depremin ‘Doğru atımlı’ yerine neden ters atımlı olduğu açıklanamadı” dedi.
#Jeofizik UzmanıGÖLCÜK Depremi sırasında Avcılar’da ağır hasarlı olduğu tespit edilen ve 20 yıl sonra geçen yılın ekim ayında tahliye edilerek mühürlenen Avcılar'daki bina geçen 4 ay içerisinde henüz yıkılmadı. "Yarın öbür gün bu bina çökerse kaç kişinin canına mal olacağı muamma" diyen çevre sakinleri yıkımın bir an evvel yapılmasını istediler.
#İstanbulKOCAELİ Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış yaptığı son dakika açıklamasında "Depremlerin birbirini tetiklemesi, biraz hurafe. Çok net bir şekilde söylüyorum ki uzak depremler, birbirini tetiklemiyor" dedi.
#İstanbul DepremiJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal İstanbul projesinin depremi tetikleyeceği yönündeki söylemlerin doğru olmadığını belirtti. Üşümezsoy, "Bir jeolog olarak verilere baktığım zaman 30-40 kilometrelik bir kanalın (Kanal İstanbul) herhangi bir depreme etkisi olmayacağını söylüyorum. Bu alan Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece'den daha sağlam kayalara sahip. Bu boyutuyla da baktığımız zaman depremi tetiklemez" dedi.
#Prof. Dr. Şener Üşümezsoyİstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, Kandilli Rasathanesi tarafından alınan ‘Erken Uyarı Sistemi’nin 26 Eylül’de 5.8 büyüklüğündeki Silivri Depremi’nde neden devreye girmediğinin açıklanmasını istedi.
#Dr. Oğuz Gündoğduİstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, Kandilli Rasathanesi tarafından alınan ‘Erken Uyarı Sistemi’nin 26 Eylül’de 5.8 büyüklüğündeki Silivri Depremi’nde neden devreye girmediğinin açıklanmasını istedi.
#İstanbul Depremiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gülsen Uçarkuş, "Şu an Adalar'ın güneyi, Silivri aktivitesinin olduğu Kumburgaz fay kolu, üzerinde bir süredir aktivite olmadığı için kırılmasını beklediğimiz fay parçasıdır. Bu kısımlar üzerine dikkatle eğiliyoruz ve beklediğimiz deprem bu kollar üzerinde olacak" dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiİSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı'nın hazırladığı "Silivri Depremi Ön İnceleme Raporu'nda "26 Eylül 2019 Silivri depremi odak mekanizması çözümleri itibarıyla sürpriz bir depremdir" denildi. Silivri depreminin ana fayla farklı mekanizmaya sahip ve büyüklük olarak 5.8 değerine ulaşmış olması Marmara Fayı üzerinde rastlanır bir durum değildir." ifadelerine de yer verildi.
#İstanbul ÜniversitesiGYODER Başkanı Doç. Feyzullah Yetgin ve İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, riskli binalar karşısında uyararak, “ Bunlar birer ölüm tuzağı. Hangi tarihte olursa olsun, riskli binaların inşasında rol almış müteahhitler, kontrol mühendisi ve mimarların en azından sicillerine kayıt düşülmeli” yorumunu yapıyor.
#YazarSilivri depremi sonrası olası büyük İstanbul depremine ilişkin son açıklama İstanbul Teknik Üniversite'sinden geldi. Prof. Dr. A.M. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. M. Sinan Özeren ve Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Uçarkuş'un imzasıyla yayımlanan açıklamada son iki 4.6 ve 5.7'lık depremin, kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olmasının kritik bir gösterge olduğu vurgulandı. Uzmanlar "mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir" uyarısında bulundu.
#İTÜ200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümü öncesinde Deprem Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, Bursa ve Gemlik gibi Güney Marmara'da meydana gelebilecek bir depremin İstanbul'u da etkileyebileceğine dair kritik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Hasgür, “Bursa'da herhangi bir deprem olursa İstanbul tetikte olmalı" uyarısında bulundu.
#DEPREMJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, "Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi söz konusu İstanbul segmenti üzerinde, 4- 5 büyüklüğünde depremler meydana gelmesi doğaldır. İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
#İstanbulJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, "Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi söz konusu İstanbul segmenti üzerinde, 4- 5 büyüklüğünde depremler meydana gelmesi doğaldır. İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
#Deprem