Öz Türkçe bir kelime olan ünlü, ün sözcüğünden türetilmiştir. Yetenekleri ve başarıları sayesinde adını duyuran ve herkes tarafından bilinen kişilere ünlü denir. Bu kelime dil bilgisinde sesli harfler için kullanılır. A, e, ı, i, o, ö, u ve ü, alfabemizdeki ünlü harflerdir. Ünlü kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile derledik.
Çocukluğumuzda arkadaşlarımız ile birlikte oynadığımız, gülüp eğlendiğimiz oyunların anılarımızda ve yaşantımızda ayrı önemi var. Bu oyunlar arasında asla unutamadığımız ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabildiğimiz isim, şehir, hayvan oyunu da var. Bu oyunu yakından öğrenmek için i harfi ile başlayan hayvan, şehir, ülke, isim, eşya, bitki, çiçek, meyve, kuş ve ünlü (artist) isimlerini derledik.
#İ Harfi İle Başlayan İsimlerDemirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), önceki gün tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı ağırladı. Öğrencilerle sohbet edip habercilik ve Türkçeyi doğru kullanma üzerine konuşan Ortaylı, meraklı öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
#İlber OrtaylıDemirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, dün tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'yı ağırladı. Öğrencilerle sohbet edip habercilik ve Türkçeyi doğru kullanma üzerine konuşan Ortaylı, meraklı öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
#Demirören Medya Mesleki Ve Teknik Anadolu LisesiMeyve anlamına gelen isim Simar ismi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkçe bir kelime değildir ancak dilimize olduğu gibi geçmiştir. Genellikle sıfatlar ile birlikte kullanılmaktadır. Yalnız bir kelime olarak meyve veya meyveler anlamına gelmektedir. Bazı yerlerde sebze olarak da bir anlamı bulunmaktadır. İsmi kullanacak olan kişiler meyve anlamı ile bu ismi kullanmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Simar İsminin AnlamıKız bebeklere verilen isimlerden biri de Saniye olmaktadır. Saniye ismi ülkemizde oldukça sık kullanılan bir kız bebek ismi olarak karşımıza çıkmaktadır. Anlamı ise bir dakikanın içindeki zaman olmaktadır. Bilindiği üzere bir dakikanın içinde altmış saniye bulunmaktadır. İsmin anlamı da yine buradan gelen bir anlam olmaktadır. Aynı zamanda rütbe anlamı bulunmaktadır. Saniye ismi hakkında merak edilenler.
#SaniyeTürkçe Alfabe ve harfler dilimizin temelini oluşturmaktadır. Dünya üzerinde en çok konuşulan beş dil arasında bulunan Türkçe birçok yabancı tarafından öğrenilmek istenmektedir. Özellikle alfabenin yazılışını öğrenmek pek çok yabancı için iletişimde son derece önemli olmaktadır. Bu nedenle pek çok kişinin aklına Alfabe öğreniyorum - Alfabe nedir ve Türk alfabesi kaç harf? Türkçe Alfabe harfleri sırası ve tablosu nedir? İşte, alfabe ve harfler için detayları derledik.
#AlfabeKumru isminin anlamı, boyun kenarlarında benekleri bulunan, uzun kuyruklu bir kuştur. Kumru kız çocuklarına verilen ve günümüzde çok kullanılan güzel isimlerdendir. Yeni doğacak bebeğine isim arayanların tercih edebileceği, yüksek enerji kaynağı ve hoş çağrışımlı bir isimdir Kumru isminin anlamı nedir ve Kumru ne demek? Kumru adının özellikleri, analizi ve kökeni hakkında tüm detayları derledik.
Ünlü sesli harfler, sesli harfler olarak tanınmaktadır. Bunlar da ünlü sesli harfler ve ünsüz sesliler olarak ayrılmaktadır. Türkçe alfabe, 29 harften oluşmaktadır. Bunlar arasında 8 sesli harf 21 de sessiz harf bulunmaktadır. Türkçe dilinde bütün kelimeler bu harfler yardımıyla kurulabilmektedir. Ünlü sesli harfler nelerdir ve hangileridir? Alfabemizde ünlü sesli harfler konusunda merak edilen tüm detaylar.
Aliterasyon hem manzum hem de mensur eserlerde kullanılan bir söz sanatıdır. Latincede "alliteration" şeklinde yazılan sözcük, harf anlamına gelen ''litera'' sözcüğünden türetilmiştir. Bu söz sanatında genellikle sessiz harflerle başlayan heceler, farklı kelimelerle tekrarlanır. Örneğin ''dün gece büyük bir hadise hasıl oldu'' cümlesinde ''ha'' sesleri tekrarlanarak aliterasyon yapılmıştır. Aliterasyon nedir? Nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#AliterasyonMö ile başlayan Türkçe kelimeler yaygın olarak bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın kullanılanlar, Mönü- Mösyö, Möble- möbleli ve möblesiz. M harfi alfabenin 16. Harfi Ö ise 19. Harf olarak kayıt edilmiştir. Türkçe alfabe 29 harften oluşmakta olup, 21 sessiz 8 sesli harf içermektedir. MÖ ile başlayan kelimeler listesi – 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli mö ile başlayan Türkçe kelimeleri detaylarıyla derledik.
