Siber suçlar tüm dünyada kişiler, kuruluşlar ve devletler için risk oluşturmaya devam ediyor. Teknoloji günden güne geliştikçe de dolandırıcıların yöntemleri değişiyor. Bazı siber güvenlik firmalarının raporlarına göre 2023'te gerçekleşen saldırılar, bir önceki yıla göre yüzde 30’luk artış gösterdi. Uzmanlar ise oranın 2024’te daha da artacağı konusunda uyarıyor. Daily Mail de bu doğrultuda 2024’te dikkat edilmesi gereken beş dolandırıcılık yöntemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu yöntemleri ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#TeknolojiHalka açık Wi-Fi ağlarının son zamanlarda hızla artması büyük bir rahatlık oldu. Özellikle restoranlar, oteller, havaalanları, kafeler ve alışveriş merkezleri gibi benzeri birçok yerde halka açık veya şifresiz ağ hizmeti sunuluyor. Şu sıralar siber korsanların gündeminde ise bu ağlar yer alıyor. Özellikle ‘evil twin attack’ ya da Türkçe adıyla ‘şeytani ikiz saldırısı’ ile pek çok kullanıcı mağduriyet yaşıyor. Peki bu saldırı nasıl gerçekleşiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiAkıllı telefonlar artık hem işimizin hem de özel hayatımızın bir parçası... Telefonların hayatımızda bu kadar yer kaplaması, güvenlik konusunda çok dikkatli olmayı gerektiriyor. Son yıllarda siber korsanlar çoğunlukla e-posta, sosyal medya ve banka hesaplarımızı hedef alıyor. Peki tehdit altında olduğumuzu nasıl anlarız? Finlandiyalı ‘beyaz şapkalı’ (iyi niyetli) hacker Ash Shatrieh hesaplarımıza üçüncü kişiler tarafından ulaşıldığını gösteren beş temel işarete dikkat çekti. Biz de Shatrieh'nin uyarılarını uzmanlarla mercek altına aldık.
#Teknoloji2016 yılında gizemli bir örgüt, Bangladeş merkez bankasından 951 milyon dolar çaldı. Hollywood filmlerine taş çatlatan bir plan hazırlayan bilgisayar korsanları, küresel finans dünyasının zayıflıklarını nasıl ortaya çıkarttı? Siber saldırıları inceleyen araştırmacılar, hangi ülke ile karşı karşıya geldi? Bundan 7 yıl önce ne oldu? Unutulmaz hırsızlığın perde arkası…
#Bilgisayar KorsanlarıGeçtiğimiz yıl sonu, süper fırsatlara ulaşmak isteyen kullanıcıların zaafından faydalanmayı amaçlayan siber saldırganlar için gayet verimli geçti. Siber Pazartesi, yılbaşı derken sürüp giden alışveriş çılgınlığı siber korsanları da sevindirdi. Araştırmacılar 2019’un son çeyreğinde finansal odaklı kimlik avı saldırılarında %9,5 büyüme tespit etti. Spam ve dolandırıcılık aktivitelerinde de benzer şekilde artış yaşandı.
#SpamDünyanın en önde gelen siber korsanları, ABD'nin bilgisayar programlarıyla oy verme sistemini inceleyerek rapor yayımladı. Oy kullanma makinalarındaki kusurların vahim düzeyde olduğunu belirten rapora göre 10 yıl önce şikayet edilmesine rağmen 23 eyalette kullanılmaya devam edilen M650, uzaktan hacklenebilir.
#HackerGeçen hafta teknoloji dünyasının en ilginç ve ‘kanlı’ haberi Hizbullah üyelerinin pager (çağrı) cihazlarının ellerinde patlamasıydı. Takip ve dinlemeye karşı bu eski teknolojiyi kullanan Hizbullah mensuplarının 2G’lik bir teknolojiye nasıl yenildiği henüz bilinmiyor ama eldeki veriler siber bir saldırı olmadığını gösteriyor.
#Çağrı CihazıDünya üzerinden milyonlarca kullanıcıya hizmet veren Google, Rusya bağlantılı bir siber saldırıyı ortaya çıkardı. Kullanıcılarını uyaran Google, saldırıda ABD hükümeti tarafından yaptırım uygulanan "Pegasus" casus yazılımının kullanıldığını belirtti.
#GoogleÜnlü YouTuber Ruhi Çenet'in YouTube kanalı bir kez daha hacklendi. YouTube’da 8 milyondan fazla abonesi olan Ruhi Çenet’in geçtiğimiz günlerde YouTube kanalı hack’lenmiş ve daha sonra geri alınmıştı. Türkiye’nin en büyük YouTube kanallarından birisi olan Ruhi Çenet bir kez daha siber korsanların hedefi oldu. Çenet’in YouTube kanalında çeşitli yabancı canlı yayınlar yapıldığı görüldü. Peki, Ruhi Çenet YouTube kanalı çalındı mı? Ruhi Çenet YouTube kanalı yeniden mi hack’lendi? İşte detaylar...
