RUSYA ile Türkiye arasında İstanbul’da imzalanan anlaşmayla ikili ticarette tüm yaptırımların kaldırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesi beklendiği sırada, Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi (Rosselhoznadzor) Türkiye kökenli tarım ürünlerinde “Akdeniz sineği bulduk” engelleyici politikaya geri dönüş yaptı. Sinek gerekçesiyle 18 ton kayısı Rusya’nın Gelincik gümrük kapısından geri gönderildi.
#Rusya TicaretRusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi “Rosselhoznadzor”, 16 Mayıs Pazartesi günü Türkiye’den tüm tarım ürünleri ithalatını yasaklama kararından vazgeçtiğini açıkladı. Rus tarım kurumu sadece zararlı haşere içerdiği için bal kabağı ve kabağın 19 Mayıs tarihinden itibaren geçici olarak yasak ürün listesine ekleneceğini bildirdi.
#RusyaRusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi Başkanı Sergey Dankvert, Moskova ile Ankara arasında patlak veren uçak krizinden sonra 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yasaklanan Türk tarım ürünleri ithalatının önümüzdeki bir ay içinde tüm ürünleri kapsayacak şekilde yasaklanabileceğini açıkladı.
#SebzeRusya’nın Türkiye’ye yönelik ilan ettiğiyaptırımları çerçevesinde marketlerden birinde bulunan 250 kg mandalina ilkdefa buldozerle ezilerek imha edildi. Rusya’nın Türkiye’ye halen çok kızgınolduğunu gösteren Türk mallarını imha operasyonu Rusya’nın güneyinde Stavropolbölgesinde gerçekleşti. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) elemanlarınınbölgede tüm süper market ve mağazaları gezerek İnozemtsevo yerleşim birimindeki“Lenta” market zincirinde Türkiye’den ithal edilen mandalinaları bulduğuaçıklandı. 250 kilogram mandalina boş bir alana taşınarak buldozerle ezildi.Göstermelik ilk Türk tarım ürünleri imha operasyonu Rusya televizyonutarafından da halka gösterildi. Kameraların karşısına çıkan Rusya TarımÜrünleri Denetim Dairesi müfettişi açıklama yaparak, “Mandalinalar Türkiye’yeyönelik yasakların yürürlüğe girdiği 1 Ocak tarihinden sonra Rusya’ya birşekilde getirilmiş. Kasaların üzerinde paketleme tarihi 4 Ocak görünüyor.Rusya’ya giriş tarihi ise 5 Ocak. Dolayısıyla bu ürün kaçak sayıldığı içinsahibinin gözü önünde buldozer ile ezilerek kullanılamaz hale getirildi”ifadelerini kullandı. NerdunHACIOĞLU/MOSKOVA
#RusyaDüne kadar Türk üreticileri mallarını daha cazip hale getirmek için Avrupa etiketleri kullanırken, şimdi trend tersine döndü. Rusya’nın uyguladığı ambargo yüzünden tarım ve gıda ürünlerini bu ülkeye satamayan Avrupalı üretici “Made in Turkey” damgası vurmaya başladı.
#“Made İn Turkey”Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son DakikaRusya ile Türkiye arasında ilişkilerin tam anlamıyla normalleşmiş sayılabilmesi için Moskova ile Ankara arasında bir yılı aşkın pazarlık yapılan Rusya’ya Türk domatesi ihracatında ara formül ortaya çıkmaya başladı. 14 Eylülde yapılacak iki ülke heyetleri arasındaki görüşmelerde domatese Ekim-Mayıs ayları arasında 100 binden 300 bin tona kadar vize verileceği söylendi.
#Rusya Tarım Bakanlığı İle Tarım Ürünleri Sıhhı Denetim DairesiTürkiye’den Rusya’ya 2017 rekoltesinden ihraç edilen ilk parti üzümlerde Akdeniz sineği larvası bulunduğunu ilan eden Rusya tarım ürünleri sıhhi denetim dairesi “Rosselhoznadzor”, 23 ton üzüm yükünün tamamının iade edildiğini duyurdu.
#Rusya TürkiyeTürkiye’den Rusya’ya bu yıl yapılan narenciye ihracatının başı sinekle belaya girdi. Rusya Tarım Ürünleri Sıhhi Denetim Dairesi son bir ayda Türkiye’den gelen beşinci parti, 44 ton portakalın tehlikeli Akdeniz sineği yumurtaları içerdiği gerekçesiyle iade edilmesi kararı aldı.
Ukrayna ile yaşadığı doğalgaz savaşının ardından Rusya, bu kez de Batı ile flört eden Gürcistan ve Moldovya’ya şarap savaşı ilan etti. Rusya, "Gürcistan ve Moldovya’nın şaraplarında aşırı miktarda yapay gübre kalıntısı var" diyerek bu iki ülkenin en önemli gelir vanasını kapattı.<br>(*) Rusça şerefe