Bir benzerini 3 yıl önce, 2021’de yaşamış ve adresimizden, annemizin kızlık soyadına kadar kişisel bilgilerimiz ve banka, e-posta, e-ticaret gibi tüm şifrelerimiz hacker’lar tarafından ortalığa saçılmıştı. Teknoloji şüphesiz hızla gelişiyor ama aynı oranda siber hırsızlık ve korsanlık da... 3 gün önce dünya çapında iyi bilinen hacker sitelerinden biri olan DarkWeb’de, 10 milyar parolanın yer aldığı devasa bir veri seti, RockYou2024 adı ile, eski verilere yenisi eklenerek, indirmesi kolay olsun diye de düz bir metin halinde yeniden yayınladı. Peki ne yapacağız? Kendimizi siber saldırılar ve dolandırıcılardan nasıl koruyacağız? İşte yanıtı.
#E-DevletDolandırıcılar her gün farklı yöntem geliştirerek tuzak kuruyor. Son günlerde dolandırıcılar attıkları mesajlarla abla, abi veya kız kardeşlerine eş aradıklarını söylüyorlar. Verilen numara mesaj atanlar ya da linki tıklayanlar tuzağa düşüyor. Sosyal medyada çok kişi bu tuzağa düştüğünü belirtiyor. Uyarıda bulunan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "İstenen amaç; tehdit, şantaj ve korkuyla para sızdırmaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bu hesabı engellemek ve hiçbir şekilde yazışma yapmamak son derece önemlidir. Zira para verseniz de bundan kurtuluşunuz yoktur" dedi
#DolandırıcılıkDiyarbakır merkezli 11 ilde hackerlara yönelik düzenlenen ’Kalkan’ isimli operasyonda 20 şüpheli gözaltına alındı. Şirketler ile üst düzey kamu görevlilerini hedef alan hackerların, gönderdikleri sahte mailler ile 85 milyon kişinin bilgilerini ele geçirdikleri ve bunları sattıkları belirtildi.
#HackerCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi geçtiğimiz günlerde sosyal medya kanalları üzerinden en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini paylaştı. İşte aralarında kredi tuzağı, kripto varlık yatırım dolandırıcılığı, sahte kurum hesapları, sahte arkadaş dolandırıcılığı, ödül dolandırıcılığı, ücretli üyelik dolandırıcılığı, sahte sosyal medya e-postaları ve düşük fiyatlı satış dolandırıcılığının da yer aldığı tuzaklardan kurtulma yöntemleri...
#Sosyal MedyaSiber dolandırıcılar para ya da para edebilecek bilgileri elde edebilmek için her yaş ya da meslek grubunu hedefleri içine alabiliyor. Siber güvenlik uzmanları dijital okuryazarlığı diğer yaş gruplarına göre daha iyi olduğu düşünülen gençlerin siber suçlular tarafından nasıl hedef alındıklarını inceledi.
#HackerTam kapanma nedeniyle "Anneler Günü" için hediye almak isteyenlerin tercihi internet siteleri oldu. Siber dolandırıcılar, "Anneler Günü" için sözde çekiliş linki gönderiyor. Linke tıklandığınızda çekilişe katılma şartı olarak bu çekilişin WhatsApp üzerinden paylaşılması talep ediliyor. WhatsApp üzerinden gönderilen bir mesajla "Özel Çekiliş" yalanıyla da kişisel bilgiler ve banka bilgileri çalınabiliyor. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Bu sefer de 'Anneler Günü'nü fırsat bildiler. Anneler Günü'ne özel spor ayakkabı çekilişi gerçekleştirilecektir' deniyor ve bir de link bulunuyor. Bu linke tıkladıktan sonra önünüze bir çark geliyor. Ya bu linkler sizi maddi olarak dolandırıyor, ya da bu linklere tıkladığınızda sizin cihazınıza casus bir yazılım yükleniyor" dedi.
#Anneler GünüBu yıl 10 Mayıs tarihine denk gelen Anneler Günü için hediye almak isteyenler, Koronavirüs pandemisi nedeniyle her zamankinden daha fazla online alışverişi tercih ediyor. Bu durumu kazanç kapısı olarak gören siber suçlular, internetten hediye almak isteyen kullanıcıları büyük indirimler, etkileyici kampanyalar ve hediye teklifleri ile kandırarak sahte sitelere yönlendirip kredi kartı ve kişisel bilgileri ele geçirmeye çalışıyor. Uzmanlar, koronavirüs pandemisi nedeniyle online alışveriş yapacaklara özellikle sanal kart kullanmalarını öneriyor ve dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşıyor.
