Kimi polis, kimi asker, kimi esnaf, kimi öğrenci... 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde demokrasinin rafa kalktığını, ülkesinin korkunç bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu fark eden binlerce vatandaş sokaklara döküldü. Onların silahı yoktu, sadece demokrasiye olan inançları ve gönüllerinde vatan sevgisi vardı. 15 Temmuz Darbe girişimi şehitlerinin aileleriyle konuşarak üç yılda hayatlarında nelerin değiştiğini sorduk. Demokrasi kahramanlarının hikâyelerini dinledik.
#GazetehaberleriÖz ile üvey annesinin maaş kavgasına tutuştuğu, 29 Ocak’ta Fırat Kalkanı Harekâtı’nda şehit düşen Piyade Uzman Çavuş Ayhan Elmacı’nın (29) vasiyeti, 3.5 ay sonra ortaya çıktı. Şehidin ölümünden önce imzaladığı vasiyetnamede, şehit maaşını ve tazminatını babaannesi Hatice Elmacı ile amcası Ali Elmacı’ya bıraktığı öğrenildi.
#Şehit VasiyetiDİYARBAKIR’da 23 Temmuz 2015’te PKK’lı teröristlerin saldırısında şehit olan polis memuru 37 yaşındaki Tansu Aydın’ın Vietnamlı eşi Vu Yhuy Tuanvi Aydın, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşı olması ve şehit maaşı bağlanmasının ardından çocuklarıyla İzmir’e yerleşti. Yarıyıl tatilinde şehit eşinin Zonguldak’taki mezarını ziyaret edip dua eden Tuanvi Aydın, "Tansu’yu çok özlüyorum. Ona yakın olmak için Türkiye’ye yerleştim" dedi.
#Vu Yhuy Tuanvi AydınDiyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Şehitlik Mahallesi’nde geçen yıl 23 Temmuz’da şehit edilen trafik polisi 37 yaşındaki Tansu Aydın’ın 2.5 aylık eşi Vietnamlı Vu Yhuy Tuanvi Aydın, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun şehit maaşı bağlanması için verdiği sözün yerine getirilmediğini söyledi.
#ŞehitDİYARBAKIR’da geçen 23 Temmuz’da şehit edilen trafik polisi 37 yaşındaki Tansu Aydın’ın aynı yaştakı Vietnamlı eşi Vu Yhuy Tuanvi Aydın, 1’inci evlilik yıldönümlerinde gelinlik giyerek çektirdiği fotoğrafları Facebook’ta paylaştı.
#Tansu AydınDiyarbakır’ın merkez Yenişehir İlçesi’nde geçen yıl 23 Temmuz’da teröristler tarafından şehit edilen trafik polisi 37 yaşındaki Tansu Aydın’ın aynı yaştaki eşi Vietnamlı Vu Yhuy Tuanvi Aydın, kendisine şehit maaşı bağlanması için talimat veren Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, sosyal medya üzerinden teşekkür etti. Tuanvi Aydın, "Çok teşekkürler Başbakan, destek ve yardımlarınız için minnetarım" diye yazdı.
#Vietnamlı EşDiyarbakır'da trafik kazası ihbarıyla pusuya düşürülüp, şehit edilen trafik polisi Tansu Aydın'ın Vietnamlı eşi Vu Yhuy Tuanvi, şehidin tabutunun yanına uzanıp, herkesi ağlatmıştı. Henüz 2 aylık evli olduğu eşini teröre kurban veren Vietnamlı kadın, Türk vatandaşlığına geçemediği için şehit maaşı bağlanamadı.
#Tansu AydınAnkara 4’üncü İdare Mahkemesi’nin, “Vatani görevini yaparken intihar eden askerler de görev şehidi sayılmalı” kararından sonra SGK, 2003 yılında askerdeyken intihar eden er Remzi Kılıçaslan’ın annesine Türk Silahlı Kuvvetleri vazife malullüğü yetim aylığı bağladı.
“MÜMKÜNSE bir sağcı bir solcu, iki sağcı iki solcu, ‘neyse’... Kaç ‘tane’ çıkmışsa, ikisini beraber yapalım. Sonra demesinler ki bize, sağı tutuyor, solu tutuyor.... Onun için böyle ‘bir kaç tane’ birden gelmişse, bir ondan, bir ondan yapmak suretiyle infazını onaylıyorduk."
Konyalı şehit Osman Deniz'in ailesine devlet maaş yerine eşek parası verdi. 1996'da Erzincan'ın Üzümlü Karakolu'nda şehit olan Osman Deniz için önce "şehit oldu" dediler daha sonra "şehit değil kaza kurşunu" deyip şehit maaşı bağlamadılar. Celal Çamur'un özel haberi HABERTÜRK'te böyle yayınlandı.
#HtvhaberHamburg’da 1993’te Alman sivil polisi tarafından vurularak öldürülen diplomat Ali Mangaoğlu’nun eşi Halime Mangaoğlu, Eşim öldürüleceğini biliyordu. Devlet eşime görev verdi. O ise görevini yaptığı için vuruldu. Eşimin niçin vurulduğunu hem Alman hem de Türk devleti biliyor dedi.