Viktorya Dönemi'nde sıkça görülen ölümcül hastalıkların geri dönüşü son yıllarda şaşkınlık yaratıyor. Özellikle ‘Kralların hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, İngiltere’de korkutucu düzeyde artıyor. Paylaşılan verilere göre 2023'te kaydedilen vakalarda yüzde 960’lık bir artış yaşandı. Peki gut hastalığı neden bir anda artmaya başladı? Ülkemizde de görülüyor mu? Uzm. Dr. Zühre Sarı ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇocuklar günlük aktivitelerini etkilemedikçe bazı fiziksel sıkıntılarını aileleriyle paylaşmayabiliyor. Bu da bazı hastalıkların çok daha karmaşık ve içinden çıkılması zor hale gelmesine neden olabiliyor. İşte, eklem romatizması da bu hastalıklardan biri! Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ferhat Demir, 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında yaptığı açıklamada, çocuklarda eklem romatizmasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#İltihabi Eklem RomatizmasıAĞRI, sık tuvalete gitme, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle çocuklarda kendini gösterebilen böbrek hastalıkları bazen hiç belirti vermeyerek sessizce ilerleyebiliyor. Çocuklarda büyüdükçe böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek ciddi sorunların önüne geçilmesi için anne babaların erken dönemde koruyucu önlemler alması büyük önem taşıyor.
#1Anne babaları telaşlandıran ve genellikle nasıl davranacaklarını bilemedikleri yüksek ateş, doktora en sık başvurulan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ateş şikayetinin belirli aralıklarla sık tekrarlaması, çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilirken, çocukların okul başarısını da olumsuz etkiliyor. PFAPA sendromu olarak adlandırılan bir romatizmal hastalık ise bu tekrarlayan dirençli ateşlere neden olabiliyor.
#Çocuk SağlığıKronik enflamasyon salgını gün geçtikçe artıyor. Sedef, egzama ve romatizmal hastalıklarla karşımıza çıkan enflamasyondan kurtulmanın anahtarı sağlıklı beslenmede. Glisemik yükü yüksek beyaz un, rafine şeker, nişasta, mısır ve ayçiçeği yağlarından uzak durmak şart.
#BeslenmeGeçmeyen baş ağrısı çok fazla kişinin sorunları arasında yer alıyor. Peki bu ağrılar ne denli şiddetlenebilir? Sebebi hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalık olabilir. O halde ABD'de yaşayan 66 yaşındaki adamın hikayesine bir göz atalım.
#SağlıkÜlkemizde olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar sağlık sisteminin tüm basamaklarında büyük öneme sahiptir. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmalar ailelerin ve dolayısı ile toplum sağlığının iyileşmesi ve toplumsal gelişiminin sağlanması için de en önemli araçlardan birisidir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları çok geniş ve kendi içinde bazı farklılıklar gösteren bir hizmet alanı olarak değerlendirilebilir.
#SağlıkTek başına belirleyici olmasa da kişinin genetik yapısının hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Uzman Dr. Fulya Dörtbaş, vücudun bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran iltihaplı eklem romatizmaları akut olarak başlasa bile genellikle ömür boyu süren kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
#EklemTek başına belirleyici olmasa da kişinin genetik yapısının hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Uzman Dr. Fulya Dörtbaş, vücudun bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran iltihaplı eklem romatizmaları akut olarak başlasa bile genellikle ömür boyu süren kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
#Romatoloji Uzmanıİltihaplı romatizma (Romatoid Artrit), toplumda en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri. En çok kadınları etkileyen bu durumun en önemli şikayetleri arasında eklem ağrısı, şişlik ve hareket kısıtlığı bulunur. Peki iltihaplı romatizma nedir, belirtileri nelerdir? İşte iltihaplı romatizma tedavisi...
#İltihaplı RomatizmaPandemiyle birlikte değişen yaşam koşullarının gözlerdeki yansımasının temel olarak miyopi derecesinde artış, göz yorgunluğu ve göz kuruluğu olduğunu söyleyen Op. Dr. Deniz Marangoz, "Göz kuruluğu, göz kızarıklığının en sık görülen sebeplerinden" dedi.
#Op. Dr. Deniz MarangozHer 100 kişiden birinde görülen romatoid artrit, toplumda en sık rastlanan romatizmal hastalıkların başında gelir. Şişmiş eklemler, hassasiyet, yorgunluk hastalığın belirtileri arasında yer alır. Romatoid artritin şiddeti artarak değişebilir. Şişlik ve ağrı zamanla azalarak kaybolur ancak daha sonra semptomlar tekrar şiddetlenebilir. Peki, romatoid artrit neden olur, tanısı nasıl konur, romatoid artrit hastaları nasıl beslenmeli? Detayları uzmanlardan öğrenelim…
#Romatoid ArtritYeni Tip Koronavirüs ( Covid -19) salgınında bazı hastalıkların ve ilaçların virüse karşı daha riskli olduğu konusunda ortaya atılan iddialar kişilerde de kafa karışıklığına neden oluyor. Öyle ki vatandaşlar virüse karşı risk oluşturduğu düşüncesi ile bazı rahatsızlıkların tedavisini doktora danışmadan bırakıyor.
