Okyanusların en uysal balina türlerinden olan Kuzey Atlantik buzul balinası, insan eliyle gün geçtikçe daha tehlikeli bir boyuta ulaşan küresel iklim krizi, yoğun deniz trafiği ve endüstriyel balıkçılık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu olumsuz tabloya rağmen, tüm engelleri aşan anne balina 'Slalom' 10 yıl aradan sonra bir yavru dünyaya getirdi.
#BalinaAnne adayı ve bebek için hamilelikte su tüketimi çok önemlidir. Gün içinde belli aralıklara yayarak içilen su, hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazları arasındadır. Çünkü hamilelik döneminde bol su içmek bebek sağlığı için de oldukça büyük bir öneme sahiptir.
#Hamilelikte Su TüketimiHamilelikte yeterli ve dengeli beslenme yalnızca annenin vücudunu ve sağlığını değil, doğrudan bebeği de etkiler. Bu dönemde, annenin aldığı besinler plasenta aracılığıyla fetüse taşınır ve fetüs enerji ihtiyacını bu besinler aracılığıyla giderir. Bebeğin organ gelişimini sağlayabilmesi için annenin hem doğru besin tercihleri yapması hem de bu besinleri doğru miktarlarda vücuduna alması gerekir.
#HamilelikÇocuk sahibi olmaya hazırlanan çiftlerin yaşadığı en büyük travmalardan biri olan gebelik kayıpları, çoğu anne adayının psikolojisinin bozulmasına ve çaresizlik hissine kapılmasına neden oluyor. Altta yatan pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bu sorunun oluşmasında sıklıkla; pıhtılaşma bozukluğu, anne-babada bulunan genetik bozukluklar ve rahim anormallikleri gibi etmenlerin etkisi bulunuyor. Kapsamlı inceleme ve araştırmalarla bu kayıpların önüne geçmek de mümkün olabiliyor.
#Hamilelikte DüşükHamilelik başladığı andan itibaren gebeliğin her günü, anne adayı ve bebek için oldukça büyük önem taşıyor. Bu süreç anne adayında fiziksel ve psikolojik birçok değişikliğe yol açıyor. Karın ağrısı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, sık idrara çıkma gibi durumlar hormonlar ve fizyolojik değişiklikler nedeniyle hamilelik sürecinde anne adaylarının en sık karşılaştığı şikayetler arasında yer alıyor.
#HamilelikAnne ve baba adayları için gebelik bazı bilinmezleri ile birlikte oldukça heyecan verici ve mutlu sona ulaşılan bir süreçtir. Dokuz ay süren bu heyecanlı yolculukta, detaylı (ayrıntılı) veya ileri düzey ultrasonografi muayenesi ve tarama testleri gebelik takibinin anne ve bebek açısından sağlıklı ve en az riskli geçirilmesini sağlayan önemli testlerdir.
#HamilelikSağlıklı bir hamilelik için ortalama kaç kilo alınmalıdır? Hamilelikte kilo alınırken nasıl beslenilmelidir? Zayıf hamilelikte kaç kilo alınmalıdır? Normal kilolu bir kadın hamilelikte kaç kilo almalıdır? Hamilelikte alınan fazla kiloların zararları nelerdir? Hamilelikte ideal kilo nasıl korunur? Sorularının cevaplarını Uzman Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu'ndan aldık.
#Hamilelikte Kaç Kilo AlınmalıBir kadının en zor ve en keyifli zamanı kuşkusuz hamilelik dönemidir. Bu dönemde tarifsiz ilklerin yanı sıra çeşitli sağlık sorunları da yaşanabilir. Olası sağlık sorunlarını nötralize etmek ve bebeğin gelişimini en iyi şekilde sağlamaksa doğru besinlerle mümkündür. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, hamilelik sürecinde mutlaka alınması gereken vitamin ve mineralleri anlattı.
#Hamileler Nasıl BeslenmeliKadınların yaşamlarındaki en önemli evrelerinden biri olan gebelik; bu süreçte görülen bulantı, halsizlik, mide yanması ve baş ağrısı gibi şikayetler nedeniyle anne adayları için sıkıntılı olabiliyor. Bu sorunların tam olarak ortadan kaldırılması mümkün olmasa da alınacak bazı önlemlerle konforlu bir gebelik dönemi sağlanabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Yunus Çavuş, gebelikte yaşanabilecek sorunları azaltmak için 5 öneriyi sıraladı.
#Hamileler Nasıl BeslenmeliHamilelik dönemine nasıl hazırlanılması gerekir? Sağlıklı bir hamilelik için eşlerin yapması gerekenler nelerdir? Hamileliğe hazırlık sürecinde anne ve baba adayının bir takım hazırlık evresinden geçmesi gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum
#Hamileliği Etkileyen Şeyler