Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2006 00:00
Ukrayna ile yaşadığı doğalgaz savaşının ardından Rusya, bu kez de Batı ile flört eden Gürcistan ve Moldovya’ya şarap savaşı ilan etti. Rusya, "Gürcistan ve Moldovya’nın şaraplarında aşırı miktarda yapay gübre kalıntısı var" diyerek bu iki ülkenin en önemli gelir vanasını kapattı.
(*) Rusça şerefe
RUSYA’nın son yıllarda Gürcistan ve Moldovya ile yaşadığı siyasi gerginliğe şimdi de şarap savaşı eklendi. Rusya’daki Tarım Ürünleri Denetim Dairesi yöneticisi Genadiy Onişçenko, Nisan ayı başında sert bir açıklama yaparak "Gürcistan ve Moldovya şaraplarında insan sağlığını tehdit edecek düzeyde yapay gübre kalıntıları tespit ettik. Rus halkının sağlığını tehdit eden bu şarapların ülkemize girişi yasaklanacak" dedi.
Gürcü ve Moldovya şaraplarını 100 yıl boyunca içen Moskova’nın açıklaması Tiflis ve Kişinev tarafından ilk önce kötü 1 Nisan şakası olarak algılandı. Ancak 5 Nisan’dan itibaren tüm Gürcü ve Moldovya şaraplarının Rusya’ya girişi, kalitesiz ve sağlığa zararlı oldukları gerekçesiyle yasaklandı.
SSCB’nin parçalanmasından sonra ne enerji kaynakları ne de kayda değer sanayisi bulunan Gürcistan ile Moldovya geçimini şarap ihracatıyla sağladığı, tüm dünyaca olduğu gibi Rusya tarafından da çok iyi biliniyor.
ŞİKAYET EDECEĞİZ
Gürcü şaraplarının Rusya’ya girişine yasak konduğu gün, Gürcistan’ın devrimci Başkanı Mihail Saakaşvili de Rusya’ya yüklenerek "Moskova yönetimi aslında şaraptan şikayetçi değil. Moskova’ya boyun eğmeyen Gürcistan’dan şikayetçi olduğu için ürünlerimizi yasaklama yolunu seçti. Aklınca bizi şarap ambargosuyla dize getirmeyi düşünüyorlar. Bu baskılara boyun eğmeyeceğiz. Uluslararası ticaret kurallarını çiğneyen Rusya ile mahkemede görüşeceğiz. Rusya’dan davacıyız" diye konuştu.
Siyasi misilleme
RUSYA’nın Gürcistan ve Moldovya’ya açtığı şarap savaşı arkasında ciddi siyasi gerekçeler bulunduğu bağımsız gözlemciler tarafından da dile getiriliyor. Bu gerekçelerden birkaçı şöyle sıralanıyor:
Rusya ile Ukrayna arasında yeni yılda doğalgaz krizi patlak verdiğinde Moldovya, Ukrayna’nın turuncu Başkanı Viktor Yuşçenko’yu destekleyerek Moskova’ya ikinci doğalgaz restini çekmişti.
Hemen ardından Rusya’nın himayesi altında bulunan Ukrayna ile Moldovya arasında sıkışıp kalmış ayrılıkçı Dnester cumhuriyetine baskı arttı. Kiev ile Kişinev, Moskova yanlısı Dnester bölücü yönetimini dize getirmek için neredeyse ekonomik abluka altına aldı.