Türkiye telekomünikasyon sektörünün en büyük çalışan ekosistemine sahip şirketi Türk Telekom, işe yeni başlayan çalışanları için oryantasyon sürecini dijital ortama taşıdı. Türk Telekom Akademi’nin oyunlaştırılmış ‘Dijital Geçit Platformu’ ile çalışanlar, üç boyutlu ortamda etkileşimli alanlarla Türk Telekom’u tanırken, eğitimlere katılıp, kaynak dokümanlara ulaşabiliyorlar.
#Türk TelekomAlman-Türk İş ve Eğitim Enstitüsü (DTI), korona dönemindeki kriz ortamını fırsata çevirerek, Almanya ve Türkiye’den öğrencilerin katılımıyla dijital buluşmalar düzenledi. Dijital Sınıf Buluşması Projesi, Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya tarafından hibe almaya hak kazandı.
#DTİ’Den Dijital Sınıf Buluşması Projesi!Çevrimiçi ders ya da diğer bir ifadeyle çevrimiçi eğitim, pandemi sürecinin bir getirisi olarak 2021 yılının gündem konularından birisi olmaya devam ediyor. Koronavirüs yayılımını en aza indirgemek için uzaktan eğitim süreci ile sürece devam eden üniversiteler ve okullar, çevrimiçi ders ile sürece devam ediyor. Peki, Çevrimiçi ders ve eğitim nedir?
#Uzaktan EğitimKovid-19 salgınına rağmen dijital platformlar aracılığıyla eğitim çalışmalarına ara vermeden devam eden Bakanlık, geçen yıl Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a kadar 75 ili kapsayan 45 dış ticaret bilgilendirme semineriyle 4 binden fazla iş insanına ulaştı.
#Ticaret BakanlığıKapadokya’daki Derinkuyu yeraltı şehri milattan önce 3000’li yıllara dayanan bir geçmişe sahip. İlk yerlilerinin Asur kolonileri olduğu düşünülse de yerin altında on binlerce insanın hiç dışarı çıkmadan yaşayabileceği bir ortamı uzaylıların yapmış olabileceği rivayeti de var. Bu bir rivayet olsa da aradan geçen binlerce yılın ardından Derinkuyu yer altı şehriyle uzay bir şekilde yeniden bir araya geldi. Uşak BİLSEM öğrencileri 3 boyutlu bir 'Ay Kampı' tasarladılar ve Derinkuyu yeraltı şehrinden esinlendikleri projelerine 'Kapadokya' adını verdiler. Projeyle uluslararası bir yarışmaya katılacak öğrenciler bu alanda Türkiye’ye birincilik getirmeyi hedefliyor.
#BilsemKüreselleşmiş günümüz dünyasında toplumlar birbirlerine ekonomik, sosyal, siyasal ve teknolojik sebeplerle bağlanmış durumdadır. Bu sıkı sıkıya bağlanma durumunun bir sonucu olarak, ülkeler arası her türlü maddi ve kültürel alışveriş artmıştır. Bu alışveriş ve ulusal sınırların ötesine taşma durumu her zaman olumlu yönde gerçekleşmemektedir. Son günlerde yaşanılan Covid-19 salgını buna bir örnektir.
#Uzaktan EğitimKoronavirüs pandemisi nedeniyle geçtiğimiz mart ayında uzaktan öğretime zorunlu geçiş yapan üniversiteler; akademik eğitimde verimliliği artıracak alternatif öğretim metotlarına yönelmeye başladı. Online eğitim ile yüz yüze eğitimin birlikte uygulandığı, hibrit, blended learning (harmanlanmış eğitim) ya da karma eğitim olarak adlandırılan model de bu metotlardan biri. Yeni akademik yılda “Blended Learning (Karma Eğitim)” adıyla bu eğitim modelini de devreye alan İstanbul Kültür Üniversitesi’nde (İKÜ), öğrenciler sınıf ortamındaki derslere hem fiziksel olarak hem de üniversitenin kurumsal uzaktan eğitim çözümü CATS üzerinden online olarak eş zamanlı katılabiliyor.
#EğitimDünyayı etkisi altına koronavirüs nedeniyle görüşmeler, toplantılar ve eğitim online sisteme kaydı. Yaşanan bu durum uzaktan eğitim programlarına ilgiyi bir hayli arttırdı. Online görüşmeler için genelde yurtdış kaynaklı Zoom, Microsoft Teams, Google Meet gibi uygulamalar kullanılsa da, Sakarya Üniversitesi tarafından geliştirilen yerli rakip ‘Uzaktan Eğitim Platformu’ (UZEP) da devreye girdi.
#GazetehaberleriUzaktan eğitim, dijital eğitim, ters yüz edilmiş sınıflar derken ülke genelinde Covid-19 salgını nedeniyle örgün eğitime ara verilmek zorunda kalındı. Bu nedenle gelişmiş, gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkeler eğitim sistemlerini hızlıca çağın koşullarına uygun yenileme ve geliştirme faaliyetlerine giriştiler.
#EğitimUzaktan eğitim sistemi nedir? sorusu, tüm dünyada etkili olan koronavirüs pandemisiyle beraber yanıtı araştırılan konulardan oldu. Salgın sürecinde alınan tedbirler kapsamında, dünya ülkeleri eğitimde online sisteme geçti. Evden eğitim olarak da bilinen uzaktan eğitim sisteminde, dersler sanal sınıf ortamında gerçekleştirilmeye başlandı. Ülkemizde EBA TV ve TRT yayınları da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından online eğitim yayınları yapmaya başladı. İşte, online yani uzaktan eğitimle ilgili merak edilenler.
#Uzaktan Eğitim NedirAnadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezince (SODİGEM) "Uzaktan Eğitim Döneminde Öğretmenlerin Değişen Dijital Alışkanlıkları" başlıklı anket çalışması gerçekleştirildi.
#Anadolu Üniversitesi