UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden Harran Ören Yeri'nde seyyahların notlarında yer alan 5 medreseden ilkinin kalıntılarına ulaşıldı. Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, "Harran'ın 5 medresesi olduğu biliniyordu. İlk kez Harran'ın bu bilinen medresesinin birine burada rastladık. Toprak üstünde 24 oda belirledik. 5 oda ile medresenin anıtsal kapısını tamamen, revakını ise kısmen açığa çıkardık" dedi. Harran Kaymakamı Cihat Koç ise "Dünyanın ilk üniversitesi Harran'da. Bu üniversitenin bütün kalıntılarını açığa çıkarma yolunda ciddi bir çalışma yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
#Şanlıurfaİnsanlık tarihini alt üst edecek bilgiler sunan Göbeklitepe, Mısır Piramitleri’nden bile eski tarihi bir yer. Şu sıralar evlerimizdeyiz ama yine de bu durum Göbeklitepe’yi gezmemize engel değil. Online olarak oturduğunuz yerden gizemli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. İşte detaylar…
#GöbeklitepeDünyanın orijinal hâliyle günümüze kalmış en eski tapınağı Göbeklitepe… Tarih sahnesinde ‘devrim’ niteliğinde bir keşif olarak tanımlanıyor. Sonunda UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne alındı. Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden ise 7 bin 500 yıl daha eski. Geçmişi günümüzden 11 bin 600 yıl öncesine dayanıyor. En önemlisi ise bizlere insanlığın geçmişi ile ilgili yeni şeyler öğretirken, merak duygumuzu da kamçılıyor.
#Göbeklitepe NeredeŞanlıurfa Müze Müdürlüğü denetiminde bulunan 10 bin yıllık Neolitik döneme ait taş damga mühür ile 6 bin yıllık Eski Tunç Çağı dönemine ait bir adet hayvan figürünün kayıp olduğu ortaya çıktı. Tarihi eserlerin ne zaman kaybolduğu araştırılırken, olayla ilgili idari ve adli soruşturma başlatıldı
#Şanlıurfa Müze Müdürlüğü- Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de Kültür ve Turizm Bakanlığınca uygulanan çevre düzenlemesi kapsamında ören yerine özel araç girişine izin verilmeyecek - Kazı alanını ziyaret etmek isteyenler, elektrikli otobüslerle bölgeye ulaştırılacak - Kazı ekibi başkanı Ercan: "Ören yerinin araçlardan soyutlanması, ziyaretçilerin ortamı ve dönemi biraz daha iyi teneffüs etmesini sağlayacaktır"
Şanlıurfa Müze Müdürlüğü görevlileri tarafından tarihi Urfa Kalesi eteklerinde yürütülen kazı çalışmasında Ermeni ve Hıristiyan mezarlıkları bulundu. Tarihi kalıntıların bulunduğu mağaralarda ise, Kral Tahtı, Meryem Ana ve Hz. İsa'nın resimleri bulundu. Kentin simgesi olan Balıklıgöl Platosu'nda tarihi Urfa Kalesi eteklerinde Müze Müdürlüğü arkeologları tarafından yapılan kazı çalışmasında çok sayıda irili- ufaklı mağara gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmasında gün yüzüne çıkartılan bazı mağaralarda; Ermeni ve Hıristiyan mezarlıkları ile Kral Tahtı, Meryem Ana ve Hz. İsa'nın resimleri bulunduğu kaydedildi. Titizlikle yürütülen ve kazı alanına hiç kimsenin alınmadığı yerde Suriyeliler'in kazma kürekle çalıştığını gören mahalle sakinleri, polise ihbarda bulundu. İhbar üzerine sevk edilen ekipler, kazı çalışmasına katılan Suriyelilerin görevli arkeologların bilgisi dahilinde gündelik ücretle çalıştığını belirledi. Bunun üzerine polisler, olay yerinden ayrıldı.Ali LEYLAK-Ömer ŞULUL-DHA
#ŞanlıurfaAdıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde Roma dönemine ait 1700 yıllık oda mezar bulundu. Adıyaman Müzesi Müdürü Mehmet Alkan, konuya ilişkin açıklamasında "İncelemelerimiz sonunda yerleşim alanı, oda mezar ve mezar üzerinde kadın kabartması tespit ettik. Kadın kabartması yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde 1700 yıl önceye tarihlenmektedir. Doğu ve batı kısımlarında yerleşim alanları belirledik. " dedi.
#Adıyaman