Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) konusunda bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, sinsi ve tehlikeli bir hastalık olan KOAH’tan korunmanın en önemli yolunun sigarayı bırakmak, hatta sigara içilen ortama dahi maruz kalmamak olduğunu söyledi.
#SağlıkHastaları en sık hastaneye getiren şikayet olan öksürük, aslında pek de önemsenmez. Önemsiz gibi gözüken genellikle bireysel olarak çözmeye çalışılan öksürük altında oldukça büyük ve geniş bir hastalık yelpazesi barındırabilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Tuğçe Hürkal üç haftadan fazla süren öksürüğün dikkate alınmasını vurguladı.
#ÖksürükHastaları en sık hastaneye getiren şikayet olan öksürük, aslında pek de önemsenmez. Önemsiz gibi gözüken genellikle bireysel olarak çözmeye çalışılan öksürük altında oldukça büyük ve geniş bir hastalık yelpazesi barındırabilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tuğçe Hürkal, üç haftadan fazla süren öksürüğün dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
#ÖksürükÜst solunum yolu hastalıklarında sıkça rastlanan bir belirti olan öksürük, çoğu zaman ‘nasıl olsa geçer’ düşüncesiyle önemsenmiyor. Oysa, özellikle 8 hafta boyunca dinmeyen öksürüğün mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Çünkü tüberküloz gibi bulaşıcı veya astım ya da KOAH gibi bazı kronik hastalıkların habercisi olabiliyor!
YouTube’un eski CEO'su Susan Wojcicki, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Yılda yaklaşık 230 bin yeni vaka ile teşhis edilen bu tür kanser, akciğerlerin büyük hücrelerinin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık yaygın olmasına rağmen genellikle de geç teşhis ediliyor. Peki bunun arkasında yatan nedenler neler? Türkiye’de ne sıklıkla görülüyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Doç. Dr. Pelin Uysal ile mercek altına aldık.
#SağlıkSon dönemde birçok virüsün üst üste hastalık yapması, hastalarda uzayan, inatçı bir öksürüğe neden oldu. Çok sayıda kişi haftalarca, hatta aylarca kesilmeyen öksürükten şikâyetçi. Uzmanlar uzayan öksürüklerde doktora gidilmesini önerirken, şu uyarılarda bulundu...
#ÖksürükAkciğer kanseri, akciğer hücrelerinin normalden daha hızlı ve kontrolsüz çoğalması sonucu akciğer üzerinde tümör oluşması olarak tanımlanır. Akciğer kanseri belirtileri kadınlar ve erkekler için benzer özellikler taşır ancak oranlar değişkenlik gösterir. Peki Kadınlarda akciğer kanseri belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Kadınlarda akciğer tanısı nasıl konulur sizler için derledik.
#KadınBoğazda biriken mukus yani sıvı bir süre sonra boğazda gıcığa ve dolayısıyla öksürüğe sebep olabilir. Zaman içinde ilerleyen öksürük ve gıcık hissi oldukça rahatsız edici bir durum haline gelir. Kapalı alanlarda daha çok karşılaşılan gıcığı engellemek için açık alanlarda durmak ve sürekli su içmek gerekebilir. Boğazda gıcık öksürük neden olur ve nasıl geçer ayrıntıları ile derledik.
Yüzyılın salgın hastalığı Covid-19’un ardından çok sayıda insanı etkileyen ve ölümüne neden olan ikinci önemli bulaşıcı hastalığın tüberküloz olduğunu biliyor muydunuz? Halk arasında ‘verem’ olarak da adlandırılan tüberküloz hastalığı dünyada her yıl milyonlarca kişinin kapısını çalıyor. Covid-19 pandemisinin tüberkülozun tanı ve tedavisini son derece olumsuz etkilediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tülin Sevim, tüberkülozun en sık görülen 6 önemli belirtisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#TüberkülozGünümüz insanı çok yoğun ve stresli bir iş hayatına sahiptir. Ayrıca doğadan ve doğallıktan uzak bir yaşam süren modern insan pek çok hastalıkla boğuşmak durumunda kalabilmektedir. Bu kadar hastalıklara açık hale gelmesinde bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmayışı başlıca sebeplerdendir. Sağlıklı ortamda yaşamayan, yeterince temiz ve kaliteli su tüketemeyen, bol oksijen alamayan modern insan bir de hazır gıdalarla beslenince bağışıklık sistemi zayıflamakta ve metabolizma kolaylıkla hastalıklara yakalanabilecek seviyeye düşmektedir. Son yıllarda modern insan doğaya yüzünü dönmeye çalışmaktadır. Sağlıklı gıdaya erişmek istemektedir. Bu çerçevede pekmez gibi artık pek de tüketilmeyen gıdalar yeniden gündeme gelmektedir. İşte merakla okuyacağınız keçiboynuzu pekmez nedir, nasıl tüketilmelidir, keçiboynuzu pekmezi aç karnına mı tüketilmelidir gibi konu hakkında pek çok faydalı bilgiyi sizler için derledik.
#Pratik BilgilerYol kenarlarında ve ormanlarda kendiliğinden yetişebilen ciğer otu, çok yıllık bitki türüdür. Boyu 15 santime ulaşabilen ciğer otunun, sağlık için yararlı olduğu pek çok nokta bulunuyor. Ciğer otu nedir, nasıl kullanılır, ne işe yarar, kullanımı nasıldır, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, nerelerde satılır sorularının yanıtlarını derledik.
