Ankara'da, Almanya'dan geldiğini söyleyip döviz bozdurma bahanesiyle vatandaşlara sahta euro vererek dolandıran S.A., polisin 'Tokat' kod adı verilen operasyonuyla yakalanıp, tutuklandı. S.A., aldığı tüm tedbirlere rağmen yakalandığına şaşırdığını belirterek, tüm suçlarını itiraf etti.
#Sahte EuroAnkara'da, Almanya'dan geldiğini söyleyip döviz bozdurma bahanesiyle vatandaşlara sahta euro vererek dolandıran S.A., polisin 'Tokat' kod adı verilen operasyonuyla yakalanıp, tutuklandı. S.A., aldığı tüm tedbirlere rağmen yakalandığına şaşırdığını belirterek, tüm suçlarını itiraf etti.
#ANKARAİstanbul ve Tokat’ta sahte para dolandırıcılarına yönelik düzenlenen operasyonda, ATM’lerdeki hesaplarına yüklü miktarda sahte dolar yatırdıktan sonra başka ATM’lere giderek bu paraların gerçeğini çeken şebeke çökertildi. Baskınlarda aranan şebeke üyesi 13 kişiden 11’i yakalandı.
#İstanbulBeylikdüzü’nde sahte 200 lirayı bozdurma bahanesiyle bir vatandaşın yanına yaklaşan dolandırıcı genç kızın foyası, fırında ortaya çıktı. ATM’den para çekerek dolandırıcı kızın parasını bozan vatandaş, ATM’nin sahte parayı kabul etmemesi üzerine fırına gitti. Para kontrol edilirken yakalanacağını anlayan kızın kaçması ve yaşanan kovalamaca güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Sahte paranın gerçeğine yüzde 90 yakın olduğu öğrenildi.
#Beylikdüzüİzmir’de yaşayan Özkan Aydik, doğalgaz faturasını ödemek için mobil uygulamaya girdiğinde hesabında 23 milyon 16 bin 393 TL buldu. Bankaya durumu bildiren Aydik, paranın kaynağı hakkında bilgi alamadı ve parayı iade etti. Uzmanlar kaynağı bilinmeyen paranın genellikle dolandırıcılık veya kara para aklama ile ilişkilendirilebileceğine dikkat çekiyor. Peki, hesaba habersiz gelen bir para ne gibi sonuçlar doğurabilir? Harcanırsa nelerle karşılaşılabilir? Paranın hesapta kalma süresi ne gibi riskler taşır? Bu soruların yanıtlarını ve dolandırıcıların izledikleri yeni yolları Avukat Ceren Küpeli ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarTelegram, WhatsApp, Discord gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinden yapılan siber suçlar, önemli ölçüde artış gösterdi. Zararlı bağlantılarla kullanıcı bilgilerine erişim, fidye yazılımları ve bilgi hırsızlığı gibi tehditler en sık karşılaşılanlar arasında yer alıyor. Yeni verilere göre, Telegram üzerinden yapılan yeraltı pazar faaliyetleri geçen yıla göre yüzde 53 artış gösterdi ve uygulamanın aylık kullanıcı sayısı 900 milyona ulaştı. Özellikle silah ve kimlik bilgilerinin bu platformda satılması tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Bu gelişmeler ışığında, kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Tüm detayları Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikAVITA adıyla pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişinin PARİBU dijital para hesaplarının MASAK tarafından kısıtlandığı yönünde bir izlenim yaratmaya çalışıyor. Linke tıklayarak kontrol edilebileceğine dair bilgi verirken, linkin açılması halinde ise kimlik avı dolandırıcılığına başlıyor. İşte, AVITA Paribu MASAK dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler
#Masak Mesaj Atar MıKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikEuropol, farklı ülkelerde kendini polis olarak tanıtıp telefonla dolandırıcılık yapan 12 çağrı merkezine baskın yaparak şebekeleri çökerttiğini duyurdu. Pandora adı verilen operasyonun, geçen aralık ayında bir kişinin hesabından 100 bin Euro çekmeye çalışırken banka çalışanının şüphelenmesiyle başlatıldığı vurgulandı.
#EuropolOBB İKD BSK adıyla pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişinin BİNANCE dijital para hesaplarının MASAK tarafından kısıtlandığı yönünde bir izlenim yaratmaya çalışıyor. Linke tıklayarak kontrol edilebileceğine dair bilgi verirken, linkin açılması halinde ise kimlik avı dolandırıcılığına başlıyor. İşte, OBB İKD BSK dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler
#OBB İKD BSKİkinci el araç satışlarında yaşanan durgunluk, dolandırıcıların iştahını kabarttı. Son günlerde noterler ‘sazan sarmalı’ ve ‘change’ olarak bilinen yöntemlerin dışında yeni bir dolandırıcılık yöntemine daha şahit olmaya başladı. ‘IBAN dolandırıcılığı’ olarak tabir edilen bu yönteme göre aracı satın alacağını söyleyen kişi, “Kuzenimin bana borcu var. Parayı sana o gönderecek” diyor. Sonrasında ise, dolandırıcının akrabası diye tanıttığı kişi, yaptığı ödeme karşılığında hiçbir şey almadığını belirterek şikâyetçi oluyor ve bu yolla parasını geri alıyor.
#IBANSon dönemde “Banka hesabınızı kiralayın, binlerce lira kazanın” mesajları çoğaldı. Uzmanlar, illegal işler için tercih edilen bu yola bilerek ya da bilmeyerek dahil olmanın hukuki açıdan ciddi sonuçları olabileceği konusundan uyarılarda bulunuyor. Peki dolandırıcılar insanları nasıl tuzağa düşürüyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Hukuki olarak riskler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#DolandırıcılıkÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber GüvenlikEbru Şallı’nın eşi iş insanı Uğur Akkuş’unda aralarında bulunduğu 4 sanığın kripto para dolandırıcılığı yaptığı iddiasıyla yargılanmalarına başlandı. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan Akkuş hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.
#Uğur Akkuşİstanbul'da banka müdürü Seçil Erzan ile birlikte 6 sanığın, aralarında Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera ve Selçuk İnan'ın da bulunduğu 18 kişiyi dolandırdığı iddiasıyla yargılanmalarına başlandı. Erzan savunmasında, "Ben batmak üzere olan bir geminin kaptanıydım. Dolandırıcı olsam gemi batar ben kurtulurdum. Suça konu olan bakiyenin bende olmadığı, bu bakiyeyi bir yerde saklamadığımı, bununla bir şeyler almadığımı salondakilerin bildiğini çok iyi biliyorum. Bakiyenin 45 milyon olmadığını bildiklerini de biliyorum. İddianamede adı geçenlerle paradan para kazanma konusunda ortak noktamız vardı" dedi. Seçil Erzan, "Faiz adı altında bu insanların aza tamah etmemeleri, çok kazanmak istemeleri beni bu hala soktu" ifadelerini kullandı. Savunmasında Erzan 2020 yılında Fatih Terim'den 300 bin dolar aldığını da ifade etti.
#Seçil Erzan