#EğitimRusya ve Ukrayna arasında süren savaş dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Ruslara da zor anlar yaşatmaya devam ediyor. Savaş karşıtı olsalar da Putin destekçisi sanılan Ruslar saldırılara uğruyor. New York’ta yaşanan bir olay ise duyanları adeta şaşkına çevirdi. Rus sanılıp dövülen adamın kimliği ortaya çıkınca olanlar oldu…
#RUSYABazı kelimelerde özellikle sesli harfler üzerinden yazım hatası çok sık yapılmaktadır. Bu kelimeler kapsamında sivi sözcüğü de öne çıkıyor. Peki, sivi nasıl yazılır? Sivi kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı konusunda merak edilenleri derledik.
Çoğu kelimelerde 2 sessiz harf arasında sesli harf kullanılır. Aynı zamanda bazı kelimeler üzerinden ise bu şekilde kullanım gerçekleşmez. Özellikle Türkçede bu konuda birçok kelime üzerinden hata yapılmaktadır. Peki, ritim nasıl yazılır? Ritim kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı konusunda merak edilenleri derledik.
Özellikle zarf fiil ekleri üzerinden öne çıkan sözcükler genelde bitişik olarak yazılmaktadır. Bunun dışında farklı kelimeler ise ayrı şekilde ele alınır. O yüzden birçok kişi uyuyakalmak sözcüğünün bitişik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmayacağını merak ediyor. Peki, uyuyakalmak nasıl yazılır? Uyuyakalmak kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
Hem okunuşu hem de yazımı üzerinden en çok karıştırılan kelimeler içerisinde halüsinasyon gelmektedir. Özellikle sesli harfler üzerinden yerleri karıştırılması nedeniyle hatalar yapılmaktadır. Peki halüsinasyon nasıl yazılır? Halüsinasyon kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı üzerine merak edilenler.
Genel olarak sesli harfler üzerinden alüminyum kelimesi çok fazla yazım hatasına uğrar. Birden fazla ve değişik kelimeler üzerinden meydana gelen bu hatayı düzeltmek için Türk Dil Kurumu eşliğinde bilgi almak gerekir. Peki, alüminyum nasıl yazılır? Alüminyum kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı üzerine merak edilenleri derledik.
Sofralardan eksik olmayan en sağlıklı bitki kaynakları içerisinde maydanoz gelmektedir. Aynı zamanda birçok farklı yerde tüketim amaçlı kullanılır. Bu sebepten dolayı kelime bazında da çok fazla kullanıldığını söylemek mümkündür. Tabii ayrıca yazım hatası yapıldığını da ifade etmek gerekir. Peki, maydanoz nasıl yazılır? Maydanoz kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı hakkında tüm detayları derledik.
#Maydanoz Nasıl Yazılır?Halk arasında sık şekilde yanlış yapılan ve yanlış yazım ile ele alınan kelimelerden biri aperitif sözcüğüdür. Peki Aperatif nasıl yazılır? TDK'ya göre Aperatif kelimesinin doğru yazımı üzerine merak edilenleri derledik.
#Nasıl Yazılır?Okunuşu zor olması ile beraber aynı zamanda yazımı üzerinden de hata yapılan kelimelerden biri folklor sözcüğüdür. Peki, folklör nasıl yazılır? TDK'ya göre folklör kelimesinin doğru yazımı hakkında detayları derledik.
#Nasıl YazılırYazım hatası çok fazla yapılan kelimelerden biri olarak tribün sözcüğünün öne çıktığını söylemek mümkün. Özellikle ilk başta sessiz harflerin bir araya gelmesiyle sesli harfler üzerinden de kafa karışıklığı yaşanıyor. Peki, tribün nasıl yazılır? TDK'ya göre Tribün kelimesinin doğru yazımı hakkında detayları derledik.
#Nasıl YazılırSesli harfler üzerinden en çok karıştırılan ve yazım hatası yapılan sözcükler arasında zarafet geliyor. Böylece yazım hatası ile beraber okunuş üzerinden de hata ön plana çıkıyor. Peki, zarafet nasıl yazılır? TDK'ya göre zarafet kelimesinin doğru yazımı üzerine detayları derledik.
#Nasıl YazılırDilimize Farsçadan geçen meyve kelimesi, 15. yüzyılda literatüre girdi. Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde bu sözcük ''mive'' şeklinde geçer. Kelime halk arasında hem meyve hem de meyva şeklinde telaffuz edildiği için, yazımı sıklıkla karıştırılan sözcükler arasında yer alıyor. TDK'ya Meyve nasıl yazılır? Meyve kelimesinin doğru yazımını örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Nasıl YazılırHem okunuşu hem de yazılışı üzerinden sık hata yapılan kelimeler içerisinde kolonya sözcüğü geliyor. O sözcük adına genelde sesli harfler üzerinden yazım hatası öne çıkar. Peki, kolonya nasıl yazılır? TDK'ya göre Kolonya kelimesinin doğru yazımı hakkında detayları derledik.
#Nasıl YazılırBazı kelimelerde sessiz harfler yan yana gelir ve bu şekilde yazılır. Nadir olsa da Türkçede bu tür kelimeler bulunmaktadır. O yüzden bu kelimelerin yazımı ve okunuşu noktasında birtakım hatalar yapılabiliyor. Peki direkt nasıl yazılır tüm detayları ile derledik.
#Nasıl YazılırÇağlar öncesinde yaşamış hayvanlar olarak öne çıkan dinozorlar, en çok merak edilen türler içerisinde gelir. Aynı zamanda kelime üzerinden ele alındığı vakit yanlış yazımı en çok yapılan sözcüklerden de biridir. Peki dinozor nasıl yazılır? TDK'ya göre Dinozor kelimesinin doğru yazımı üzerine detayları derledik.
#Nasıl Yazılır