Göçmen: "Devlet desteği olduğu için modern makineler alabildim. Kendi imkanlarımla böyle bir tesisi kurmam mümkün değildi. Destek alamasaydım klasik yöntemlerle hayvancılık yapacaktım ve bu kadar verim alamayacaktım." açıklamalarında bulundu.
#Keçi ÇiftliğiSadece süt ve maya... Her ne kadar yapımı basit görünse de peynirin iyisini yapmak hem maharet, hem dürüstlük, hem de sabır ister... Bugün yaşamlarının ikinci baharında hayvancılığı, peynir üretimini seçen, Anadolu’nun üç farklı köşesinden üç kadının öyküsü var. Filiz Taşköy, Funda Baltalı ve Lale Kuseyrioğlu.
#Müge AkgünKeçi, inek, koyun gibi hayvanların etinden, sütünden besin kaynağı olarak yararlanılmaktadır. Hatta bazı insanlar sırf doğal olmasından dolayı hazır ürünlerden ziyade taze sağılmış sütleri tüketmektedir. Keçi de bu hayvanlardan bir tanesidir. Dünya üzerinde türleri ve özellikleri bulunmaktadır. Keçi türleri ve özellikleri nelerdir, kaç çeşit keçi vardır, en iyi süt veren keçi türü hangisidir detayları ile derledik.
Aydın'ın Söke ilçesinde yaşayan Şerif Coşgun (65), Fransa'dan ithal ettiği 'Saanen' ırkı keçilerle çiftlik kurdu. Eşi Gülser Coşgun (62) ile keçi yetiştiriciliği yapıp elde ettiği sütünü satarak geçimini sağlayan Şerif Coşgun, pandemi döneminde stressiz bir süreç geçirdiklerini söyledi.
#Seyahatİzmir'de avukat Funda Özer Baltalı babasının hayalini gerçekleştirdi. Baltalı, günde 10 bin litre sütü işleyerek yaptığı keçi sütü, peynir, kefir ve yoğurdu dünyaya satıyor. Baltalı, yerli keçi ırkı üretimi de yapmaya başladı. Baltalı, "'10 kadına 10 keçi’ diye proje geliştirdik. Bir köydeki 10 kadına 10 keçi vererek keçilerin sütleri sağıp bir tankta toplamalarını istedik. Ama büyük bir başarısızlığa uğradık çünkü gördük ki Türk köylerinin dokusu değişti. Köy halkı da şehirleşti" diyor.
#AvukatSEFERİHİSAR’ın Düzce Köyü’nde çiftliğinin 33 dönümünde ‘Saanen’ ırkı damızlık keçilerden inanılmaz bir kaynak oluştura işkadını Funda Baltalı, yüzde yüz keçi sütünden oluşan beyaz peynir, armola, labneh ve buche de chevre peynirleri ile, piyasaya girdiği andan itibaren fark yarattı.
SÜTÜNÜN ‘anne sütü’ne yakın olması, keçi beslemeyi ön plana çıkardı. Keçi çiflikleri geleceğin yatırım alanları arasına girdi. Keçi sütünün 11 milyar TL’lik toplam süt ve süt ürünleri pazarından aldığı pay 850 milyon liraya ulaşırken, keçi çifliklerinin sayısı 20’yi, kayıtlı keçi sayısı 6 milyon 298’i, yıllık süt miktarı da 350 bin tonu buldu.