ELAZIĞ'da oto tamirciliği yapan Mehmet Güleç (62), atık parçaları sanat eserine dönüştürüyor. Tamirci Mehmet Güleç, aynı zamanda atık parçalarla kendine has ürünler yapıp, ekonomiye katma değer sağlıyor. Güleç, "Hedefimiz, katma değer üretmek, memlekete faydalı olmak. Yapmış olduğumuz çalışmaların yanında, bir de hobi çalışmamız var. Araçların arızalarından kaynaklanan parça değişiminde, atık parçaları aksesuar haline getirmeye çalışıyoruz" dedi.
#ElazığHATAY’da dede mesleği demircilikte yarım asrı geride bırakan Edip Bağdatlı (70), demire kendisine özgü figürlerle şekil veriyor. Genellikle modelleri kendisinin tasarladığını belirten Bağdatlı "Bugüne kadar, Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Dubai, Katar, Almanya ve İsviçre’ye kadar gittim, demir işlerini yaptım” dedi.
#HatayTUNCELİ'nin Pertek ilçesine bağlı Ulupınar köyünde emekli öğretmen Enver Hazır (79), kurumuş ağaç parçalarını çakısıyla sanat eserine dönüştürüyor. Hazır, ürünlerini koronavirüsle mücadele eden sağlık çalışanlarına hediye edeceğini belirterek, "Pandemi sürecinde herkes gibi bizler de evlerden çıkmıyoruz. Evde oturacağıma daha çok alet yapmaya başladım ve derdimi onlara anlattım. Pandemi süreci bittiğinde nasip olursa elimdeki eşyaların bir kısmını fedakarca çalışan sağlık emekçilerine hediye edeceğim" dedi.
#TunceliELAZIĞ'ın Palu ilçesinde Murat Bahçeci, 10 yıldır dere ve nehir yataklarından topladığı ağaç köklerini sanat eserine dönüştürüyor. Şimdiye kadar 1000 eser üreten Bahçeci'nin hedefi atölyesini büyütüp halka ücretsiz eğitim vererek hobi kazandırmak olduğunu ifade ederek, "Deneme yanılma yöntemi ile öğrendiğim için belli bir zaman sonra öğretebilecek seviyeye geldiğimi düşünüyorum. Bu açıdan öğrenmek isteyen kişilere ücretsiz kurs imkanı da sunuyorum" dedi.
#ElazığVAN'ın Erciş ilçesinde Sami Demir (61), çevreden topladığı çöp, atık malzemeler, odun ve metal parçaları ile kuruttuğu yapraklarla tablolar yapıyor. Çevre bilincine dikkat çekmeyi amaçladığını belirten Demir, 500'ün üzerindeki tablo ve biblolarını evinde sergiliyor.
#VanDENİZLİ'de fayans ustası Gürkan Şakar, eski fayasları 3 boyutlu sanat eserine dönüştürüyor. Şakar, “Pandemide boş zamanımda atık fayansları, sanata dönüştürdüm. Zeminin üzerinde yürürken 'çukur varmış' gibi geliyor. Bu şekilde keyifle daha sanatsal ve yaratıcı fayans döşemeleri yapıyorum" dedi.
#DenizliOsmaniye'de yaşayan Bilal Doğar (62), emekli olduktan sonra, dağlardan ve dere yataklarından topladığı kurumuş ağaç kök ve gövdelerini, herhangi bir çivi veya metal parça kullanmadan birer sanat eserine dönüştürüyor. Doğar, bu sanatı gelecek nesillere de aktarmak istediğini belirterek, hedefinin ise bir sergi açarak yaptığı eserleri geniş kesimlere göstermek olduğunu ifade etti.
#Bilal DoğarBODRUM’da yaşayan Ayşe Abuşoğlu (38), anne sütü ve bebeğin ilk saç tellerinden yaptığı tasarımları sanat eserine dönüştürüyor. Müşterilerinin talepleri doğrultusunda farklı tasarımlara da imza atan Abuşoğlu son olarak kanla yüzük, bileklik ve kolyeler de tasarlamaya başladı.
#TakıMarketlerde poşetin ücretli hale gelmesinin ardından vatandaşların arayışları sürüyor. Kimileri file örerken, kimileri de atıklardan pazar çantası yapıyor. Bursa'nın Soğanlı Mahallesi’nde ikamet eden Nazım Gökçe (56), marketlerde poşetlerin 25 kuruşa satılmasının ardından eski usule döndü. Atık koli bağlarını toplayan Gökçe, bunu evinde sanat eserine dönüştürüyor. El becerisi ve ustalığıyla koli bağlarından pazar çantası üretiyor. Marketlerdeki poşete para vermek istemeyen Gökçe, bu çantaları akrabalarına ve komşularına dağıtıyor.Yılbaşından önce poşetlerin ücretsiz olduğunu ifade eden Nazım Gökçe, “Şimdi paralı oldu. Haftada 4 tane poşet kullansak damlaya damlaya göl olur. Yeniden eskiye dönmeye başladık. Eskiden file, çanta vardı. Benim de aklıma bunlar geldi. Tekrar çanta örmeye başladım. Bu çanta ile pazara, markete, pikniğe rahatlıkla gidebiliriz. Bunları kendime, çocuklarıma ve ahhaplarıma ördüm. İsteyenlere kırmamak için hobi olarak öreceğim. Böyle böyle vakit geçiriyorum” dedi.
#ÇantaSamsun'da yaşayan Yüksel Korkmaz, doğadan topladığı ağaç gövdelerini oyma tekniğiyle yada ağaç kök ve dallarını birleştirerek ahşap at heykelleri yapıyor. Bunun dışında çeşitli dekoratif eşyalar da üreten Korkmaz hayalinin ahşap sanat müzesi kurabilmek olduğunu söyledi.
#Samsun