Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, 'Mars’ın yeryüzündeki temsilcisi' sıfatıyla 'Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası' arasında yer aldı. Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği Başkanı Prof. John Luden, listeyi açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, "Yerkürenin en önemli miraslarını biz tespit ediyoruz. Aynı zamanda korunmaları için taraf ülkelere çağrı yapıyoruz" dedi.
#Salda GölüNASA , sosyal medya hesabı üzerinden Mars'taki Jezero Krateri'ndeki benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur'daki Salda Gölü'ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. Salda'da araştırma yapan Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, "Yapılan araştırmalar sonucunda yaşamın izlerini bulmaya çok yakınız." dedi. Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu ise, "Dünyadakine benzer bu tip bir canlı aktivitesinin Mars'ın yüzeyinde olduğu tahmin ediliyor.'' ifadelerini kullandı.
#NASANASA , sosyal medya hesabı üzerinden Mars'taki Jezero Krateri'ndeki benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur'daki Salda Gölü'ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. Salda'da araştırma yapan Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, "Yapılan araştırmalar sonucunda yaşamın izlerini bulmaya çok yakınız." dedi. Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu ise, "Dünyadakine benzer bu tip bir canlı aktivitesinin Mars'ın yüzeyinde olduğu tahmin ediliyor.'' ifadelerini kullandı.
#HaberSalda Gölü’nün yapısının Mars’a çok benzediğine dikkat çeken İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Çelik Balcı, yapılan araştırmalarla Salda’nın Mars'ın keşfinde kılavuz olabileceğini söyledi. Balcı, “Salda Gölü sizi zamanda yolculuğa çıkararak Mars’ta bir gölün kenarına taşıyabilir” dedi.
#Salda GölüBurdur Valisi Ali Arslantaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, vatandaşları Salda Gölü'nü görmeye davet etti. Vali Arslantaş, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), Mars'taki Jezero Krateri ile Burdur'daki Salda Gölü'nün benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıklamasının ardından Salda Gölü fotoğrafları ile sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.
#NasaTürkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü’nde de derinden hissediliyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, yaptıkları araştırmalarda gölün yaklaşık 44 kilometrekare olan yüzey alanının, son 5 yılda 41 kilometrekarenin çok altına düştüğünü açıkladı.
#Salda GölüSalda Gölü Koruma Derneği üyeleri, gölün su seviyesinin endişe verici şekilde düştüğüne dair görüntüleri paylaştı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor" denildi.
#Salda GölüSalda Gölü Koruma Derneği üyeleri, gölün su seviyesinin endişe verici şekilde düştüğüne dair görüntüleri paylaştı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Su çekilmesiyle zeminde derin çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar, gölü besleyen yeraltı su yollarının kurumasıyla ortaya çıkıyor. Çevredeki barajlardan göle can suyu bırakılmadığı gibi, kuyu sondajları ve sulama göletleri de gölü besleyen kaynakları azaltıyor. Gölü ve çevresindeki ekosistemi korumak için acil önlemler alınması gerekiyor" denildi.
#BurdurBurdur'da Mars gezegenindeki toprak yapısına benzerliğiyle bilinen, son günlerde su çekilmesi, yoğun insan faaliyetleri ve kirlilik nedeniyle canlı organizmaların oluşturduğu beyaz adacıkların kararmaya başladığı belirlenen Salda Gölü'nün çevresindeki çöpler tepki çekti. Salda Gölü Koruma Derneği yönetimi, “Her yerde çöp, cam kırıkları ve plastik atık görmek mümkün. Bu eşsiz güzelliğimizi korumak için daha etkili önlemler alınmalı. Salda dünya mirasıdır. Salda Gölü için tam koruma talep ediyoruz" diye çağrıda bulundu.
#BurdurTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde beyaz adacıklar ve kumulları oluşturan hidromanyezit oluşumların gölde en çok oluştuğu kesimlerde su çekilmeleri yaşandığını açıkladı. Dr. Kesici, “Hidromanyezit oluşumlarının düzensiz ve gerçekleşemez olması ve bunun sonucunda beyaz adacıkların oluşamaması, kararması belirlenmiştir" dedi.
#Salda GölüProf. Dr. Nurgül Balcı ile ABD’li ekip, Salda Gölü’ndeki çalışmalarında ikinci aşamaya geçti. Ekip, karbon yapısı Mars’a benzeyen Salda Gölü’nde Mars’taki olası yaşamın izini arıyor. Prof. Dr. Balcı, “Mars’ta toprağın derinlerinde yaşam hâlâ mümkün olabilir” dedi.
#Prof. Dr. Nurgül BalcıTEKRARLAYAN streslerin sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olduğu kesin. “Yeni hayat”ın özellikle şehirlerde yaşayanlar ve çalışanlar için stresi azaltmayı son derece güç bir süreç haline getirdiği de tartışılmaz. Bu nedenle hepimizin stresi azaltmaya değil, onu daha akıllıca yönetmeye çalışmamızda fayda var. Bunu yapmazsak, her geçen gün biraz daha “stres yorgunu” olmamız kaçınılmaz... Akapunktur uzmanı Dr. Tayfur Yağcı, stresi yenmek ve olumsuz etkilerini önlemek için yapılacak en akıllı şeyin “seyahat terapisi” olduğunu belirtiyor. Gezmenin, yeni yerler görmenin, keşfetmenin bir kişinin ruhuna ve bedenine yapabileceği en iyi terapi yöntemi olduğunu ifade eden Yağcı, şunları anlattı:
#1Bütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza her mevsim harika manzaralara bürünen, doğanın içinde ailece vakit geçirmeye uygun, mutlaka görülmesi gereken gölleri sorduk. 12 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 13 gölü önerdiler...
#RotaTÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde beyaz kumsalın oluşmasını sağlayan hidromanyezit mineralinin kirlilik nedeniyle her geçen gün yok olduğunu, kumsaldaki kararma yayılımının arttığını söyledi. Yeşilova Kaymakamı Erdem Yenisoy ise bölgede tüm önlemlerin had safhada olduğunu, yılın iki dönemi yağış ve nemden kaynaklı böyle bir görünüm oluştuğunu, Salda'da olağanüstü bir durum olmadığını ifade etti.
#Salda GölüTÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde beyaz kumsalın oluşmasını sağlayan hidromanyezit mineralinin kirlilik nedeniyle her geçen gün yok olduğunu, kumsaldaki kararma yayılımının arttığını söyledi. Yeşilova Kaymakamı Erdem Yenisoy ise bölgede tüm önlemlerin had safhada olduğunu, yılın iki dönemi yağış ve nemden kaynaklı böyle bir görünüm oluştuğunu, Salda'da olağanüstü bir durum olmadığını ifade etti.
#BurdurTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü kıyılarında beyaz kumullardaki kararmaların arttığına dikkat çekerek 'çok tehlikeli' uyarısında bulundu. Dr. Kesici, bilimsel araştırmalarla ilgili NASA için dahi olsa göl çevresinde hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
#BurdurTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü kıyılarında beyaz kumullardaki kararmaların arttığına dikkat çekerek 'çok tehlikeli' uyarısında bulundu. Dr. Kesici, bilimsel araştırmalarla ilgili NASA için dahi olsa göl çevresinde hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Burdur'un Yeşilova Kaymakamı Erdem Yenisoy, Salda Gölü'ndeki yosunlaşma ve kararma ilgili, "Gölün 300-400 metrelik kısmında içilebilir kalitede su kaynağı olarak da bilinen Sultanpınarı bölgesine ait görüntüler. Doğal tabiat olayı olarak değerlendirilen bu olay, yer altı su kaynakları ve göl çevresindeki su kaynaklarının alandaki mevcut ağaç popülasyonundan rüzgarla taşınan organik içeriği yüksek polenlerden kaynaklanmakta" dedi.
#BurdurBurdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde yaz sezonuyla ziyaretçi yoğunluğu da başladı. Beyaz Adalar bölümü dışında kalan Halk Plajı, Tabiat Parkı, Doğanbaba Plajı ve Kayadibi Plajı'nda suya girebilen ziyaretçiler, gölün güzelliğine hayran kaldıklarını söyledi. Atlı Jandarma Timi'nin görev yaptığı Salda Gölü'nde cankurtaranlar da botla gezip, halkı belirlenen bölgenin dışına çıkılmaması için uyardı.
#BurdurHDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Salda Gölü’nü koruma çalışmalarına ilişkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na bir önerge verdi. Bakan Kurum, önergeye verdiği yanıtta bugüne kadar Salda Gölü’nde yapılanları ve yapılacakları anlattı:
#Salda GölüÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atık” ve “sıfır atık mavi” projeleri ile atıkların doğaya ve denizlere ulaşarak kirliliğe neden olmasının önüne geçiliyor. Projeyle atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. 3 milyon ton sera gazı salınımının önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.
#Sponsorlu İçerikÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, Salda Gölü'nün sosyoekonomik analiz ve taşıma kapasitesinin belirlenmesi çalışmaların tamamlandığını belirterek, "Beyaz Adalar'ın yıllık 572 bin 173 kişi ile Halk Plajı'nın yıllık 280 bin 628 kişiyle sınırlandırılması hedeflenmektedir. Günlük ve saatlik alan için müsaade edilen ziyaretçi sayıları dolduğu takdirde kısa süreliğine ziyaretçi girişlerini kendi kontrolümüzde bekletiyoruz" dedi.
#Salda GölüSalda Gölü’nün mikrobiyal ekolojisinin belirlenmesine yönelik yürütülen proje tamamlandı. Elde edilen veriler NASA tarafından Mars araştırmalarında kullanılacak. Ayrıca Salda Gölü havzasında bir bilim araştırma merkezi kurulması için de hazırlıklar başladı.
#Boğaziçi ÜniversitesiBoğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığıyla Salda Gölü’nün mikrobiyal ekolojisinin belirlenmesine yönelik yürütülen proje tamamlandı. Bu kapsamda birçok yönden Kızıl Gezegen olarak bilinen Mars’a benzeyen Salda Gölü’nden elde edilen veriler, NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından Mars araştırmalarında da kullanılacak.
#Boğaziçi ÜniversitesiBurdur'da, Maldivler'e benzetilen, turkuaz suyu ve bembeyaz kumsalı ile tanınan Salda Gölü'nün Kayadibi-Doğanbaba arasında kalan, İl Özel İdare'ye ait misafirhane ve plajın bulunduğu alanında kepçelerle su kuyusu kazılması tepki çekti. Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, "Kazdıkları yer, göle 50-100 metre ve birinci derecede doğal sit alanına giriyor" dedi.
#Burdur