Siemens Gamesa, İzmir’de Türkiye’nin ilk ve tek rüzgar türbini Ar-Ge merkezini kurdu. Şirketin dünyadaki 6 Ar-Ge merkezinden biri olan İzmir Ar-Ge Ofisi, geliştirdiği yeni teknolojileri hem Türkiye pazarına sunacak hem de buradan teknoloji ihraç edecek.
#SiemensÇatı tipi santrallar ve mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ile köy ve ilçelerin kendi enerjisini üreteceğini söyleyen Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, “Buralarda enerji sanayileri oluşacak” dedi. GÜYAD Genel Sekreteri Berke Aygün ise güneşteki gelişmelerin yeni yan sanayiler oluşturduğunu söyledi.
#GazetehaberleriTürkiye yenilenebilir enerjide bir basamağı daha geride bırakıyor. Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumunun 2017’de düzenlenen ilk YEKA ihalesinin ardından kurulan 100 milyon dolarlık fabrikada üretim başlıyor. Yüzde 65 yerlilik şartına uygun yapılan fabrikada rüzgâr türbini üretilecek. Türbinler 5 bölgedeki santrallarda 1.1 milyon evin elektriğini karşılayacak.
#YEKASiemens Gamesa Üst Yöneticisi (CEO) Ebru Çiçekliyurt, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesinin ilk türbin fabrikasının inşaatını İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde bitirdiklerini belirterek, "Yerli ve ithal üretim ekipmanları fabrikamıza gelmiş ve yerleşmiş durumda. Kasım sonu itibarıyla bu fabrika üretime hazır hale geliyor olacak." dedi.
#Siemens Gamesa2020 yılına kadar 4 milyar TL yatırımla 1000 MW’lık ‘temiz kurulu güce’ ulaşmayı hedefleyen Akfen Yenilenebilir Enerji, Çanakkale ve Denizli’deki 4 projede toplam 242 MW güce sahip ilk rüzgâr santralının kurulumuna başlıyor. 1.6 milyar TL’ye mal olacak 4 projedeki 79.5 metre yüksekliğindeki 81 rüzgâr türbini Siemens Gamesa tarafından sağlanacak.
#Akfen Yenilenebilir EnerjiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın bu yıl ihalesinin planlandığını açıkladığı ve Türkiye’nin ilk off-shore (denizde) Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgar santrali olacak proje için, dünyada en fazla rüzgar potansiyeline sahip bölgeler arasında Ege Denizi öne çıkıyor.
#Rüzgar EnerjisiTÜREB'in açıklamasına göre, bu yıl, haziran ayında yapılan 710 megavatlık kapasite yarışmaları, YEKA ihalesi ve aralık ayında yapılacak 2 bin 130 megavatlık yarışmayla kapasite tahsis edilen projelerin toplamı yaklaşık 4 bin megavatı bulacak.
#Türkiye Rüzgar Enerjisi BirliğiEn çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr, son yıllarda ülkemizde de büyük yatırım çekti. Rüzgâr türbinlerini kara yerine deniz üzerine kuran ülkeler de var. Hatta artık sabitlemek yerine yüzer rüzgâr santralları mümkün. Türkiye’de de Akdeniz’de yüzer rüzgâr santralları kurulabileceği belirtiliyor.
#RüzgarİLK rüzgâr YEKA ihalesini kazanan konsorsiyumdan Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, 2021’in sonuna kadar bin megavat kapasiteyi tamamlamış olacaklarını belirterek, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıkladığı bölgelerin kapasite faktörü çok yüksek. Biz bu bölgelerden, bin megavatlık kapasitenin 700’ünü Trakya’da kurmak istiyoruz, 200 megavatı Sivas’ta ve kalan kısım da Eskişehir’de olabilir. Bu şekilde bölgeler arasında kapasite faktörleri en yüksek olanlarını seçeceğiz” diye konuştu.
#Murtaza AtaKalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, rüzgar YEKA ihalesinde konsorsiyum olarak verdikleri kilovatsaat başına 3,48 dolar/cent fiyatın elektrik fiyatlarını aşağı çekeceğini ve tüketiciyi olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) tarifesinde kilovatsaat başı 10,5 dolar/cent olan satış fiyatı, böylece üçte bire düşmüş oldu. Rüzgar YEKA için 2019’da türbin fabrikası üretime geçer. Geçer geçmez de santral kurulumuna başlarız ve 2021’in sonuna kadar bin megavat kapasiteyi tamamlamış oluruz." dedi.
#YekaAlmanya, nükleer enerjiden uzaklaşırken, rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklardan daha fazla faydalanmanın yollarını arıyor. Bunun da yolu teknolojiden geçiyor. Açık denizde kurulan santrallar ve yeni depolama yöntemleri gibi gelişmelerle bir teknoloji dönüşümü de rüzgâr enerjisinde yaşanıyor.
#İnovasyon