Seboreik dermatit, ciltte kızarıklık, pullanma ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren, kronik ve tekrarlayıcı bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durum, genellikle saçlı deri, yüz, göğüs, sırt ve diğer yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Aşırı sebum üretimi, cildin üst tabakasındaki hücrelerin hızlı büyümesi ve normalden daha hızlı dökülmesi ile ilişkilidir. Bu hücreler yüzeyde birikerek pullanma ve tahrişe neden olabilir.
#Seboreik DermatitSaçların bazı kimyasal işlemlere maruz kalması veya dış etkenlerden dolayı kafa diplerinde yara oluşumu görülebilmektedir. Saç derisinde ufak tefek yaralar veya kaşıntıların oluşması normaldir. Fakat bu durum sürekli oluyor veya yara oluşumunda artış gözlemleniyor ise dikkat edilmesi gerekebilir. Peki kafa derisinde yara neden olur ve çıkar? Kafa derisindeki yara nasıl geçer? İşte, kafa derisinde oluşan yaraların tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Kafa DerisiGenellikle saç derisinde ortaya çıkar diye bildiğimiz kepek, kaşlar için de bir sorun. Özellikle yaz aylarında daha sık yaşanan bu durum; kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülmelerle kişiye rahatsızlık veren ve görünümü olumsuz etkileyen bir sorun halini alıyor. Peki kaşlarda kepek neden oluşuyor? Ne gibi zararlara neden oluyor ve nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkEgzama; deriyi kurutan, kaşıntıya ve bazen de kabarcıklara sebep bir çeşit deri hastalığıdır. Birden fazla sebebe bağlı olarak görülebilmektedir. Ancak kesin egzama nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Egzamaya yol açan birden fazla etken olduğu gibi saç, el, yüz ve yağlı egzaması gibi çeşitleri vardır. Egzamaya iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler sayesinde evde çare üretmek mümkün. Peki egzama nasıl geçer? Evde egzamaya ne iyi gelir? Saçtaki egzama nasıl geçer? Egzama ve kaşıntıya ne iyi gelir? Strese bağlı egzama nasıl geçer? Yüzdeki egzamaya ne iyi gelir? Yağlı egzama nasıl geçer? İşte egzama nedenleri ve evde egzamaya iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler...
#EgzamaGünümüzde her bir hastalığın farklı belirtileri olabilir. Buna göre kulak kaşıntısı gibi rahatsızlıklara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Kulak Kaşıntısına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Kulak Kaşıntısı nedenleri ve tedavisi nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kulak Kaşıntısına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Dermatoloji Uzman Dr. Arzu Gökdemir Yanardağ, havanın da ısınmasıyla birlikte cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için bazı önlemler alınması gerektiğini belirterek, “Pandemi sürecinde kullanılan maskeler güneşten korumada etkin olmadığı için maske takılsa da güneş kremini sürmeyi ihmal etmemek önem taşıyor” uyarısı yaptı.
#DHABiotin; gıdaların enerjiye dönüştürülmesi konusunda destek olan B kompleks vitaminleri içerisinde yer alır. Saç, tırnak, cilt, karaciğer, göz, sinir sistemi sağlığı adına oldukça yararlıdır. Bunun yanı sıra kan şekerini ve kötü kolesterolü dengeler. Peki Biotin nedir ve ne işe yarar? Biotin faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Biotin Nedir Ve Ne İşe Yarar?Egzama (dermatit) sandığımızdan çok daha yaygın ve günlük hayatımızın içinde olan bir cilt sorunudur. Bu alerjik hastalık kendini; cildin şişmesi, kızarması, ağrı ve kaşıntı ile gösterir. En sık görülen tipleri; kontakt dermatit, atopik dermatit ve seboreik dermatit’tir.
#DermatitCovid-19 döneminde maske kullanımına bağlı deride oluşan değişiklikler hakkında uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Saraç, “Özellikle N95, FFP2 gibi yüze iyice oturması için tasarlanan maske kullananlarda bası yerlerinde kızarıklıklar ve açık yaralar oluşabilir. Bu deri hastalıkları maskenin metaline ya da içerdiği maddeye bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebilir” dedi.
#MaskeMaskenin ciltte kuruluk, kızarıklık, pullanmalar ve sivilcelerde artışa sebep olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, maske kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın sık aralıklarla cildi havalandırmak olduğunu söyledi, uyarılarda bulundu.
#MaskeDermatoloji Uzmanı Dr. Selim Murat Üre, pandemi sürecinde virüsten korunmak için kullanılan ve büyük önem taşıyan maskenin etkisiyle yüzde nemlenme, terleme gibi sorunlar oluştuğunu, bunun da ciltte renk değişimleri ve aknelere neden olabileceğini belirterek neler yapılması gerektiğini anlattı.
