Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin en istikrarlı uluslararası enerji etkinliği ICCI’nin 15'incisi 13-15 Mayıs tarihleri arasında WOW Convention Center’de başlıyor.
Fuarın ana temasını ise tükenen enerji kaynakları petrol ve doğalgaz yerine en önemli altertnatif olarak değerlendirilen yenilebilir enerji oluşturuyor. Rüzgar, güneş ve jeotarmal enerjinin Türkiye için önemile dikkat çekecek olan fuar kapsamında atıktan enerji üretimi ile bir çöplüğün şehri nasıl aydınlattığına da dikkat çekilecek. Çin ve Hindistanlı yatırımcıların ağırlıkta olduğu yabancı yatırımcıların büyük ilgisin çeken ICCI’nin enerji alanında yeni ortaklıklara ev sahipliği yapacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.
Enerji sektörünün en önemli buluşma noktası 15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI’nin bu yılki ana teması “Küreselleşme Sürecinde Enerjide Arz Güvenilirliği, Enerji Verimliliği, Sürdürülebilir Enerji ve Çevre Politikaları”. Uluslararası anlamda hem konferans hem de fuar etkinliklerinin bir arada gerçekleştiği tek platform olan ICCI, enerji ile ilgili kamu, özel sektör ve akademik kurumları da bir araya getiren en etkin buluşma noktası olarak kabul ediliyor.
Aralarında sponsor olarak Daruma Corporate Finance, EnerjiSa, Enpro ve İGDAŞ'ın bulunduğu Zorlu Enerji, GE Energy,Borusan, Siemens, Gamesa,Wartsila,Mobil, Shell, Areva, Kawasaki, Soyut Wind, gibi firmaların bulunduğu 100'e yakın enerji firması, 3 bin kişiyi aşan ziyaretçi sayısı, 130’a yakın konuşmacının katıldığı ICCI, bu yılda enerji sektörünün sanayi ile buluştuğu, sektörün en iyi tedarikçi firmalarının sunduğu enerji ve çevre teknolojileri ve teknik bilimsel ve güncel konuların ele alındığı Türkiye’nin en önemli enerji mecrası olacak.
ICCI 2009'a yenilenebilir enerji damgasını vuracak
45 yabancı firmanın işbirliği için katıldığı ICCI 2009 hakkında bilgi veren ICCI Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak, "Fuara Shell, Mobil, Vatsila, Areva, Vestas gibi yabancı firmaların yanı sıra, Temsan, Soyut, Model Enerji, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), EnerjiSA, Zorlu Enerji gibi yerli aktörlerde katılım gösterecek. Fuara katılacak 100 firmanın 45'i yabancı, 55'i ise yerli" dedi. Bulak, fuara başta Çinli ve Hindistanlı olmak üzere İtalyan, Alman ve Amerikalı pek çok katılımcının geleceğini bildirdi.
Türkiye'nin enerji arzını 2020 yılına kadar her yılyüzde 7, 5 artırması gerektiğine işaret eden Bulak, ICCI'nin tüketimi artan enerji ve iklim değişikliği sürecinde büyük önem taşıdığını kaydetti. 2008 yılında Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 4. 2oranında arttığının altını çizen Bulak, son dönemde İstanbul'da "Depo gazindan enerji projesi"ne önem verildiğini söyledi. Çöplüklerden çıkan metan gazının motorlarda kullanılması ile enerji üretimine yönelik proje dahilinde Avrupa yakasında 17 megawatt, Anadolu yakasında ise 7 megawatt'tan oluşan iki santralin hayata geçireceğine işaret eden Bulak, "Bu yeni yatırımlarla çöplükler şehirleri aydınlacak, sanayi de makinelerin dönmesini sağlayacak. İstanbul’da atıktan enerji üreten 17 megawatt'hk santral kuruldu. Diğeri ise kurulma aşamasında. İleriye dönükolarak bunların 40 megawatt'a çıkartılması düşünülüyor" dedi. Bulak, 24megawatt'hk 2 santral için bugüne kadar 25 milyon Euro yatırım yapıldığını söyledi. 17 megawatt'hk atık enerji santralinin 140 bin konutu ısıtabilecek güce sahip olduğuna işaret eden Bulak, santrallerin yap-işlet modeliyle yaptırıldığını bildirdi. Bulak, "Atık enerjisi önemle üzerinde durulan bir konu. Atık enerjisinde alım garantisi 14, 5 cent'e çıkarmak için çalışılıyor. Bu Türkiye için önemli bir rakam. " diye konuştu.
Çin ve Hindistan ortaklık kurmaya geliyor...
Fuarın bir diger önemli gündem maddesi ise tükenen enerji kaynakları petrol ve doğalgaz yerine en önemli altertnatif olarak değerlendirilen yenilebilir enerji...
Rüzgar, güneş, jeotarmal enerjinin Türkiye için önemine dikkat çekecek olan fuarda atıktan enerji üretimi ile bir çöplüğün şehri nasıl aydınlatacağı anlatılacak. Çin ve Hindistanlı yatırımcıların ağırlıkta olduğu yabancı yatırımcıların büyük ilgisin çeken ICCI’nin bu çerçevede enerji alanında yeni ortaklıklara ev sahipliği yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Bulak, yenilenebilir enerji alanında son yıllardaki yatırımları doğrultusunda Türkiye'de yeralmak isteyen Çinli ve Hintli şirketlerin dikkat çekici oranda ilgi gösterdiklerini belirtti. Bulak, "Çin, yenilenebilir enerji alanında Türkiye'de, özellikle hidrolik ve rüzgar santralı yatırımıyla ilgileniyor. Özellikle son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarındamakine ekipmanlarının ve türbin maliyetlerinin ucuzlaması konusunda piyasada etkin bir rol oynamaya başladılar. Türk pazarında yatırım yapmakonusunda istekliler, bu anlamda ICCI 2009'u potansiyel bir platform olarak seçtiler" diye konuştu.