Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’nın yanında yer alarak Rusya’ya yaptırımlar uygulayan Almanya’da, hükümetin Ukrayna’ya destek politikasına eleştiri geldi. Doğu Almanya’daki Zanaatkarlar Odası Derneği, Başbakan Olaf Scholz’a mektup yazarak “Ukrayna için yaşam standardını feda etmek istemiyoruz” dedi.
#Rusya-Ukrayna SavaşıAvrupa Birliği (AB) liderleri, AB Komisyonu’nun tavsiye kararını uygun görerek Ukrayna ve Moldova'ya “aday ülke statüsü” verilmesi üzerinden anlaştı. Ancak karar üyelik için yıllardır bekleyen Balkan ülkelerinde öfkeye neden oldu. Liderlerden peşe peşe sert açıklamalar gelirken Brüksel, Balkanlar'da ilerleme olmamasının bölgeyi Rusya ve Çin'e daha da yakınlaştıracağından endişe ediyor.
#UkraynaRus oligarkları, yasa dışı kazanılmış milyarlarca dolarlık servetlerini onlarca yıldır yurt dışına taşıdı ve bu servetlerin izini sürmeyi zorlaştırmak amacıyla paravan şirketlere yatırdı. Şimdi, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bu servetleri tespit etmek için adımlar atıyor.
#RusyaRusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaşta çatışmalar giderek şiddetlenirken Rusya'nın sivillere yönelik saldırıları da sürüyor. Kuşatma altındaki Mariupol’de, içinde sivillerin gizlendiği bir tiyatro geçen hafta Rus bombalarının hedefi olmuştu. O saldırıdan kurtulanlar yaşadıkları kâbusu dünyaya anlattı...
#Ukraynaİngiltere Başbakanı'nın geçtiğimiz günlerde meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada Rus oligarklar için "saklanacak yer bulamayacaklar" demesi tartışma yarattı. Londra hükümeti oligarkların İngiltere'deki gücünü sınırlamak için adımlar atsa da analistlere göre iş işten çoktan geçti. Başbakan Johnson'ın hedefteki oligarklarla yakın ilişkileri de hem partisinin içinde hem de kamuoyunda başını çok ağrıtacak gibi görünüyor.
#İngiltereUluslararası Şeffaflık Örgütü İngiltere yapılanması kıdemli araştırmacısı Ben Cowdock: "İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu’na göre her yıl 100 milyar sterlinin üzerinde para İngiltere üzerinden aklanıyor. Bu paralar dünyanın dört bir yanından geliyor" açıklamasında bulundu.
#Ben CowdockUluslararası Şeffaflık Örgütü’nün, Avrupa ve Orta Asya’daki 42 ülkede gerçekleştirilen araştırması ülkelerde en büyük üç sorundan birinin yolsuzluk olduğunu ortaya koydu. Araştırma göre Türkiye’de ise toplumun yüzde 45’i 4 yıl öncesine göre yolsuzluğun daha yaygın, yüzde 29’u ise iyileşme olduğunu düşünüyor.
#Uluslararası Şeffaflık Örgütü