robotik haberleri sayfasında robotik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3744 robotik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
ABD'de yaşayan ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulanan 57 yaşındaki bir kadına "dünyanın ilk tam robotik çift akciğer nakli” yapıldı. Operasyonda, robotik sistem kullanılarak akciğerin çıkarıldığı ve her iki akciğerin robotik teknik kullanılarak nakledildiği vurgulandı.
#ABDBu hafta köşenin konuğu şu an 17 yaşında olan ve 8 yaşında robotik kodlama yapmaya başlayan Selin Alara Örnek’in annesi Nedret Örnek. 9 yıl önce Türkiye’de henüz robotik kodlamanın adı anılmazken bu yola giren Selin’i ve başarılarını Nedret Hanım’la konuştum. Artık her yerde karşımıza çıkan robotik kodlama nedir? Çocukları ilgilendikleri alanlarda nasıl desteklemeliyiz?
#RobotikDünyayı etkisi altına alan teknolojiyle birlikte hemen her şey küçük cihazlarla yapılmaya başlandı. Küçük yaşlarda alınan eğitimlerle birlikte robotik kodlamaya yönelen çocuklar geleceklerine hazırlık yapıyorlar. Problem çözme, iletişim becerilerini güçlendirme, yaratıcı ve inovatifliği benimseyen gençler katma değeri yüksek ürünleri hayata geçirebiliyor.
#Kadir TekinGenetik ve enfeksiyon hastalıklarını saptayan tanı kitleri ve cihazları geliştirip üreten, yüzde 100 Türk sermayeli biyoteknoloji firması Anatolia Tanı A.Ş., 2021’in ilk 6 ayında yaklaşık 200 milyon lira ciro elde etti.
#AnatoliaBeyin kanaması, beyin dokusu içinde bulunan damarın yırtılarak kanın beyin içine dolması durumudur. Kanamaya neden olan durum travma (trafik kazası, yüksekten düşme, kafaya darbe alma gibi), yüksek tansiyon veya doğuştan damar yapı anormallikleri olabilir. Kafatası, beyin dokusunu korur ancak iç hacmi de sabit tutar. Dolayısıyla kafatası içindeki kanama beyin dokusunu sıkıştırır ve bu durum beyin dokusunun hasar görmesine neden olabilir.
#RobotikMillî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce başlatılan HİSAR (imam hatip, inovasyon, STEM, atölye, robotik) adlı proje ile imam hatip okullarındaki öğretmenlere yönelik inovasyon, STEM, robotik alanında mesleki gelişim eğitimi verilecek; öğrencilere de kodlama ve tasarım odaklı düşünme becerileri kazandırılacak.
#Din ÖğretimiÖğrencilerin mekanik yapıların nasıl çalıştıklarını keşfettikleri, tasarım ve kodlamayı bir arada kullandıkları VEX Robotik Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi’nin Script Robotics takımı 12’li kule ile Türkiye rekorunu kırarak, 46 takım arasında ‘En Prestijli’ ödülünün sahibi oldu. Takımın hedefi ise, Amerika’da Türkiye’yi temsil etmek.
#RobotikBalıkesir’in Edremit ilçesinde teknolojik ürünler imal eden bir firmada çalışan makine teknikeri, küçük boyutlu robotik deniz yüzeyi temizleme aracı üretti. Altınoluk Mahallesi’ndeki firmada ilk prototipi üretilen ve başarılı sonuçlar elde edilen robotik araç, elektrikli motoru sayesinde deniz yüzeyinde ilerleyerek kıyıdan 600-700 metre açılabiliyor ve uzaktan kumanda edilebiliyor.
#GazetehaberleriDİYARBAKIR Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan bir fabrikada, robotik teknoloji ile ilk kez güneş paneli üretimi yapılacak. Normal şartlarda 4 kişinin çalışması gereken fabrikanın bazı bölümleri manuel monte edilerek, yaklaşık 70 kişinin istihdam edilmesi sağlanacak. Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın bir çok kentinde yaşayan girişimcinin biraraya gelerek, 10 milyon maliyetle kurduğu güneş paneli fabrikasının yönetim kurulu başkanı Salih Açığ, vefa borçlarını ödemek amacıyla böyle bir girişimde bulunduklarını belirterek, "Avrupada olgunluğa ulaşıp, ticari zihniyetle melkete dönüp, daha faydalı olmak için üstün tekonolji ve kaliteli bir üretim yapmak istiyoruz. Kesinlikle buradaki insanların yaptığı iyi işlere rakip olmama gibi bir kararlılığımız var. Bu yüzden güneş paneli üretim sektörüne girdik" dedi.
#DiyarbakırErzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi eczanesinde Türkiye'de ilk kez mekatronik ilaç yönetim sistemi kuruldu. Hastanenin baş eczacısı Banu Taylan Akın, tablet paketleme ve robotik sistem sayesinde insan hatasının sıfıra indirildiğini belirterek, "Türkiye'de ilk kez kullandığımız bu sistem sayesinde her şeyin kayıt altına alınarak tüm riskler bertaraf edildi" dedi. Avrupa'daki hastanelerde kullanılan Mekatronik İlaç Yönetim Sistemi, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı. Sistem sayesinde ilaçlar insan eli değmeden stoklanıp, paketlenerek hazırlanacak. Nursima KESKİN - Kerim BURUCU-DHA
#EczaneX, Y, Z, Alfa ve şimdi Beta... Kuşaklar zaman içinde kendi dillerini, değerlerini ve ritüellerini yaratıp bir dönüşüme de öncülük ediyor. Ve her yeni kuşak öncekiyle benzerlikler taşıdığı gibi farklılıklar da barındırıyor. Beta Kuşağı’nın dünyaya ‘merhaba’ dediği bu dönemde akademisyenlerle kuşaklar arasındaki farkları konuştuk.
#Ece AltıkulaçHepimizin hayali sağlıklı, uzun bir ömre sahip olmak. Fakat son dönemde sık sık genç insanların da kalp krizi geçirdiğini duyuyoruz. Geçen yıl önce 60 yaşındaki Tolga Savacı, sonra 52 yaşındaki Metin Arolat, pazartesi günü de 58’indeki Volkan Konak hayatını kaybetti. Üçünün de kalp krizi geçirdiği söylendi. Kalp Sağlığı Haftası da yaklaşırken bu değerli organımızı nasıl koruyacağımızdan ve nelerle onu riske attığımızdan bahsedelim.
#Hazan Aköz IşıkKültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali, bu yıl ikinci kez ziyaretçilere kapılarını açtı. Rami Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen festival, teknoloji ve bilgi dünyasını bir araya getirmeyi hedefliyor. Açılış törenine katılan İstanbul Valisi Davut Gül, festivalde yer alan akıllı kütüphane robotu ve yapay zeka temelli kişisel kütüphane asistanından bahsederek, “Her alanda değişen gelişmelerin kütüphanecilik anlamında da değişmemesi imkansız. Bu teknolojinin takip edilmesi lazım. Evlerimizin en kıymetli odaları kütüphanelerimiz olacak” dedi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKolon kanseri, en sık görülen üçüncü kanser türü. Beslenmeyle yakın ilişkili. İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Uludağ, “Son 20 yıldır tarama programlarımız 50 yaş üstündeydi ancak kolon kanserinde tarama yaşı daha erkene çekildi” dedi.
#Kolon Kanseri‘Mad Max’ filmlerindeki gibi uygarlığın kendi kendini bitirdiği veya doğal afetlerle modern yaşam mimarisinin kullanılamaz hale geldiği senaryoya ‘Büyük Çöküş’ deniyor. Ancak kimi gruplar var ki gelecek için umutsuz değiller, aksine büyük çöküş sonrası daha yaşanabilir bir düzeni nasıl kurabilecekleri üzerine düşünüyorlar.
#TeknolojiEkol Hastanesi Genel Cerrahi ve Onkolojik Cerrahi Kliniği’nden Doç. Dr. Ogün Erşen tarafından, Da Vinci Robotik Cerrahi sistemi ile yüksek riskli bir hastaya aynı seansta rektum kanseri, böbrek kisti ve göbek fıtığı ameliyatları yapıldı. 3 ameliyatta başarıyla sonuçlandı.
#1Çin’in başkenti Pekin’de, öğrencilere yapay zekâ becerilerini erken yaşta kazandırmak amacıyla yeni bir eğitim hareketi başlatıldı ve ilkokuldan liseye kadar tüm öğrenciler için yapay zekâ eğitimi zorunlu hale getirildi. Bu uygulamanın kısa sürede dünyanın diğer ülkelerine de yayılması bekleniyor. Türkiye’de de okullar öğrencilerine yapay zekâ dersleri vermeleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından teşvik ediliyor ancak bu alan henüz zorunlu ders olarak müfredatta yer almıyor.
#ÇinAnkara Güven Hastanesi Üroloji Kliniği’nde ilk kez Da Vinci robotik cerrahi sistemi kullanılarak başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Altuğ Tuncel, lokalize prostat kanseri tanısı konulan 62 yaşındaki bir hastaya uygulanan sinir koruyucu ve ekstrem mesane boynu koruyucu robot yardımlı radikal prostatektomi ameliyatının detaylarını paylaştı.
#Da Vinci Robotik Cerrahi SistemiGeçen hafta Hürriyet Pazar’ın kapağında ‘Robotlu hayat, çok mu rahat’ başlığını gördüğümde “Bu iyi bir soru” dedim. Ocak ayındaki ‘Bir sen, bir ben, bir de robot’ başlıklı yazıma atıfta bulunan haberin ilgi çekici yanıysa toplumun robotlar hakkındaki hissiyatına ayna tutmasıydı. Önümüzdeki 10 yıl içinde bizimle hayata dahil olacak bu yarı soyut varlıklar bakalım ilk önce nerelerde karşımıza çıkacaklar?
