Güncelleme Tarihi:
BİLECİK (AA) - Bozüyük ilçesinde, "silikozis" hastalığı bilgilendirme toplantısı yapıldı.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, Yeni Mahalle Konağı'nda düzenlenen toplantıda, silikozis hastalığının taşta, toprakta, kumda, kayada bulunan tozlar içinde yüksek oranda olan "silika" denilen bir maddenin solunum yoluyla alınması ile oluşan bir meslek hastalığı olduğunu bildirdi.
Silikozisin, en çok bilinen meslek hastalığı olduğunu vurgulayan Kılıçaslan, şunları kaydetti:
"Bu hastalık gerekli tedbirler alınırsa, hastalık olmaz. Hastalıkla ilgili Türkiye'deki yasalar bu konuda yeterli. Yasalar ve yönetmelikler var. Bunlar tam olarak uygulansa ama uygulanmıyor. Hastalığı yüzde 100 önleyebilecekken, tedbir alınmadığı için hastalanıyoruz ve bir saha da tedavisi mümkün olmuyor. Silikoz sıfırlanabilir. Dünyanın birçok ülkesinde bu olmuştur. Ama bunun için gerekli önlemlerin alınması gerekir, işverenin gerekli harcamaları, işçilerin kendileri ve sendikaları ile bu yasaların uygulanması için baskı yapması lazım. Baskı yapmazsa, toplum bu konuda bilinçli olmazda bu tedbirler alınmaz. Çünkü alınacak her tedbir işverene maliyettir."
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Coşkun Canıvar da Bozüyük'te bulunan bir seramik fabrikasında çalışan işçiler arasında tespit edilen silikozis hastalığı nedeniyle yapılan çalışmalarda çok sayıda işçide değişik derecelerde mesleğe bağlı silikozis hastalığı tespit edildiğini bildirdi.
Avukat Gülseren Tekeş ise hastalığa yakalananların izlemesi gereken yolları anlattı.
Silokosiz hastaları adına konuşan Gürhan Yüksel de Bozüyük'te her evde bir seramik işçisi olduğune değinerek, "Bozüyük'ün her sokağında ve mahallesinde silikozis hastası bulunuyor. Biz sahip çıkmazsak, bu davayı kendi davamız bilmezsek, 'ben hastalandım, başkaları hasta olmasın' diye mücadele etmezsek, her yer silikozis hastalarıyla dolacak" dedi.