Son dakika... Rusya - Ukrayna krizinde korkulan oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin, 24 Şubat tarihinde Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Rus güçleri doğuda Donbas, kuzeyde Belarus ve güneyde Kırım'dan Ukrayna'ya girdi. Kiev yakınlarındaki havaalanı ve Çernobil'in Rus güçlerince ele geçirildiği açıklandı. Putin akşam saatlerinde yaptığı açıklamada "Parçası olduğumuz küresel ekonomik sisteme zarar vermeyeceğiz" mesajı verdi. İngiltere Başbakanı Johnson Rusya'yı İngiltere finansal sisteminin dışında bırakacak yeni yaptırımları duyurdu. ABD lideri Biden da Rusya'ya küresel ekonomik darbe vuracaklarını açıklayarak, çok ağır yaptırımlarda bulunacaklarını söyledi. Ukrayna lideri Zelenski ülkede genel seferberlik ilan etti. Zelenski ayrıca bugünkü saldırılarda 137 kişinin yaşamını yitirdiğini, 300'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırılar 25 Şubat'ta da devam etti. Başkent Kiev'den patlama sesleri yükseldi.
#RusyaRusya-Türkiye arasında gıda gerilimi sürüyor. Türkiye arasında ithalat ihracat gerilimi devam ediyor. Türkiye’nin Rusya’dan yaklaşık 1.3 milyar dolarlık ithalat değeri olan 6 gıda ürününün alımının durdurulmasına ilk tepki Kremlin’den geldi. Rusya Tarım Bakanlığı, "Türkiye’ye bazı yasakların kaldırılması kararını alabilecek bir heyetin nisanda gönderilmesi” planının iptal edildiğini duyurdu.
#RusyaRusya Başbakanı Vladimir Putin’i dün ağırlayan Türkiye, Güney Akım projesine imza attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, atılan imzayla Türkiye’nin Rusya’dan gaz alım süresinin de uzadığını söyledi. İmza törenlerinin ardından iki Başbakan soruları yanıtlarken, Putin, nükleer santral ihalesini Rus şirketin içinde bulunduğu konsorsiyum almış gibi konuşması dikkati çekti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, temmuz ayından bu yana Türk mallarına karşı gümrüklerde sürdürdüğü tam sayım uygulaması büyük sıkıntı yarattığı Rusya ile ihracatın normale dönmesi yolunda ümitlerin arttığını söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan gümrük protokolüne göre, “Basitleştirilmiş Gümrük Hattı”nın (BGH) gönüllülük esasına dayalı olarak, Türk ve Rus firmalarına uygulanacağını belirterek, “Rusya'ya ihracat yapan firmalardan, ürünlerine ilişkin bilgileri önceden verenler, tabiri caizse VIP uygulamasıyla Rusya'ya girecek” dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan gümrük protokolüne göre, "Basitleştirilmiş Gümrük Hattı"nın (BGH) gönüllülük esasına dayalı olarak, Türk ve Rus firmalarına uygulanacağını belirterek, "Rusya'ya ihracat yapan firmalardan, ürünlerine ilişkin bilgileri önceden verenler, tabiri caizse VIP uygulamasıyla Rusya'ya girecek" dedi.
Rusya’nın Türkiye’den gönderilen ihraç ürünlerini "ayrıntılı sayım"la uzun süre bekletmesine yol açan uygulamaya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ya bağlı Gümrük Müsteşarlığı’nın da imzasının bulunduğu belirlendi. Şubat ayında imzalanan protokole Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in, "Kritik ürün bilgilerini Rusya’ya vermeyelim" diyerek karşı çıktığı saptandı.
’Tam Gümrük sayımı’ yaparak Türk mallarının girişini yavaşlatan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy’i telefonla arayan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk ihracatçıların yaşadığı sıkıntıları anlattı ve bir an önce sorunun giderilmesini istedi.
Türkiye ile ticaret hacimlerinin 20 milyar dolar olduğunu hatırlatan Rusya Federal Gümrük Servisi Başkanı Andrei Belianinov, "İki ülke gümrükleri arasındaki uyumlu ortak hareket, kaçakçılıkla uğraşanları engelleyecek. Bilgilerin anında paylaşıldığı ’Yeşil Koridor’ sistemiyle bavul ticareti de dahil olmak üzere iki ülke arasındaki kaçakçılık azaltılacak" dedi.