Sedef hastalığı, toplumda sık görülen bir sağlık problemi. Sedef hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik olarak yatkın bireylerde çevresel faktörlerin etkisiyle bağışıklık sisteminin sıra dışı olarak epitel hücrelerini etkilemesiyle ortaya çıktığı düşünülür. Geçirilen mikrobik hastalıklar (boğaz enfeksiyonu vb), ilaçlar (lityum, bazı tansiyon ilaçları, aspirin vb), stres, mekanik tahriş (ovalama, kaşıma), güneş yanığı gibi çevresel faktörler arttırıcı etki yapabilir. Sedef hastalığı olan kişiler önemli rahatsızlık ve yaşam kalitesinde ciddi bir kayıp yaşayabilirler. Peki sedef hastalığı tam olarak nedir, bulaşıcı mıdır?
#Sedef HastalığıGenetik bir hastalık olarak tanımlanan ve dünya nüfusunun yüzde 3’ünü etkileyen sedef hastalığı, ülkemizde de görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Vatandaşlar özellikle, sedef hastalığının belirtilerini ve neden olduğuna dair internette araştırma yapıyor? Peki Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı kimlerde görülür? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir? Sedef hastalığı nasıl tedavi edilir?
#Sedef Hastalığı BelirtileriDeride tipik olarak keskin sınırlı kırmızı alanlar üzerinde yerleşmiş, parlak, beyaz kepekler ile belirti gösteren sedef hastalığı, aynı zamanda tekrarlayan kronik bir deri hastalığıdır. Peki sedef hastalığı hangi aylarda tekrarlıyor, tedavisi nasıl yapılıyor? Sedef hastalığı ile ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Sedef Hastalığı BelirtileriSedef hastalığı (psoriasis), deride sedef rengi pullarla kaplı kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkan bir hastalık... Genellikle 15-35 yaş aralığında ortaya çıkıyor, yaşam boyu iyileşmeler ve tekrarlarla devam ediyor. Soğuktan etkilenen cilt nedeniyle kış aylarında daha aktif hale geliyor. Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, 29 Ekim Dünya Sedef Haftalığı (Psoriasis) günü öncesinde hastalık hakkında detaylı bilgiler verdi, konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#Sedef HastalığıSedef, tüm dünyada yaygın görülen, genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Deride kırmızı, keskin sınırlı, üzerinde sedef rengi kepeklenmeler (pullar) gösteren yamalar ile tanınır. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür ve genellikle 15-30 yaş arasında başlar. Peki, sedef hastalığı bulaşıcı mı?
#Sedef HastalığıSelülit güzelliğimizle ilgili bir rahatsızlık gibi bilinse de, aslında derinin ve altındaki yumuşak dokunun enfeksiyonudur. Görüldüğü üzere sadece dışarıdan bizi rahatsız eden basit bir sorun değildir. Doktorların çoğunluğuna göre yaygın bir hastalıktır.
#Selülit Nedir