#Umut Fırat EroğluÇok değil 20 yıl önce robotların olduğu bir hayat bilimkurgu filmlerinin konusuydu. Ama artık gündelik işleri yapan, hizmet sektöründe, hasta bakımında çalışan robotların hayatımıza girmesi an meselesi. Evlerimizde, işyerlerinde, hatta sosyal hayatımızda robotların yeri giderek artıyor. Kimi onları büyük bir kolaylık olarak görüyor. Elbette şüphe duyanlar, robotlarla araya mesafe koymak isteyenler; “İnsan sıcaklığı yok ki, ya kontrolden çıkarsa” diyenler de var. Peki, siz bir robota en fazla ne kadar güvenebilirsiniz?
#RobotHasta çocuklara şifa olurken öğretmenlik okuyan Kübra Tüm, ilk görev yeri Kilis’in Yastıca köyünde de bir hemşire titizliğiyle görev yapıyor. 7 öğrencisini bilim ve sanatla tanıştırıyor, köylülere okuma yazma öğretiyor...
#Kübra Öğretmenİzmir Ekol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Yoldaş, Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılan safra kesesi ameliyatlarının hastalara büyük konfor sağladığını ve hastaların yaşam kalitesini artırdığını söyledi. Da Vinci Robotik Cerrahi’nin geleneksel cerrahi yöntemlere göre birçok avantaj sunduğunu dile getiren Prof. Dr. Yoldaş, “Biz cerrahlara ameliyatın daha kolay, sorunsuz ve güvenli bir şekilde uygulanması konusunda avantaj sağlamakla birlikte hastalarımıza da daha konforlu, az ağrılı bir ameliyat ve gündelik hayatlarına daha çabuk dönmelerini sağlamaktadır” dedi.
#1Son yıllarda gelişmiş Avrupa ülkelerinde sağlık alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğini dile getiren Doç. Dr. Necmettin Yakut, “Özellikle koroner by-pass ameliyatlarında kullanılan kapalı yöntemle damar çıkarma (Endoskopik Safen Ven), cerrahi tekniklerde yenilikçi bir yöntem olarak öne çıkıyor” dedi.
#1Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 21-24 Mayıs tarihleri arasında Kayseri'de düzenlenecek Uluslararası MEB Robot Yarışması için başvurular başladı. Bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilecek yarışmanın teması "Köklerden geleceğe eğitim, teknoloji, üretim" olarak belirlendi.
#MEB Meslekî Ve Teknik Eğitim Genel MüdürlüğüMasa başında uzun saatler çalışmanın, yanlış duruş alışkanlıklarının ve hareketsiz yaşam tarzının bel ve boyun ağrılarının en yaygın nedenleri arasında yer aldığını belirten Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Başhekimi ve Mesul Müdürü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, fizik tedavinin bu tür ağrıları hafifletmek ve ortadan kaldırmak için etkili bir yöntem olduğunu söyledi.
#1Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile işbirliği yaparak “Eğitimle Daha İyiye” projesini hayata geçiren MediaMarkt Türkiye, 5 bin çocuğa ulaştı. Projenin 2028’e kadar devam etmesi ve 24 bin çocuğun eğitimine destek olması planlanıyor. Projenin ayrıntılarını MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile konuştuk.
#TEGV6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ildeki 18 üniversite geçtiğimiz yıl 11 bin 734 ulusal ve uluslararası yayın yaptı. Üniversitelerin yayın sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde oldu. Ayrıca bölgedeki üniversiteler ekonomiden tarıma, sağlıktan turizme pek çok alanda bilimsel sosyal sorumluluk projeleri üretiyor.
#YÖKDünya Ekonomik Forumu, İşlerin Geleceği 2025 raporunu yayınladı, küresel iş piyasasında fırtına koptu. Çünkü rapor; teknolojik değişim, yeşil geçiş, jeoekonomik parçalanma, ekonomik belirsizlik ve demografik değişimler olarak beş ana makro sürükleyicinin meslekleri dönüştüreceğini söylüyor. Bununla da kalmayıp “170 milyon yeni rol oluşurken, 92 milyon rol ortadan kalkacak” diyor. Uzmanlara göre ise hangi mesleğin yapıldığı değil; robotlaşmanın dokunamadığı becerilerin geliştirilmesi önemli. Bu beceriler ise bilinçli davranış, yaratıcılık, işbirliği yeteneği ve merak duygusu olarak özetleniyor.
#İşlerin Geleceği 2025Dijitalleşmenin iş hayatına hızla girişi ile işgücü talebinde değişimler yaşandığını belirten QNB Türkiye İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar, “Dijital çağın ilk fazını yaşadığımız bu dönemde bile insanların bilgiye ulaşmaktan ziyade onu yönetmekte ve yorumlamakta zorlandığını söyleyebiliriz. Bu nedenle proje yönetimi, analiz etme, risk yönetimi, problem çözme, karar alma, müşteri yönetimi gibi alanlarda yetkinliklerin geliştirilmesi ve buna yönelik aksiyonların alınması gerekiyor” dedi.
#QNB Türkiye