#Anneler GünüSayılı günlerin kaldığı yılbaşı için çoğu kişi tatilini planlıyor ve alacakları hediyeler için indirimleri takip ediyor. Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, yeni yıla siber korsanların tuzaklarına yakalanmadan girmek isteyenlere 11 öneride bulunuyor.
#BitdefenderBirçok kişinin indirimli alışveriş yapmak için dört gözle beklediği Black Friday yaklaşıyor. Ancak online alışveriş çılgınlığının yaşandığı Black Friday’da alışveriş yapan birçok tüketici, siber dolandırıcıların mağduru olmaktan kaçamıyor. Güvenlik önlemlerini göz ardı eden tüketicileri dikkatli olmaya davet eden Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için önemli tavsiyelerde bulunuyor.
#Black FridayYıllık izinlerin en sık kullanıldığı yaz aylarında birçok insan seyahate çıkmayı planlıyor. Ancak yazın dahi tatil yapmayan siber suçlular ise pek boş durmuyor. Yaz döneminde kullanıcılara yönelik birçok saldırının gerçekleştiğini hatırlatan siber güvenlik uzmanları, karşılaşılabilecek siber dolandırıcılık yöntemlerine karşı uyarıyor.
#GüvenlikÇin Kamu Güvenliği Bakanlığının internet sitesinde paylaştığı bilgilere göre, 6,4 milyon yüen (yaklaşık 1 milyon dolar) tutarında dolandırıcılık yapan suçluların, kendilerini kurbanlarına güvenlik birimi üyesi gibi tanıttığı ortaya çıktı.
#Siber Saldırı200 yılında Rus bir siber dolandırıcı grubunun, ATM’leri kullanıcılarının paralarını çalmak amacıyla kullandığı keşfedilmişti. Bu; ATM’leri hedef alan ilk kötü amaçlı programdı. Yedi yıl sonra, siber suçlular bu kötü amaçlı programı yeniden kullanmaya başladı: ancak hem hırsızlar, hem de programlar gelişti. Bu kez dünyadaki bankalara ve müşterilerine karşı daha da gelişmiş bir tehdit sözkonusu.
#Siber Güvenlik'Kill List' isimli bir podcast bu hafta dünyanın en büyük gazetelerinde haber oldu ve uluslararası alanda yankı uyandırdı. Bu durum aslında çok şaşırtıcı değil çünkü arkasında polisiye filmlerini aratmayan bir hikaye var...
#Carl MillerDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla Bayraktarİletişim alanında ülke ağları kapandığında milyonlarca insanın başvurduğu VPN (Sana Özel Ağ) programları, bir yandan kapıları açarken bir yandan da kişisel verileri riske atıyor. İşte sanal güvenlik uzmanlarından VPN hakkında bilinmesi gerekenler ve kullanım önerileri...
#VpnSosyal medyada bazı hesaplardan; birçok farklı üniversitenin fakültelerine ait sahte diplomaların satışı yapılıyor. Sahte lisans diploması için 25 bin lira ücret talep edilirken, dolandırıcılar diplomanın e-Devlet sistemine de işlendiğini öne sürüyor. Gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar orijinal görünümdeki diplomaların görselleri de sosyal medya sayfalarında paylaşılarak alıcı bulmaya çalışılıyor. Avukat Deniz Özdal "Sahte diploma edinmeye çalışan ve bu yolla aslında bu suçu işleyen dolandırıcılığın eline düşenler de ne yazık ki bir suç işlemiş oluyor.'' ifadelerini kullandı.
#DiplomaSosyal medyada bazı hesaplardan; birçok farklı üniversitenin fakültelerine ait sahte diplomaların satışı yapılıyor. Sahte lisans diploması için 25 bin lira ücret talep edilirken, dolandırıcılar diplomanın e-Devlet sistemine de işlendiğini öne sürüyor. Gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar orijinal görünümdeki diplomaların görselleri de sosyal medya sayfalarında paylaşılarak alıcı bulmaya çalışılıyor. Avukat Deniz Özdal "Sahte diploma edinmeye çalışan ve bu yolla aslında bu suçu işleyen dolandırıcılığın eline düşenler de ne yazık ki bir suç işlemiş oluyor.'' ifadelerini kullandı.
