Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı mesleği diğer insanlar tarafından merak edilen meslekler arasındadır. Siber güvenlik uzmanı bilgisayar teknolojileriyle ilgili işleri yapmaktadır. Bilindiği gibi bilgisayar teknolojileri her geçen gün daha da fazla gelişmektedir. Siber güvenlik uzmanı nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, maaşı ne kadardır, şartları ve iş imkanları nasıldır detayları ile derledik.
#Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?Google ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikKafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikHalka açık Wi-Fi ağlarının son zamanlarda hızla artması büyük bir rahatlık oldu. Özellikle restoranlar, oteller, havaalanları, kafeler ve alışveriş merkezleri gibi benzeri birçok yerde halka açık veya şifresiz ağ hizmeti sunuluyor. Şu sıralar siber korsanların gündeminde ise bu ağlar yer alıyor. Özellikle ‘evil twin attack’ ya da Türkçe adıyla ‘şeytani ikiz saldırısı’ ile pek çok kullanıcı mağduriyet yaşıyor. Peki bu saldırı nasıl gerçekleşiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiSon dönemde “Banka hesabınızı kiralayın, binlerce lira kazanın” mesajları çoğaldı. Uzmanlar, illegal işler için tercih edilen bu yola bilerek ya da bilmeyerek dahil olmanın hukuki açıdan ciddi sonuçları olabileceği konusundan uyarılarda bulunuyor. Peki dolandırıcılar insanları nasıl tuzağa düşürüyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Hukuki olarak riskler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#DolandırıcılıkÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber GüvenlikMark Zuckerberg’ün geçtiğimiz günlerde Instagram’da paylaştığı aile fotoğrafında çocuklarının yüzünü emoji ile gizlemesi tartışma başlattı: Mark bile sahibi olduğu platforma güvenmiyorsa çocuklar için ciddi bir risk mi var? Sorunun cevabı maalesef evet… Sosyal medyada paylaşılan çocuk fotoğrafları dark web’deki pedofili ağlarına düşebiliyor! Peki ama bu nasıl oluyor ve kullanıcılar ne yapmalı? İşte tüm detaylar…
#Dark WebMark Zuckerberg’ün geçtiğimiz günlerde Instagram’da paylaştığı aile fotoğrafında çocuklarının yüzünü emoji ile gizlemesi tartışma başlattı: Mark bile sahibi olduğu platforma güvenmiyorsa çocuklar için ciddi bir risk mi var? Sorunun cevabı maalesef evet… Sosyal medyada paylaşılan çocuk fotoğrafları dark web’deki pedofili ağlarına düşebiliyor! Peki ama bu nasıl oluyor ve kullanıcılar ne yapmalı? İşte tüm detaylar…
#Mark ZuckerbergTeknoloji ilerledikçe, teknolojiye bağlı dolandırıcılıklar da artıyor. QR kodlar, şimdilerde dolandırıcıların yeni gözdesi haline geldi. Dolandırıcılar, kafe ve restoranlardaki QR kodlu menüler başta olmak üzere pek çok yerde sahte kodlarla telefonlara ve kişisel verilere erişim sağlıyor. Endişe etmeyin, zor da olsa dolandırılmadan önce anlamanın ve hatta korunmanın yolları var. İşte merak edilen tüm detaylar…
#QR KodSosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça hemen her anın paylaşılması kullanıcılar için adeta bir zorunluluk haline geldi. Pek çok kişi aile hayatının tüm ayrıntılarını sosyal medya hesaplarına taşıyor; ebeveynler çocuklarının fotoğraf ve videolarını paylaşmaktan geri durmuyor. Peki ama bu ne kadar doğru? Bu durumda çocuğun hakları neler? Uzmanlar yanıtladı...
#Çocuk HaklarıHacker saldırılarından Microsoft Office programları da nasibini alıyor. Kullanıcıların ruhu duymuyor, cihazlar siber saldırılarda zombi olarak kullanılıyor. Peki kullanıcılar kendini nasıl koruyabilir?
#Siber GüvenlikHabersiz çekilen fotoğraf ve videolar bir süredir kadınların kâbusuna dönüşmüş durumda… Özellikle toplu taşımada sık sık böyle olaylar yaşanıyor. Peki fotoğrafının çekildiğini anlayan ya da bunu sonradan öğrenen kişi ne yapmalı, hangi yolları izlemeli? İzinsiz çekilen görüntüler sosyal medya ya da internet sitelerinde hangi amaçlarla kullanılabilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İzinsiz Fotoğraf ÇekimiSiber saldırılar tüm dünyada hız kazandı. Özellikle büyük siteler birbiri ardına saldırganların hedefi olsa da telefonlar hâlâ en çok saldırıya uğrayan aygıt. Şimdi ise siber korsanların hedefinde AirDrop gibi kullanıcıların işlemlerini kolaylaştıran temassız veri transferi özelliği var. Kullanıcıların ne olduğunu bile anlamadan telefona sızan korsanlar, sosyal medya hesaplarından bankacılık verilerine kadar her şeyi ele geçiriyorlar. Peki bu tehlikeye karşı nasıl önlem almak gerekiyor?
