Güncelleme Tarihi:
Çocuklar okuma ve yazmayı çok kolay öğrenirlerken bazı çocuklar için ilk defa gördükleri bu konu zor gelebilmektedir. Okuma yazma öğrenimini kolaylaştırmak için ise bazı özel teknik ve yöntemler kullanılabilmektedir. BA SA RA yöntemi de okuma yazma öğreniminde güçlük çeken öğrenciler için geliştirilmiştir.
BA SA RA Yöntemi Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Okuma ve yazmayı öğrenmede zorluk çeken çocuklar için özel eğitim uzmanı Dr. Nedim KULAKSIZ hoca tarafından bulunmuştur. BA SA RA ya da BA yöntemi olarak adlandırılan bu yöntem okuma temelli bir yöntem olup okuma pekiştirildikten sonra yazma eğitimine başlanmaktadır. BA yönteminde öncelikle ünlü harflerin okunması öğretilmektedir.
BA SA RA yönteminde çocukların kolay öğrenecekleri sesli harflerin okunuşları öğretilmeye başlanmaktadır. Bu yöntemde okuma öğretilirken her harf tek tek öğretilmektedir. Bir harfin öğrenimi tamamlanmadan başka bir harfin öğrenimine geçilmemelidir.
BA SA RA yönteminde sesli harfler öğrenildikten sonra sessiz harflerin öğrenimine geçilirken her harfin yanına a sesi eklenerek heceler oluşturulmaya başlanır. Bu özel yöntemde hecelerin bir öğretilme sırası bulunmaktadır.
BA SA RA yönteminde hecelerin Sırası: BA SA RA yönteminde kullanın hece öğretme sırası ba-sa-ra-ma-ka-ça-ta-na-ya-ha-pa-şa-za-la-va-dı-ca-fa-ga-ja-ğa şeklinde ilerlemektedir. Bu yöntemle günlük hayatta en çok kullanılan seslerin öğrenimi ilk başlarda yapılmaktadır. Bir hecenin öğrenimi pekiştirilmeden başka bir heceye geçilmemektedir.
BA SA RA yönteminde kullanılan özel yöntemle hecelerin öğrenilmesi ile basit kurallı cümleler kurulmaya başlanmaktadır.
BA SA RA öğreniminde kullanılan yöntemler;
Bir hece öğrenilmeden diğerine geçilmez. En önemli Kuraldır.
4 tane emir kipi ile kurallı cümleler kurulmaya başlanır.
Sa hecesinden sonra ... bak kipi getirilir.
Ra hecesinden sonra ... gel kipi getirilir.
Ma hecesinden sonra ... ver kipi getirilir.
Ka hecesinden sonra ... al kipi getirilir.
Kullanılan bu kurallar sayesinde okuma zorluğu çeken çocuklar daha hızlı ve kolay bir şekilde okumayı öğrenebilmektedir.
BA SA RA öğrenimi toplan 41 dersten oluşmaktadır. 21. dersten sonra ise sessiz harflerin öğrenimine geçilmektedir. 21. dersten itibaren harflerin yanına a sesi haricinde başka ünlü harflerde getirilerek yeni hecelerin öğretilmesine geçilmektedir.
BA SA RA yönteminde harflerin sıralanışı: BA SA RA yönteminde harflerin okumayı kolaylaştırmak için bir öğrenim sırası bulunmaktadır. Harfler r-k-ç-t-s-h-ş-y-z-m-d-l-b-n-v-p-j-c-g-f-ğ. sırasıyla öğretilmektedir. Bu sayede en çok kullanılan kelimelerdeki sesler ilk sırada öğretilmekte ve çocukların alışkın olduğu seslerden dolayı öğrenim kolaylaşmaktadır.