#İSTANBULYapay zekayı kullanarak sosyal medyadan aldıkları sesleri kopyalayan dolandırıcılar anne babaları çocuklarının tehlikede olduğunu düşünmesini sağlayarak dolandırıyor. Siber suçluların sosyal medyadaki videolardan ya da sesli mesajlardan elde ettikleri kayıtlarla yüzde 95'lik bir ses eşleşmesi elde edebileceği belirtiliyor.
#Yapay ZekaSon dönemde artan dolandırıcılık yöntemlerine sosyal medyada bir yenisi daha eklendi. Dolandırıcılar açtıkları sahte sosyal medya hesaplarından 'yurtdışına taşınıyoruz, eşyalarımız uygun fiyata satılık' ya da 'Havalimanında unutulan bagajların satışına başlanıyor' ilanına ekledikleri link ile vatandaşları tuzağa düşürüyor. Mağdurlardan Başak Beyaz, 'Bu kadar ucuz olması dikkatimi çekti, evet şüphelendim ama o an aceleyle sağlıklı düşünemedim. Araştırma fırsatım olmadı ve bir hata yaptım.' sözleri ile yaşadığı süreci anlattı.
#Sosyal MedyaSon dönemde artan dolandırıcılık yöntemlerine sosyal medyada bir yenisi daha eklendi. Dolandırıcılar açtıkları sahte sosyal medya hesaplarından 'yurtdışına taşınıyoruz, eşyalarımız uygun fiyata satılık' ya da 'Havalimanında unutulan bagajların satışına başlanıyor' ilanına ekledikleri link ile vatandaşları tuzağa düşürüyor. Mağdurlardan Başak Beyaz, 'Bu kadar ucuz olması dikkatimi çekti, evet şüphelendim ama o an aceleyle sağlıklı düşünemedim. Araştırma fırsatım olmadı ve bir hata yaptım.' sözleri ile yaşadığı süreci anlattı.
#İSTANBULYakışıklılığı ile sosyal medyada dikkatleri üzerine çeken 35 yaşındaki plastik cerrah Dr Vasilije Vujovic, kendini akılalmaz bir suç sarmalının içinde buldu. Polis yaptığı soruşturmada doktorun fotoğrafları ile 150 sahte hesap açıldığını tespit ederken, farklı ülkelerde yaşayan, kimi kocasından boşanmış, kimi odasını doktorun fotoğrafları ile donatmış kadınlar dolandırıcılara onbinlerce dolar kaptırdıklarını itiraf etti. Kendini bir anda büyük bir 'aşk dolandırıcılığının' içinde bulan Sırp doktor, her hafta 30 ila 50 kadının kendisine ulaştığını bunların bazılarının kendini ölümle tehdit ettiğini anlattı.
#Vasilije VujovicBankacılık işlemlerinin birçoğunu yapabildiğimiz ATM'ler gündelik hayatı kolaylaştırsa da bazı riskleri de beraberinde getirdi. Özellikle pandemi sonrası dolandırıcıların ATM’lere yönelik saldırıları daha da arttı. Hem sosyal medyada hem de çözüm platformlarında ATM dolandırıcılıklarıyla ilgili onlarca şikâyet bulunuyor. Peki dolandırıcılar hangi yöntemleri kullanıyor? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli? QR kod ile işlem yapılması güvenilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DolandırıcılıkSon dönemde ortaya çıkan yeni dolandırıcılık yöntemlerinden biri de ünlü restoranların internet sitelerini kopyalayıp, müşterilerden sahte rezervasyonlar için kapora ücreti almak oldu. Ünlü şef Arda Türkmen de dolandırıcıların hedefi oldu. Arda Türkmen yaşadıklarını anlatırken dolandırıcıların kendisinden de Bin Euro istediğini söyledi. Prof. Dr. Berk Üstündağ ise yapay zeka araçlarının kullanılarak dolandırıcılığın arttığını vurguladı.
#DolandırıcılıkSon dönemde ortaya çıkan yeni dolandırıcılık yöntemlerinden biri de ünlü restoranların internet sitelerini kopyalayıp, müşterilerden sahte rezervasyonlar için kapora ücreti almak oldu. Ünlü şef Arda Türkmen de dolandırıcıların hedefi oldu. Arda Türkmen yaşadıklarını anlatırken dolandırıcıların kendisinden de Bin Euro istediğini söyledi. Prof. Dr. Berk Üstündağ ise yapay zeka araçlarının kullanılarak dolandırıcılığın arttığını vurguladı.
#Dolandırıcılık