İstanbul'da kot taşlama işçiliği yaparken silikozis hastalığına yakalanan Yunus Kamacı (40), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Silikozis hastalığı nedeniyle Bingöl'ün Karlıova ilçesinden ölenlerin sayısı 29’a yükseldi.
#BingölİSTANBUL'da kot taşlama işçiliği yaparken silikozis hastalığına yakalanan 4 çocuk babası Gökhan Dinler (40), İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde bu hastalıktan ölenlerin sayısı 28'e yükseldi.
#BingölSilikozis, özellikle kot atolyelerinde çalışan işçileri tehdit etmeye devam ediyor. Kotların taşlanması, otomobillerin boyanmasında kullanılan ve solunum yolu ile akciğerlerde deformasyona neden olan Silikozis, vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, Silikozis nedir ve nerelerde kullanılmaktadır? İşte, hastalık ve madde hakkında bazı bilgiler
#SilikozisAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti’nden (SED) engeli ve yaşlı yardımlarına, evde bakım hizmeti ödemelerinden korumalı işyerlerine kadar pek çok başlıkta yapılan destek miktarlarını arttırdıklarını söyledi.
#Destek ÖdemeleriKot taşlama yasaklansa da çalışanların akciğerlerini bitiren silikozis hastalığı cam, teflon gibi birçok alanda sürüyor. Mustafa Topsakal (38) ve Mehmet Boşnak (43) bu hastalardan sadece ikisi. Eve mahkûm Topsakal’ın nefesi konuşmaya bile yetmiyor.
#GazetehaberleriSilikozis hastalığı can almaya devam ediyor. Genellikle kot taşlama atolyelerinde maruz kalınan Silikozis maddesi, solunum yoluyla akciğerlere geçmektedir. Maddenin uzun süre solunması nedeniyle nefes darlığı ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Peki, Silikozis nedir ve nerelerde kullanılmaktadır? İşte, detaylı bilgiler
#Silikozis- Bingöl'de yıllar önce iş bulmak için gittikleri İstanbul'da kot taşlama atölyelerinde çalışan yüzlerce genç, yakalandıkları silikozis hastalığının pençesinde yaşamlarını sürdürüyor - Hastalık nedeniyle ölenlerin sayısının 14'e yükseldiği Bingöl'de "silikozis köyü" olarak bilinen 300 haneli Taşlıçay da çok sayıda kişi bu amansız hastalıkla mücadele ediyor - Silikozis hastası 8 kardeşten Demir: "Oksijen makinesine bağlı ölüm sırasını bekliyorum" - Oral: "Bu hastalığın ilacı yok. Bugün Faysal'dır, yarın Tuncay. Yani herkes sırasını bekliyor"
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve EBSO 14. Dokuma ve Kombine Tesisler Sanayi Meslek Komitesi Üyesi Hilmi Uğurtaş, basında yer alan silikozis hastalığı haberlerinin, sektöre ilişkin yanlış bir algı yarattığını ve bu nedenle çalışacak eleman bulmakta zorluk çekildiğini söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), silikozis hastalarının, meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespiti ve kontrolüne ilişkin sağlık kurulu raporu çıkarılması amacıyla yapacakları harcamaların SGK tarafından karşılanacağını, bu nedenle başvuru sahiplerinin ayrıca hastanelere herhangi bir ödeme yapmamaları gerektiğini bildirdi.
İZMİR’de, kot taşlama işinde çalışan ve ’silikozis’ hastalığı yüzünden akciğerleri iflas eden, yurtdışında nakil izni verilmesine karşın 40 bin liralık yatak ücreti karşılanmayınca ölüme terk edilen 35 yaşındaki Şükrü Kuş için, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müjdeyi verdi.
Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen, 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük “borç kolaylığı”nı içeren Torba Yasa, önceki gece TBMM’den geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından sonra yürürlüğe girecek yasadan son anda sendikaların tepkisini çeken esnek çalışmayı içeren maddeler çıkarıldı. Torba yasa tasarısında işçi ve memur kesimini ilgilendiren bir çok düzenleme yapıldı.