Günümüzün en ‘trend’ konusu açık ara yapay zekâ. Üniversite sonuçlarına göre gençlerin en çok başvuru yaptığı alanlardan biri de ‘yapay zekâ’. AB de geçen haftalarda dünyanın ilk ‘Yapay Zekâ Yasası’nı yürürlüğe soktu. Peki robotlar bir gün dünyayı ele geçirecek mi? Gelecekte bizi ne bekliyor? Teknolojist, girişimci, uzun yıllar global teknoloji şirketi Intel’in en üst düzeydeki Türk profesyoneli olan, ‘Ayşegül Işınla Bizi’ kitabının yazarı, TÜSİAD’ın Silikon Vadisi Ağı kurucusu Ayşegül İldeniz’le buluştuk; önce eski albümleri karıştırdık, sonra ‘geleceğe ışınlanarak’ bu soruların cevaplarını aldık.
#TÜSİADTürkiye’nin en başarılı kadın yöneticilerinden biri olan Ayşegül İldeniz, Silikon Vadisi’ndeki deneyimlerini yeni girişimcilere taşıyor. TÜSİAD Silikon Vadisi Ağı Dönem Başkanı da olan İldeniz, “Bence Türk şirketleri oyunun gerisinde değil. 20 yıldır aynı dijital sistemi kurmadıkları için daha hızlı dönüşme olanağına da sahipler. Geç kalma diye bir şey yok ancak çok çalışmak gerekiyor” dedi.
#GazetehaberleriTÜRKİYE Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik ile başkan olmasının ardından ikinci kez bir araya geldik. Sakin ve yapıcı kişiliği ile dikkat çeken Bilecik’in bu tavrı Kurum’un son aylarda Ankara ile ilişkilerine de yansımış durumda ki 1-2 yıl önceki gerilim yok bugün. Türkiye gündeminin baş döndürücü bir hızla değiştiğine dikkat çeken Bilecik, “İnşallah biz masadan kalkana kadar gündem değişmez” diyerek başlıyor sorularımızı cevaplamaya...
#TÜSİADGeleceğin teknolojilerinin nabzı olarak görülen Silikon Vadi’sinden yararlanmak için ağ kurduklarını kaydeden TÜSİAD Başkanı Bilecik, Türkiye’nin kaynak yapısı kısıtlı olduğu için startup’ların (girişim) ancak daha fazla demokrasi, daha fazla hukuk üstünlüğü ve daha fazla özgürlükle başarı yakalanabileceğini belirtti.
#TÜSİADHenüz iki yılı bile dolmadan dünyamızı dönüştürmeye başlayan yapay zekâ bir dönüm noktasına yaklaşıyor. Ya sadece beş yıl sonra hemen her alanda insanlardan daha iyi iş çıkaracak ya da hiçbir zaman yüzde 100 randımanlı olamayacak ve balonu yavaşça sönecek.
#Umut Fırat EroğluTeknolojik ürün ve hizmetlerini ticarileştirmeyi hedefleyen girişimcilere büyüme yolculuklarında 360 derece destek sunan kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in, girişimleri yerel ve global girişimcilik ekositemiyle buluşturduğu Big Bang Startup Challenge’ta TOP 50 girişim belirlendi.
#İTÜ ÇekirdekSon dönemde herkes yapay zekâdan özellikle de ChatGPT'den bahsediyor. Peki geleceği değiştireceğine kesin gözüyle bakılan ChatGPT'nin ardındaki beyin kim? İşte birbirinden ilginç ayrıntılarla OpenAI'ın genç CEO'su Sam Altman...
#Sam AltmanModern internetin hikâyesi çoğunlukla bugün hayatımızın merkezinde olan Google, Facebook, Amazon ve diğer devler üzerinden anlatılıyor. Ama onlardan önce boş zaman geçirmek için kurulan ve kısa süre içinde başarı hikayesine dönüşen başkası vardı. Üstelik bugünün devleri bu başarı hikayesinin çizdiği yoldan ilerleyerek bu noktaya vardı. İşte 90'lardan günümüze bir internet hikayesi...