#Ciğer OtuAlerji durumunda vücut bir besine veya maddeye karşı tepki verir. Toplumda pek çok kişi bu sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca besin alerjisinin aynı sıra özellikle mevsim geçişlerinde polen ve bahar alerjisi de görülmektedir. Alerjiye iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde çözüm üretilebilir. Peki alerji nasıl geçer? Evde alerjiye ne iyi gelir? İşte alerjinin nedenleri ve evde alerjiye iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler...
#Alerjie Ne İyi GelirKış aylarında, soğuk algınlığıyla veya grip de sık olarak karşılaşılabiliyor. Bununla birlikte burun akıntısı da görülebiliyor. Ayrıca alerji, bazı maddeler ve migren gibi rahatsızlıklar da burun akıntısının nedenleri arasında yer alıyor. Burun akıntısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler ile evde çözüm üretilebilir. Peki burun akıntısı nasıl geçer? Evde burun akıntısına ne iyi gelir? Burun akıntısı ve halsizlik nasıl geçer? Tuzlu su burun akıntısını geçirir mi? Burun akıntısına ve öksürüğe ne iyi gelir? Burun akıntısı ve boğaz ağrısı nasıl geçer? İşte burun akıntısını hemen kesen öneriler...
#Burun AkıntısıFarenjit (boğaz iltihabı);burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihaplanmadır. Akut ve geçmeyen kronik olmak üzere iki tür farenjit görülür ve ikisi birbirinden farklıdır. Ani gelişen, şiddetli iltihaplanmalar akut farenjittir. Daha hafif seyreden fakat buna karşılık da daha uzun süren farenjit türü ise kronik(müzmin) farenjittir. Akut farenjitin belirtileri sadece boğazla ilgili değildir. Peki Faranjit neden olur? Faranjite ne iyi gelir, nasıl geçer? Evde faranjite iyi gelen bitkisel çözümler...
#FaranjitNefes darlığı, ileri boyutlara taşındığında öksürük, baş ağrısı gibi can sıkıcı belirtiler gösterebilir. Psikolojik gibi çeşitli durumların ağır bastığı nefes darlığı rahatsızlığına bazı yöntemler çözüm olabilmektedir. Nefes darlığı, evde doğal bitkiler ve bazı besinlerin tüketilmesi ile de çözüme kavuşturulabilmektedir. Peki, konuşurken yorulma, nefes darlığı neden olur ve nefes darlığına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte, nefes darlığına iyi gelen evde bitkisel kesin çözüm önerileri
#Nefes DarlığıÖksürük, üst solunum yolu rahatsızlığı veya farklı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Grip ve nezle gibi rahatsızlıklar öksürüğe neden olabileceği gibi farklı nedenlerden dolayı kuru veya balgamlı öksürük de oluşabilir. Öksürüğe iyi gelen bitkisel yiyecek, içecek ve çaylar yardımıyla doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki öksürük neden olur? Kuru öksürük nasıl geçer? Evde öksürüğe ne iyi gelir ? İşte evde kuru öksürüğü hemen kesen bitkisel çözümler
#Öksürüğü Ne GeçirirGünümüzde, öksürük nedeni ile hastanenin yolunu tutan çok fazla insan var. Yaşamı olumsuz etkileyen bu rahatsızlık, can sıkıcı olabiliyor. Fakat bu öksürükten kurtulmanın yolları mevcuttur. Öksürük nasıl geçer ve ne iyi gelir gibi detayları derledik.
#ÖksürükToplumda azımsanmayacak sıklıkta görülen bir rahatsızlık olan kasık fıtığının erkeklerde ve ileri yaşlarda daha sık rastlandığını söyleyen Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Ekici, bebeklerde ve hamile kadınlarda da kasık fıtığının görülebildiğini belirtti. Peki, kasık fıtığı nedir? Neden oluşur? Kimler riskli grupta yer alıyor? Nasıl tedavi edilir? Doç. Dr. Ekici kasık fıtığı hakkında merak edilenleri sizler için açıkladı.
#SağlıkToplumda azımsanmayacak sıklıkta görülen bir rahatsızlık olan kasık fıtığının erkeklerde ve ileri yaşlarda daha sık rastlandığını söyleyen Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Ekici, bebeklerde ve hamile kadınlarda da kasık fıtığının görülebildiğini belirtti.
#Sağlık YanınızdaÖksürük, farenjit, larenjit, soğuk algınlığı ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Hatta bazen haftalarca devam edebiliyor. Bu süreçte de geceleri uykusuz bırakıp günlük yaşamımızı etkiliyor. Peki öksürük nasıl geçer? İşte kuru öksürük için tedavi yöntemleri...
#ÖksürükKoronavirüsü yenen hastalarda uzun süre baş ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik, kaşıntı, tat ve koku kaybı gibi belirtiler devam ediyor. Tıp literatürüne "Post-Covid-Sendrom" olarak yerleşen bu durum için, alanında uzman isimler ne yapılması gerektiğini açıkladı.
#Korona SonrasıBoğaz ağrısı, yutkunmada güçlük, halsizlik ve bitmek bilmeyen öksürük…Uzun süre kapalı ve havasız ortamlarda bulunmak farenjite yakalanma riskinizi arttırıyor. Mevsim geçişleriyle birlikte kendini gösteren en yaygın hastalıklardan biri olan farenjitte, erken tanı ve tedavinin hastalığın kronikleşmemesi için önemli olduğuna vurgu yapan K.B.B Uzmanı Opr. Dr. Koray Cengiz bilinmesi gereken tüm detayları sizler için anlattı.
#Farenjit