#Ruhi ÇenetFidye yazılım saldırıları son dönemde hızla yaygınlaşan bir siber suç. Şirketleri, hastaneleri, okulları, devlet kurumlarını hatta boru hatlarını bile felç eden bu saldırılardan kurtulmanın tek yolu fidyeyi ödemek gibi görünüyor ama değil. Ödeyecek gücü olmayan ya da korsanlara para kaptırmak istemeyenlerin yardımına koşan bir tim var. Peki kim bunlar?
#Fidye YazılımıRusya ve Ukrayna savaşı sadece dünyada değil savaş kararını veren Putin’in ülkesinde de protestolarla karşılaştı. Putin karşıtı olan ve savaşı desteklemeyen Ruslar uzun süredir eylemlerine devam ediyor. Başkent Moskova’da yaşanan inanılmaz anlar da belki böylesi bir protestonun parçasıydı…
#RUSYAYapılan araştırmalar sosyal medya araçlarının kullanımının her yaş grubunda arttığını gösteriyor. Dijital ortamlarda yasal olmayan yolları kullanarak para kazanan siber suçlular da gelişmeleri yakından izliyorlar. ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban yaşanan bu yoğun dijitalleşmenin siber suçlular tarafından da takip edildiğini belirterek kullanıcılara önerilerde bulundu.
#GüvenlikGoogle Play Store’daki farklı uygulamalar üzerinden yayılan tehlike, cihazları tehdit etmeye başladı. Daha önce 20 bankayı taklit ederek saldırı gerçekleştiren siber korsanlar şimdi de kullanıcıları hedef alıyor. Peki kullanıcıları hangi tehlikeler bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiRusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden işgal girişiminde Belarus oldukça kritik bir yer tutuyor. Fakat, Belarus halkının askeri operasyona sıcak bakmaması ve ülkelerinde Rus birliklerini istememesi güçlü bir direniş hareketinin ortaya çıkmasına yol açtı. 'Demiryolu Direnişi' olarak kayda geçen eylemler bir ülkenin kaderini nasıl değiştirdi?
#Ukrayna-Rusya SavaşıSiber saldırılar tüm dünyada hız kazandı. Özellikle büyük siteler birbiri ardına saldırganların hedefi oluyor. Bunun en son örneği dünyanın en fazla kullanıcı sayısına sahip internet tarayıcısı Google Chrome oldu. Peki Chrome’da nasıl bir açık oluştu da saldırı gerçekleşti? Tarayıcıya yapılan siber saldırı kullanıcıları nasıl etkiliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Siber SaldırıABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın ülkesine karşı siber saldırı hazırlığı içinde olduğuna dair istihbarat aldıklarını söyledi. Biden, ABD'deki tüm kuruluşlardan önlem almalarını istedi. Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı destekleyen ülkeleri hedef alan bir siber saldırı düzenlemesinden kaygılı.
#RusyaDoğu Avrupa'da Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş tüm şiddetiyle devam ederken, milyonlarca insan sosyal medyadaki bilgi akışı sayesinde gelişmeleri an an takip ediyor. Google, Facebook, Twitter ve Telegram gibi dev şirketler ise bu süreçte, savaşın gidişatını değiştiren bir güç haline geldi. Buna karşın, doğu ve batı arasında giderek derinleşen uçurumda iki arada kalan sosyal medya platformları kimden yana olacak? Siber saldırılarla, kamuoyu baskısıyla ve yaptırım tehditleri arasında kalan dev teknoloji şirketleri...
#Ukrayna-Rusya SavaşıRusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılar bugün de devam ederken, siber saldırılar da gündem oldu. Çarşamba günü erken saatlerde, haftalardır ülkeyi hedef alan yeni bir DDoS saldırısı dalgasında bir dizi Ukraynalı web sitesi çevrimdışı duruma getirilmişti. Rusya'nın siber saldırıları devam eder mi, dünyaya yayılır mı? Detayları derledik...
#Siber Saldırı2021 siber suçluların şu ana kadar en çok gelir elde ettikleri yıllardan biri oldu. Geride bıraktığımız yılın sadece ilk yarısında yaklaşık 19 milyar kayıt ifşa edildi. Yeni yıla başlarken, dijital hayatımızı da gözden geçirmemiz, yeni kararlar almamız gerekiyor. Uzmanlar, yeni bir yıla başlarken siber güvenlikle ilgili değiştirilmesi gereken 10 alışkanlığı belirledi.
#Eset