Güncelleme Tarihi:
İZMİR Kalkınma Ajansı (İZKA) Yatırım Destek Ofisi ev sahipliğinde Siemens-Gamesa 'Potansiyel Tedarikçiler Toplantısı' düzenlendi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen 1000 MW'lık Rüzgar Enerjisi YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) ihalesini kazanan Siemens-Gamesa firması yerel üretim şartını karşılamaya yönelik olarak İzmir'deki potansiyel tedarikçileri ile bir araya geldi. Toplantıya Siemens-Gamesa Türkiye CEO'su Hakan Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden Genel Müdür Yardımcısı V. Sebahattin Öz ve İzmir'de faaliyet gösteren 50'den fazla firmanın üst düzey yöneticileri katıldı.
Ev sahibi olarak toplantının açılış konuşmasını yapan İZKA Genel Sekreter Vekili Sena Gürsoy, yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çekti. İzmir'in yatırımcılarına sunduğu avantajların altını çizen Gürsoy, İzmir'in yenilenebilir enerjinin, tüm alt sektörlerinde, hem makine ve ekipman üretimi hem de yenilenebilir enerji sistemleriyle enerji üretimi alanında, yüksek kapasiteye ve potansiyele sahip olduğunu, özellikle rüzgar türbini ekipmanları üretiminde dünyanın en büyük firmalarının İzmir'de üretim tesisleri bulunduğunu ve bu firmaların sayısının her geçen gün arttığını belirtti. Bölgede faaliyet gösteren firmaların, uluslararası firmalarla işbirliği yapmasının, katma değerli üretim ve rekabet güçlerini artırmalarının kurum olarak temel öncelikleri arasında olduğunu belirten Gürsoy, "Yenilenebilir Enerji'nin başkenti İzmir olarak sektördeki gücümüzü artıracağına inandığımız Siemens-Gamesa firmasının muhtemel yatırımını bu açıdan çok önemsiyoruz" dedi.
Toplantıda tedarikçilere hitap eden Siemens-Gamesa Türkiye CEO'su Hakan Yıldırım ise "Siemens Gamesa olarak Türk iş ortaklarımızla birlikte böyle önemli bir projeyi hayata geçirecek olmak bize büyük bir gurur veriyor. YEKA, Türkiye'de birçok gelişmenin önünü açıyor. Bu gelişmelerin en önemlilerinden biri de rüzgar enerjisinde ilk defa tek seferde bu kadar yüksek miktarda kurulu güç için hamle yapılması. Bu denli büyük bir projenin yıllara sari olarak uygulanması, imalatın yerlileşmesini teşvik edecek ve teknoloji transferi sağlayacak. Türbin imalatçılarının tedarik zincirleri zamanla Türkiye'ye gelecek ve sadece ana komponentleri değil tedarik edilebilecek tüm yan sanayi parçaları da Türkiye'den satın alınmaya başlanacak. Bu şekilde nihai hedef, Türkiye'deki imalat merkezlerinin sadece buradaki projeler değil aynı zamanda yurtdışı projeler için de imalat yapabilen bir ihracat merkezi olabilmesidir. Bu, yenilenebilir enerjiye yönelik pek çok yeni sektörün gelişmesinin de temelini atıyor" diye konuştu.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı V. Sebahattin Öz ise ihalenin ardından, yerel üretim şartını yerine getirmeye yönelik olarak, tedarikçi toplantıları yaparak firmalarla tanışmanın çok doğru bir adım olduğunu dile getirdi. Yerel firmalarımızın da sadece bu YEKA ihalesi ile sınırlı düşünmeyip hem ileride yapılacak ihaleleri hem de global pazarı hedefleyerek gelecek projeksiyonu yapmalarının önemini vurguladı. Öz, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü olarak her ihale de hedefleri büyüterek yeni çalışmalar gerçekleştirileceğinin de söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından, Siemens-Gamesa yöneticileri ve İzmirli firmalar arasında ikili görüşmeler yapıldı. Gerçekleştirilen bu görüşmelerde gelecekteki olası işbirliklerinin temelleri atıldı.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI