Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Roma 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürüp, askeri karargah olarak kullandığı Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda ulaşılan Urartu, Medler, Persler ve Helenistik dönemlerin yanında Selçuklu Türklerinin Anadolu'ya girişine ait izler taşıyan, askeri mezar taşları, mil taşları, kitabelerle savaş araç gereçleri ilk kez sergileniyor. Müze Müdürü Serdar Okur, "Günümüzden 5 bin 500 yıl öncesinden bütün dönemlerin eserlerini teşhir ediyoruz" dedi.
#Satala Antik KentiKışın en güzel günlerini değerlendirmek için çıktığım yolculuk beni yüksek zirvelerle çevrili daracık bir vadiye kurulu Gümüşhane’ye kadar götürdü. Dağlara hayran biri olarak gördüğüm manzaralar, yıllardır ertelediğim bu ziyaret için adeta beni utandırmak istercesine gittikçe güzelleşiyordu. Değerli madenleriyle bir zamanlar hazineler dolduran Gümüşhane’nin asıl zenginliğinin doğasında, tarihinde ve kültüründe yattığını gördüm.
#SeyahatRoma İmparatorluğu’nun Anadolu’da kazı yapılabilen tek kalesi olan Satala Antik Kenti'nde Anadolu’da ilk kez karşılaşılan çok katmanlı ve ana kayaya oyulmuş Leyjoner mezarlığı bulundu. Mezarda 25 yıllık görev süresini dolduran Roma askerlerine verilen yaklaşık 2 bin yıllık “Diplomata” denilen bronz belgenin de parçası çıktı.
#Roma İmparatorluğuRoma İmparatorluğu’nun Anadolu’da kazı yapılabilen tek kalesi olan Satala Antik Kenti'nde Anadolu’da ilk kez karşılaşılan çok katmanlı ve ana kayaya oyulmuş Leyjoner mezarlığı bulundu. Mezarda 25 yıllık görev süresini dolduran Roma askerlerine verilen yaklaşık 2 bin yıllık “Diplomata” denilen bronz belgenin de parçası çıktı.
#GümüşhaneRoma İmparatorluğu’nun Anadolu’da kazı yapılabilen tek kalesi olan Satala Antik Kenti'nde Anadolu’da ilk kez karşılaşılan çok katmanlı ve ana kayaya oyulmuş Leyjoner mezarlığı bulundu. Mezarda 25 yıllık görev süresini dolduran Roma askerlerine verilen yaklaşık 2 bin yıllık “Diplomata” denilen bronz belgenin de parçası çıktı.
#GümüşhaneGümüşhane'nin Kelkit ilçesinde bulunan, Roma’nın 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürdüğü Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda; Urartu döneminden kalma, üzerinde baş tanrı Haldi ile bitki ve hayvan sembollerinin yer aldığı savaşçılara ait bronz kemer ile galeri, seramik parça ve taş figürlere ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, "Satala Antik Kenti günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar uzanan geçmişe sahip” dedi.
#SatalaGümüşhane'nin Kelkit ilçesinde bulunan, Roma’nın 15'inci Lejyonu'nun 600 yıl hüküm sürdüğü Satala Antik Kenti'ndeki kazılarda; Urartu döneminden kalma, üzerinde baş tanrı Haldi ile bitki ve hayvan sembollerinin yer aldığı savaşçılara ait bronz kemer ile galeri, seramik parça ve taş figürlere ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, "Satala Antik Kenti günümüzden 5 bin yıl öncesine kadar uzanan geçmişe sahip” dedi.
#GümüşhaneGümüşhane merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası'nda kaynağı ve akarı olmayan, doğal güzelliğiyle görenleri etkileyen Dipsiz Göl'de yasal izinle yapılan kazının sırrı ortaya çıktı. 5 gün süren ve herhangi bir bulguya ulaşılamayan kazıda, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandığı öğrenildi. Bu arada kazı sonucu 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün yok edilmesi bazı akademisyen ve tarihçilerin tepkilerine neden oldu.
#GümüşhaneHatırlar mısınız, bir ara herkes lahana çorbası içerdi, zayıflamanın da trendi haline gelmişti o çorba. Evet toksinlerden arındırıyor ve tok tutuyor, ama bence bir lahana bunların çok ötesinde yer alıyor. Çorbası da çok güzel oluyor bu arada ama kemik suyu, sarımsak, üzerine kruton ve az maydanoz ile. Sade suya lahanayı ben almayayım…
#Yazarlar- Antik dönemde 15. Lego Apollinares tarafından garnizon merkezi olarak kurulan Satala Antik Kenti'nin keşfedilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yüzey araştırması başvurusunda bulunuldu - Roma İmparatorluğu'nun doğudaki en büyük ve en önemli karargahı olarak bilinen tarihi kentte, yüzey araştırma başvurusunun onaylanmasının ardından ilk çalışmalar başlayacak- Kelkit Belediye Başkanı Yılmaz: - "Ön kazı çalışmaları sonrasında bu bölgenin ilimiz ve ilçemiz turizmine büyük değer katacağını düşünüyoruz"
Gümüşhane’nin doğası, bitki ve hayvan çeşitliliği açısından çok zengin. Yaylaları, mağaraları eşsiz güzellikte. Dağlarındaki çiçekleri binbir çeşit. Tarihi zenginliği dillere destan. Pestillerinin, peynirlerinin tadını bilmeyen yok. Buna karşın turizmden yeterince payını alamıyor. Bir grup işadamı tarihi Süleymaniye mahallesini canlandırıp, arkasındaki tepelere kayak merkezi kurmak için harekete geçti. Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı “Bu yıl atağa kalktık. 2009, Gümüşhane turizmi için milat olacak” diyor.