#TeknolojiDünyada bulut pazarı her yıl büyümesini sürdürüyor. İlk çeyrekteki bulut harcamalarının yüzde 65’i, pazarın önde gelen üç şirketi Amazon, Microsoft ve Google tarafından yönetildi. Bulut bilişimin artık temel bir ihtiyaç olduğu ve Türkiye’nin de bulut pazarında istikrarlı bir yükseliş trendi içinde olduğu belirtilirken; sadece kurumsal firmaların bulut harcamalarının dünyada 53 milyar doları bulduğu ifade ediliyor.
#Google CloudSiber saldırılar tüm dünyada hız kazandı. Özellikle büyük siteler birbiri ardına saldırganların hedefi oluyor. Bunun en son örneği dünyanın en fazla kullanıcı sayısına sahip internet tarayıcısı Google Chrome oldu. Peki Chrome’da nasıl bir açık oluştu da saldırı gerçekleşti? Tarayıcıya yapılan siber saldırı kullanıcıları nasıl etkiliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Siber SaldırıA.K. mesleğine aşık bir öğretmen… Dolandırıcılar da onu tam da bu zaafından vurdu. “Memurlar.net sayfasında adınıza bir şikayet var” deyip içine kurt düşürdüler ve Instagram hesabını saniyeler içinde ele geçirdiler. O gün bugündür her gün dolandırıcısı ile yazışıp hesabını geri almaya çalışıyor. Karşısındaki kişi her seferinde, “Abla söz hesabını geri vereceğim ama bir hafta bende kalacak” diyor ancak hesap sürekli el değiştiriyor. İşte A.K.'nin yaşadıkları ve Instagram dolandırıcılarından korunmak için yapılması gerekenler...
#Siber SaldırıTürkiye iki gündür Samsun’daki Recep ve Emre Gezek kardeşlerin 'istemeden' yaptıkları '16 milyar liralık vurgun'u konuşuyor. Telaffuz edilen paranın bir rekor olmasının ve bankada böyle güvenlik açığının nasıl oluştuğuna dair soru işaretlerinin yanı sıra iki kardeşin karşı karşıya kaldıkları hukuki durum da tam bir muamma... İşte uzmanların ağzından Gezek kardeşleri bekleyen hukuki süreç...
#Recep GezekRusya, Ukrayna’yı sadece havadan ve karadan değil siber saldırılarla da vuruyor. Başta internet ağı olmak üzere Ukrayna’ya ait medya organları, kamu kuruluşları, savunma sistemleri ve limanlar Rus siber ordusunun saldırısına uğruyor. Saldırıların Biden’ın açıklamaları sonrası ABD’ye de sıçraması ve iki ülke arasında görünmez bir ‘siber cephe’ oluşması bekleniyor.
#Rusya-UkraynaAkıllı telefon kullanımı sonsuz faydalarının yanı sıra ciddi dezavantajları da beraberinde getirdi. Bunların başında da özellikle pandemi döneminde sık sık gündeme gelen siber güvenlik sorunları geliyor. Son araştırmalar kötü amaçlı kimlik avı saldırılarında mesajlaşma uygulamalarının çok büyük pay sahibi olduğunu gösteriyor. Peki bu saldırılar nasıl gerçekleşiyor? Hangi bilgiler ele geçiriliyor? Korunmak için neler yapmalıyız? Uzmanlar hepsini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#WhatsappHalka açık Wi-Fi ağlarının son zamanlarda hızla yayılması uzaktan çalışanlar için büyük bir rahatlık oldu. Restoranlar, kafeler, oteller, havaalanları, turistik meydanlar hatta mağazalarda bile bu hizmet sunuluyor artık. Peki buralarda internete bağlanmak ne kadar güvenli? Hangi tuzaklar var? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Wi-Fi AçığıSizce de bilgisayar, akıllı telefon ve tabletler hele de pandemiyle neredeyse vücudumuzun bir uzvu haline dönüşmedi mi? Yolda, evde, işte ve hatta yatakta bile elimizden düşürmediğimiz bu dijital aletler artık eğitim-iş-sosyalleşmenin olmazsa olmazları. Geçtiğimiz yıllara oranla son 1 yıldır dijital kullanımın hızla artması, çocuklar ve gençleri de iki büyük tehlikeyle karşı karşıya bırakmış durumda: Siber zorbalık ve zararlı içeriklere kolay erişim. Öyle ki şimdi akran zorbalığı ‘out’, ekran zorbalığı ‘in’.
#YazarSiber Vatan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telaffuz etmesinin ardından araştırılan terim olmaya başladı. 2014 yılında kurulan ve siber güvenlik ve bilişim alanında kapasite geliştirilmesini sağlayarak yetişmiş insan gücünün artırılmasını amaçlayan Siber Vatan, dijital dünyadaki varlık açısından önemli bir projedir. Siber Vatan projesinin temelleri Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından atılmıştır.
#Siber Vatan