#Tıbbi MaskeSeboreik dermotit hastalığı yaygın bir şekilde görülen deri rahatsızlıklarından biridir. Yazımızda seboreik dermatit nedir ve neden olur, Seboreik dermatit belirtileri ve tedavisi nelerdir gibi bilgileri bulabilirsiniz.
#Seboreik Dermatit Nedir Ve Neden Olur?Gıda ve güzellik trendlerine hakimseniz avokado yağının zeytinyağına oranla güzellik ve bakım alanında daha etkili olduğunu biliyorsunuzdur. Avokado yağı, yüksek sıcaklıklarda daha güvenli bir pişirme seçeneği sunar; aynı zamanda harika bir tada sahiptir ve vitamin-minerallerle doludur. Peki avokado yağının cilde faydaları neler, gelin beraber bakalım...
#Avokado YağıKoronavirüs salgını nedeniyle maskenin hayatımıza girmesiyle birlikte bazı deri hastalıklarının, cilt sorunlarının da görülme sıklığı arttı. Maskelere bağlı en sık karşılaşılan deri probleminin, özellikle maskenin temas ettiği yerlerde görülen sivilce (akne) artışı olduğunu dile getiren Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, maske takarken cildi korumanın yollarını anlattı.
#Doğru Maske TakmakHer gün aşırı dezenfektan kullanımı, eldiven, maske ve hava almayan saçların koronavirüs salgınının cilt üzerine bir çeşit yan etkisi olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nilhan Atsü, salgın döneminde oluşabilecek dermatolojik risklere dikkat çekti.
#KoronavirüsProbiyotikler insanlarda çeşitli organların mikrobiyotasını oluşturan bakterilerdir. Prebiyotikler ise bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını, faaliyetini ve probiyotiklerin etkisini arttıran, sindirilemeyen bileşenlerdir. İşte bu mucize bakteriler artık kremlerde de yerini almaya başladı.
#PrebiyotikYaz aylarında kişilerin en sık doktora başvurma sebeplerinin başında şiddetli kulak ağrısı ve koyu kulak akıntısı problemleri geliyor. Bu durumun ortaya çıkmasının arkasında ise sıcaktan bunalan kişilerin çözümü kalabalık havuz ve denize girmekte bulması yer alıyor. Sonuç ise bakteri ve virüslere bağlı olarak gelişen dış kulak iltihabı… i K.B.B Uzmanı Dr. Koray Cengiz, yaz mevsiminin kaçınılmaz hastalığı dış kulak iltihabını anlatıyor.
#Dış Kulak İltihabıErgenlik dönemi belirtilerinden biri olan sivilceler gençlerin psikolojisini kötü etkiliyor. Ter salgısını arttıran, derideki bakteri ve mantarların üremesiyle yoğun kötü koku oluşmasına sebep olan ergenlik kokusu da, gençlerin sosyal hayatını olumsuz etkiliyor.
#Ergenlik KokusuEgzama farklı tipleri olan yaygın kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Deriden tırnağa, genital bölgeden ağız içi dahil olmak üzere egzama reaksiyonunu vücudun her alanında görebiliriz. Egzama hastalığının akut, kronik, yaş, yağlı, kuru, alerjik egzama, tahrişle oluşan irritan egzama, varis egzaması ve stres egzaması gibi çeşitli türleri bulunmaktadır.
#Deri HastalıklarıEgzama nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan hastalıklar arasında yer almaya devam ediyor. Deride kızarıklık ve şişme gibi belirtilerle ortaya çıkan egzama hastalığının bulaşıcı olup olmadığı merak ediliyor. Peki, egzama nedir? Egzama bulaşıcı mıdır?
#EgzamaBlefarit (göz kapağı iltihabı) her yaşta görülebilen göz kapağının uzun süreli, iltihabi hastalığıdır. Yaygın olarak izlenen blefarit süreğen bir hastalıktır ve tedaviye rağmen tekrarlayabilir. Çeşitli virüslerin yol açtığı, çeşitli göz ilaçlarının ya da kozmetiklerin kullanımına karşı gelişen alerji tepkilerinden de kaynaklanan blefarit, kirpiklerin içe dönmesine ve ağ tabakaya sürtünmesine yol açarak çok rahatsız edici olabilir. Peki
#Göz Kapağı İltihabıBazı hastalıklar var ki, kişinin yaşam kalitesini düşürmekte, günlük hayatını etkilemekte ve sebep olduğu sonuçlar yüzünden moral ve motivasyonunu etkilemektedir. Tıpkı, ‘kronik blefarit’ hastalığında olduğu gibi… Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, dünyada ve ülkemizde birçok kişinin muzdarip olduğu kronik blefarit hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Enfeksiyon