Koronavirüs önlemleri kapsamında trafik, kasko, konut ve işyeri sigortalarında yüzde 25’e varan oranlarda indirim uygulayan sigorta şirketleri, taksit ödeme sayılarını da 12 aya kadar uzattı. Salgın döneminde primini ödeyemeyen vatandaşın poliçeleri de iptal edilmiyor.
#Gazetehaberleriİş-Kur’un faaliyet raporuna göre sosyal yardım alan 250 bin kişinin 14 bini işe yerleştirildi. Rapor, geçen yıl boyunca esnafa aldıkları her sigortalı işçinin sigorta primini bir ay devlet bir ay esnafın ödemesini getiren 1 milyar lira kaynaklı teşvikin de hiç kullanılmadığını ortaya çıkardı.
#GazetehaberleriMECLİS, 2017’in ilk torba yasası olan düzenlemeyle 2009’dan beri şirketler ve borçlu vatandaşlar için en kapsamlı sicil affını getirirken, 408 bin memur emeklisinin Anayasa Mahkemesince onaylanan “30 yılı aşan hizmet dönemi için ek ikramiye” haklarını kabul etti. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ‘torba yasa’ ile esnafımızdan işçimize, kamuya borcu olan vatandaşlarımızdan işletmelerimize, ihracatçılarımıza, engelli yakınlarından finans ve sigorta sektörüne neredeyse 79 milyon vatandaşımızı ilgilendiren çok önemli düzenlemeler hayata geçecek” dedi.
#Borçlu VatandaşlarÜcretsiz izin döneminde, çalışanlar fiili olarak çalışmadıkları için sosyal güvenlik primi (sigorta primi) yatırılmıyor. Ancak bu dönemde sigorta primleri ödenmediği için çalışanın sigortalılık gün sayısında eksilme oluyor. Ücretsiz izin süresince işveren sigorta primi ödemez ve çalışanın sağlık sigortası ile emeklilik primleri yatmıyor. Özellikle COVID-19 döneminde kullanılan kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteği gibi desteklerde ise belirli gün sayısı kadar genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanıyordu. Fakat normal koşullarda ücretsiz izinli olan çalışan için böyle bir ödeme yapılmıyor. Peki, Özel sektörde ve memurlarda ücretsiz izinde sigorta yatar mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Özel Sektör2025 yılına yönelik bütçe maratonu başlıyor. Hangi, alanlara ne kadar bütçe ayrılacağı, ayrılacak bu bütçe kapsamında nelerin yapılacağı da 2025 Yılı Bütçe Gerekçesi’nde detaylı yer aldı. Bunlardan biri de sosyal güvenlik sistemi. Bütçede sosyal güvenliğe detaylı yer verildi. Öyle ki, sosyal güvenliğe ait bütçe tutarının yanı sıra 2025’te bu alanda neler yapılacağı da madde madde sıralandı.
#Sosyal GüvenlikBugünkü yazımda, Almanya’da nafaka ödemelerine ilişkin yasal düzenlemeler ve vergi avantajları üzerine odaklanacağım. Bu konu, bir zamanlar evli olan eşleri, çocukları eğitim veya yüksek öğrenimde olan ebeveynleri, diğer bir deyimle aile yakınlarına maddi destek sağlayan herkesi yakından ilgilendiriyor.
#AlmanyaEmekli maaş farkı ödemeleri için beklenen gün geldi. Emekli zam farkı ödemeleri ne zaman yatacak, sorusu vatandaşlar tarafından son gelişmeler ile takip ediliyor. 2024 Temmuz zammı emekli maaşı zam farkları son dakika araştırmaları ağustos ayı ilk haftasıyla birlikte hız kazandı. Temmuz ara zammı ardından en düşük emekli maaş farkı 2500 TL ödeme tarihi belli oldu. En düşük emekli aylığını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da öngören, 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Resmi Gazete'de yayımlandı. Emekli maaş farkı son dakika haberleri yakından takip edilirken bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kanuna göre; yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen 10 bin lira olan en düşük emekli aylığı 12 bin 500 liraya çıkartılacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan vatandaşların, emekli veya yaşlılık maaşı almasının ardından aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeleri halinde devletin işverenlere sağladığı 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi kesilecek. Sigorta işlemleri ile ilgili yapılan bir başka düzenlemeyle birlikte kısa vadeli sigorta kolları prim oranları yüzde 2,25 olarak belirlenirken, oranı indirip yükseltme yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar oldu? En düşük emekli maaş farkları ne zaman yatacak, bugün yatıyor mu? 2500 TL emekli farkı ne zaman yatacak? İşte en düşük emekli maaş zammı farkı ödeme tarihi 2024!
#En Düşük Emekli Maaş Zammı FarkıEn düşük emekli aylığını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da öngören, 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Resmi Gazete'de yayımlandı. Maaş farkları 7 Ağustos'ta hesaplara geçecek.
#EmekliBugünkü yazımızı, 2023 yılının sonuna yaklaşırken, geleceğe dönük yatırım amacıyla Alman Emeklilik Sigortası’nı isteğe bağlı prim yatırmanın avantajlı olup olmadığını merak eden okurlarımız için hazırladık. İsteğe bağlı yatırılan primler, emekli aylığını artırır mı, erken emekliye ayrılanların aylığında yapılacak kesintiyi telafi edebilir mi, veya emeklilik hakkının oluşmasını sağlar mı? şeklindeki sorulara yanıt bulmaya çalıştık.
#Alman Emeklilik SigortasıAsgari ücretli 7 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemeye kısa bir süre kaldı. Ocak ayından itibaren geçerli olacak olan yeni asgari ücret için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına başlayacak. İşsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı, engelli aylıkları da zamlanmış olacak.
#Asgari ÜcretTSB Başkanı Uğur Gülen, sigorta şirketlerinin korunma maliyetinin arttığını, bunun da özellikle sanayi ve ticari sigorta fiyatlarını yukarı çekeceğini belirterek, “2024 başında dolar bazında sigorta fiyatları iki ile üç kat artacaktır” dedi.
#Türkiye Sigorta BirliğiYapılandırma kapsamındaki vergiler ve sigorta prim borçları için son ödeme tarihi uzatıldı. SGK prim borcu ve 7440 yapılandırma kapsamındaki borçların son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 tarihinde sona eriyordu. SGK'dan yapılan yazılı açıklamada; sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihinin aynı güne denk gelmesinden dolayı kurum tahsilat sisteminde yoğunluk meydana geldiği belirtildi. Bu nedenler prim, borç yapılandırma ve MTV ödemeleri için süre uzatıldı. Peki borç yapılandırma son gün ne zaman? Vergi ve borç yapılandırma ödemeleri nasıl ve nereden yapılır? İşte ayrıntılar...
#Borç Yapılandırma