Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bürokratik süreçlerin azaltılması amacıyla mükellefe kolaylık sağlayacak uygulamaları devreye alacaklarını duyurdu. Bu kapsamda gider pusulasının elektronik ortama taşınması, e-Defter uygulamasının yaygınlaştırılması ve Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılması planlanıyor. Şimşek ayrıca, 2016’da başlayan ve 9 milyonu aşkın kişi tarafından kullanılan e-Tebligat ile şimdiye kadar posta masraflarından 9 milyar TL tasarruf sağlandığını; araç alanların da e-Tebligat uygulamasına dahil olacağını söyledi.
#Mehmet ŞimşekHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bildirim yükümlülüklerinin ve bürokratik süreçlerin azaltılması amacıyla bir dizi uygulamayı devreye alacaklarını belirterek, "Bu kapsamda, gider pusulasını elektronik ortama taşıyor, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyor, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyor ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz." dedi.
#VergiSerbest Meslek Makbuzu, belirli durumlarda önem arz edebiliyor. Çalışma hayatında düzenlenme gerekliliği söz konusu olan makbuzlardan biri de hiç şüphesiz Serbest meslek makbuzu olmaktadır. Bu bakımdan önemli bir makbuz olma özelliğine sahiptir. Sizin için Serbest meslek makbuzu nedir? Serbest meslek makbuzu neden ve nasıl kesilir konularını detaylarıyla derledik.
#Serbest Meslek MakbuzuTürkiye'nin en kapsamlı şirket kurma platformu mottosuyla yola çıkan ve dakikalar içinde herkesin şirket kurulabilmesine imkan veren Mükellef, aynı zamanda şirket kuranların tüm finans süreçlerini dijital olarak yönetmesine de olanak sağlıyor. Bu kapsamda Mükellef Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Okan Şafak, Hürriyet Teknoloji Editörü Selim Öztürk'ün sorularını yanıtladı. (Sponsorlu İçerik)
#Selim ÖztürkMükellefler, koronavirüs salgını sürecinde vergi dairelerine gitmek yerine elektronik ortamda işlem yapmayı tercih ederken, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) İnteraktif Vergi Dairesi'nde yapılan işlem sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre 3 kat artarak 12.5 milyona ulaştı.
#GazetehaberleriBasit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları devlet tarafından belirlenen 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren ve diğer mükellefler ise 1 Ocak 2019'dan itibaren geciktirmeden defter beyan sistemini kullanma zorunluluğu altına girmişlerdir. Defter beyan sisteminde işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri, envanter defteri, çiftçi işletme defteri, amortisman defteri, damga vergisi defteri, bitim işleri defteri ile ambar defteri tutulabilmektedir. Peki pek çok kişi tarafından hakkında bilgi edinilmek istenen defter beyan sistemi nedir ve nasıl başvuru yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Defter Beyan Sistemi Nedir Ve Nasıl Başvuru Yapılır?Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2010 yılından bu yana uygulanan ve sürekli geliştirilen e-belge uygulamaları sayesinde yaklaşık 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlendi. Böylece kağıt, postalama ve arşivleme gibi işlemlerde yaklaşık 2,8 milyar lira maliyet tasarrufu sağlandı.
#E-BelgeGelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2010 yılından bu yana uygulanan ve sürekli geliştirilen e-belge uygulamaları sayesinde yaklaşık 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlendi. Böylece kağıt, postalama ve arşivleme gibi işlemlerde yaklaşık 2,8 milyar lira maliyet tasarrufu sağlandı.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıTemmuz ayı itibarıyla cirosu 5 milyon lira ve üzerinde olan işletmeler için e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu başlarken yaklaşık 450 bin şirket ve serbest meslek mensubunun e-Fatura’ya geçmesi bekleniyor. Hesapküpü Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Murathan Kılıç dijitalleşmeyen şirketleri bekleyen cezalara ilişkin uyarılarda bulundu.
#CiroSanayi üretim endeksi mayısta aylık bazda yüzde 17.4 artış gösterdi. Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Sanayide çarklar yeniden hızlanmaya başladı. Sanayi üretimimiz mayısta aylık bazda yüzde 17.4 oranında arttı. Ayrıca inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi aynı dönemde de yüzde 12.5 yükseldi” ifadelerini kullandı.
#GazetehaberleriSerbest meslek ile uğraşanların Elektronik Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) kullanımları 01 Haziran 2020 tarihinde zorunlu hale geldi. Şirketleri dijitalleştiren TÜRKKEP, serbest meslek sahiplerinin bu süreçte atması gereken adımları açıkladı.
#Elektronik Serbest Meslek MakbuzuIpsos tarafından gerçekleştirilen “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları” araştırmasının sonuçları açıklandı. E-imza en çok yüzde 50 oranla e-Devlet uygulamalarında kullanıyor. Bu oranı yüzde 49 ile kamu projeleri takip ediyor. Bankacılık işlemleri ise yüzde 23 ile üçüncü sırada.
#E-İmzaSon teknolojinin hayatımıza iyiden iyiye girmesiyle birlikte özellikle de kurumlar için dev bir değişim süreci başladı. Güne ayak uydurmak isteyen tüm işletmeler, dijital dönüşüm sürecinden birer birer geçmek zorunda ve bunu yapamayanların gelecekte ayakta kalabilme şansı pek yok. Teknoloji dendiğinde akla gelen isimlerden biri olan Vodafone ise dijital dönüşümü şirketin her bölgesine aktararak yeni dünyaya adapte oluyor.
#VodafoneGelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mal ve hizmet satışı bedellerinin yeni teknolojilere uygun şekilde mobil ödeme gibi yöntemlerle tahsil edilebilmesi amacıyla belgelerin elektronik ortamda oluşturulmasına yönelik altyapı için harekete geçti. Bu kapsamda, söz konusu belgelerin elektronik olarak oluşturulması, iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesi süreçlerini içeren Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi oluşturulacak.
#Mobil ÖdemeGelir İdaresi Başkanlığınca elektronik defter ve belge uygulamasında dağınık yapıdaki 19 ayrı tebliğin tek metinde toplanması planlanıyor. Hazırlanan taslağa göre pek çok alandaki faturaların 1 Ocak 2020'den itibaren e-fatura olarak düzenlenmesi gerekecek.
#E FaturaAvukatlarla vekalet ilişkisi nedeniyle ‘terör örgütüne yardım’ suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’de ‘oybirliğiyle’ beraat etti. Mahkeme “Örgüte yardım suçu yok” dedi.
#Gazetehaberleri