#KoronavirüsYeni tip koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde, uzmanlar yaşadığımız diğer sağlık sorunlarını da ihmal etmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü birçok rahatsızlığın tedavi sürecinin ertelenmesi kalıcı sorunlara neden olabiliyor. Bu problemlerden biri de vücuttaki birçok eklemi etkileyebilse de, genellikle ellerde ve parmaklarda başlayan, ilerleyen süreçte ise nesneleri tutmayı veya kapları açmayı bile zorlaştıran romatoid artrit (RA) yani bilinen adıyla iltihaplı romatizma karşımıza çıkıyor.
#Romatizmal Rahatsızlıklarİç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Metin Işık, “Romatizma hastalarının sağlıklı bireylere göre hastalığa yakalanma ihtimalleri fazla, tedaviye erken dönemde ulaşsalar dahi hastalıktan etkilenme ve kalıcı hasarlar oluşması açısından daha fazla risk altındadırlar” dedi.
#SağlıkAnkilozan spondilit hastalığı ile ilgili bilgiler veren Romatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Zahiroğlu, “Ankilozan spondilit (AS) 3 aydan uzun süren bel ağrısı ve sabah tutukluğu olan hastalarda düşünülmesi gereken bir hastalıktır” dedi.
#Ankilozan SpondilitGut hastalığıyla ilgili bilgiler veren Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, "Gut hastalığı romatizmal bir hastalıktır. Bir romatoloji uzmanı tarafından takip edilmelidir. Bugün için düzenli takip ve tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır" dedi.
#Gut HastalığıBağışıklık sisteminizin bakteri veya virüsleri istila etmek yerine sağlıklı hücrelere saldırmasına neden olan ‘Sjögren sendromu’, her yaşta ortaya çıkabilen ve kadınlarda erkeklerden 10 kat daha fazla görülen otoimmün bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.
#Sjogren SendromuRomatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, eklem iltihabı olan artritin hayatı kabusa çevirebildiğine dikkat çekerek, “Artrit, iltihaplı romatizmaların önemli bulgularından biridir. Daha hastalığın başında iken romatizmal hastalığın tanınması hem gereksiz tedavilerin alınmasını hem de hastalığın ilerlemesini engelleyecektir” dedi.
#Artritİç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Eren Erken, artritin, romatizmal kas ve iskelet sistemi hastalıklarının önemli bir bulgusu olduğuna dikkat çekerek “Bu hastalıkların erken tanısı, hastaların tedaviye erişebilmesi ile mümkün. Bu nedenle eklemlerde meydana gelen şişlik, kızarıklık, ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler ihmal edilmeden hekime başvurulmalı” dedi.
#Romatoit Artritİltihaplı bel romatizmasında ağrıların dinlendikçe daha da arttığına dikkat çeken Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Gürler, "En az yarım saat süren bir ağrınız varsa bu iltihaplı romatizma hastalığının belirtisi olabilir. Bu ağrılar genellikle istirahate geçildikten sonra ve uzun istirahat dönemlerinde ortaya çıkar" dedi.
#Bel AğrısıTürkiye'de olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar büyük önem taşıyor. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmaların toplum sağlığının iyileşmesindeki en önemli basamaklardan biri olduğunu ifade eden uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulundu.
#ÇocukTürkiye'de olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar büyük önem taşıyor. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmaların toplum sağlığının iyileşmesindeki en önemli basamaklardan biri olduğunu ifade eden uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulundu.
#Medicana International Ankara HastanesiRomatoloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Can, Türk kahvesinin gut hastalığından koruduğunu söyleyerek, “Obezite, alkol, aşırı kola ve portakal suyu tüketimi, et çeşitleri gut hastalığı riskini artırır. Hastalıktan korunmak için günde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi için, ceviz, kaju, keten tohumu, fındık ve badem tüketin” tavsiyesinde bulundu.
#Gut HastalığıRomatoloji Uzmanı Doç. Dr. Meryem Can, Türk kahvesinin gut hastalığından koruduğunu söyleyerek, “Obezite, alkol, aşırı kola ve portakal suyu tüketimi, et çeşitleri gut hastalığı riskini artırır. Hastalıktan korunmak için günde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi için, ceviz, kaju, keten tohumu, fındık ve badem tüketin” tavsiyesinde bulundu.
#Türk Kahvesinin Faydaları“İltihaplı eklem romatizmalarından olan reaktif artrit; vücudunuzun herhangi bir yerinde bir enfeksiyona tepki olarak gelişen bir artrit türüdür. Belirtiler çoğunlukla; eklem ağrısı ve şişliği şeklindedir” diyen Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Barış Gündoğdu, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Reaktif Artrit NedirHer 100 kişiden birinde görülen romatoid artrit (RA), toplumda en sık görülen romatizmal hastalıklardan biridir. Genelde el ve ayak küçük eklemlerini tutabilen kronik, iltihaplı bir romatizmal hastalıktır. Kadınları daha çok etkilemekle beraber ileri yaş grubunda kadın-erkek oranı eşitlenir. Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şenol Kobak, romatoid artrit hastalığı ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Rematoid Artrit Tedavisi