#Pierre OmidyarKâr amacı gütmeyen, uluslararası bir eğitim kuruluşu olan Khan Academy’nin ders içerikleri artık 50 dilde yayınlanıyor. Dünya genelinde 120 milyon öğrenci ve 3 milyon öğretmenin faydalandığı uzaktan eğitim platformu Türkiye’de bugüne kadar 21,5 milyon insanın eğitimine katkı sağladı.
#Uzaktan EğitimSon dakika haberi... İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali "Genel Müdürlük görevimi Mart Sonunda yapılacak Genel Kurul itibarıyla bırakacağım" dedi. Bali'nin yerine geçecek kişi ise banka genel müdür yardımlarından Hakan Aran oldu.
#İş Bankası Genel Müdürü Adnan Baliİnsan hayatında kaç kere bir ülkenin kurucu babalarından biriyle tanışma fırsatı yakalar ki? Özellikle de bugün bildiğimiz ulus devletlerin önemli bölümü geçen yüzyılda şekillenmişken... Toomas Hendrik Ilves, Estonya’nın 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılışı sonrası görev yapan dördüncü cumhurbaşkanı ama ilk günden itibaren ülkenin yeni rotasını belirleyen isimlerden. Bugün Estonya inovasyon konusunda dünya lideriyse, onun sayesinde. Ilves ile Türkiye İnovasyon Haftası için geldiği İstanbul’da buluştuk. Bu küçük ve fakir Baltık ülkesinin 28 yılda nasıl müreffeh bir özgürlükler diyarına dönüştüğünü anlattı.
#Toomas Hendrik IlvesSema Başol, 1974 yılında Amerika’ya master için gitti. Orada kaldı, yıllarca profesyonel iş hayatının içindeydi. 50 yaşına geldiğinde Silikon Vadisi’nin ortamında kendini buldu. Stanford Üniversitesi’nde eğitim aldı ve Türkiye’deki genç kızlara el uzatmaya karar verdi. Kurduğu Değişim Liderleri Derneği’nin (DLD) Kıvılcımlar projesiyle 400 üniversiteli genç kızın hayatını değiştirdi. Kıvılcımlar’ın hikayesini Sema Başol ile İstanbul ziyaretinde konuştuk.
#Sema Başol1907 Fenerbahçe Derneği ve bir vakıf üniversitesi, Türkiye’de hayata geçecek olan ilk ‘Spor İnovasyonu-SPIN Accelerator®’ programı için HYPE Sports Innovation ile ortaklığa imza attı. Ekim ayında başlayacak program sporda inovasyon yapmaya ve bölgedeki spor teknolojisi startup’larının sahip olduğu potansiyeli en üst düzeye çıkarmaya odaklanacak.
#MEF Üniversitesi1907 Fenerbahçe Derneği ve MEF Üniversitesi, Türkiye'de hayata geçecek olan ilk Spor İnovasyonu - SPIN Accelerator® programı için HYPE Sports Innovation ile ortaklığa imza attı. Anlaşmayı, 1907 Fenerbahçe Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Perahya, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan ERKUT, HYPE Sports Innovation Yönetim Kurulu Başkanı Bernd Wahler, HYPE Sports Innovation CEO'su Dr. Ilan Hadar ve HYPE MEF Üniversitesi - 1907 Fenerbahçe Derneği Accelerator Programı CEO’su Nir Ben Lavi imzaladı. Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç da toplantıyı yakından takip etti.
#Ali KoçBosch ve Daimler, şehir içi ortamlarda tamamen otonom ve sürücüsüz sürüş konusunda, Nisan 2017’den bu yana devam ettirdikleri iş birliğiyle şehirlerde trafik akışını iyileştirmeyi, yollarda emniyeti artırmayı ve trafiğin gelecekteki durumu için önemli bir yapı taşı sağlamayı hedefliyor.
#OtonomTürk Telekom’un araştırma geliştirme iştiraki Argela’nın Silikon Vadisi merkezli şirketi Netsia, dünyanın en büyük iletişim operatörlerine geliştirdiği teknolojileri ihraç etmeye başladı. Argela’nın Telekom Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdürü Selim Sarper, “Şampiyonlar ligi seviyesindeyiz. Türk mühendisliğini dünyanın hizmetine sunduk” dedi.
#Türk Telekom