Türkiye’de şeker fabrikalarının elinde 1 milyon ton şeker stoku bulunmasına karşın fiyatlar 2 haftada % 170 arttı. Fabrikaların gelecek yıl üretim maliyetleri yükselecek öngörüsüyle 50 kiloluk şeker fiyatını 800 liraya kadar arttırdığını belirten sektör temsilcileri, sanayici ve vatandaşın da fiyatlar daha da artacak endişesiyle alıma yöneldiğini, bunun da fiyatlarda artışı getirdiğini kaydetti.
#ŞekerDünya'nın en büyük üretilen içecek fabrikalarından bir tanesi olan Pepsi ne zaman kurulduğu merak edilmektedir. Pepsi'nin hangi ülkeye ait olduğu ve nerede üretildiği de sorgulanan sorular arasındadır. Pepsi en büyük içecek üretici markalarından bir tanesidir. Peki, Pepsi hangi ülkenindir? Pepsi nerede üretilmektedir? Pepsi hangi zamanda kuruldu? Pepsi'nin sahibi ve tarihçesi kim? İşte pepsi ile ilgili tüm bilgiler.
#Pepsi Hangi Ülkenin Markası Ve Nerede Üretiliyor?Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan sert artışı eleştirerek, “İşsizliğin arttığı, gelirlerin düştüğü koşullarda, temel ürünler pahalı hale geliyor. Bu konu bir şaka değil, derhal adım atılması gerekiyor.” dedi.
#Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinÜlkemizde 33 adet pancar şekeri fabrikası var. ÖİB’ye bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait 25 fabrikadan 10’u, 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredildi. Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet gösteriyor. Mevcut durumda kamunun sektör payı yüzde 35.5, kooperatif fabrikalarının payı yüzde 36.9, özel fabrikaların payı ise yüzde 27.6 oldu.
#YazarDÜNYANIN önde gelen pancar, kamış, nişasta bazlı şeker üreticilerini bir araya getiren Dünya Şeker Zirvesi’ne Avrupa’da sıfırlanın “kota” damgasını vurdu. Zirvede geçen yıl kotaları kaldıran Avrupa ülkelerinde şeker pancarı çiftçisinin 1.8 milyar dolar zarar ettiğine dikkat çekildi. Bu tablonun sürmesi halinde çiftçinin üretimden çekilirken fabrikaların da kapanacağı ifade edildi. Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar, “Türkiye Avrupa’nın kota krizinden ders çıkarmalı. Şekerde çiftçiyi de içine alan üretim modeline geçmeli” dedi.
#PankobirlikSon günlerin en önemli konuları arasında yer alan şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, açıklama yaptı. Fakıbaba, şartların uyması durumunda şeker fabrikalarına talip olacaklarını, Tarım Kredi Kooperatifleri olarak birkaç fabrikayı alabileceklerini söyledi.
#Ahmet Eşref FakıbabaGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle daha fazla küspe üretileceğine, üretimin artacağına ve fiyatların düşeceğine inandığını belirterek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak biz de talipli olacağız. Şartlarımız uyduğu takdirde Tarım Kredi Kooperatifleri olarak birkaç fabrikayı biz almayı düşünüyoruz." dedi.
#ŞekerAlmanya’nın Köln kentinde 48’inci kez düzenlenen Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı (ISM), 73 ülkeden bin 660 firmanın katılımıyla devam ediyor. Türkiye’den 78 şirketin katıldığı fuar, yarın sona erecek. Fuarda ürünlerini tanıtan, iş bağlantıları kuran Türk şirketlerinin temsilcileri, Hürriyet’e konuştu:
#ALMANYABrüksel merkezli Avrupa Şeker Üreticileri Derneği (CEFS) Genel Müdürü Marie-Christine Ribera, Avrupa Birliği’nin (AB), uygulamakta olduğu şeker kotası sisteminin 1 Ekim tarihinde sona ereceğini belirterek, "50 yılın sonunda Avrupa’daki şeker kota sisteminin son bulması sektör için bir devrim niteliğinde. Artık Avrupa’daki üreticiler, dünya şeker piyasalarındaki fiyat dalgalanmalarından doğrudan etkilenecek." dedi.
#Avrupa Şeker Üreticileri Derneği