Doğum sonrası uzun süre adet görmedi, anormal kanamaları oldu. Doktora gitti ancak jinekoloğu endişelerini yersiz buldu. İki kez yaptırdığı smear testi negatif çıktı ama ilk semptomları yaşadıktan tam 14 yıl sonra üçüncü evre rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Avi Grant-Noonan, HPV aşılarının önemine dikkat çekmek için yaşadıklarını herkesin duymasını istiyor.
#KanserKızının 2007'deki doğumunun ardından uzun süre adet görmedi, sonra ara ara kanamaları oldu ve bir jinekoloğa gitti ancak doktoru ona endişelenmemesini söyledi. Birkaç kez rutin smear testini kaçırdı, daha sonraki yıllarda iki kez yaptırdığı smear testi negatif çıktı ama ilk semptomları yaşadıktan tam 14 yıl sonra üçüncü evre rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Genç kadın HPV aşılarının önemine dikkat çekmek ve hayat kurtarmak için hikayesini herkesin duymasını istiyor.
#Kadın SağlığıCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPV36 yaşına kadar 12 farklı kansere yakalanan kadının durumunu incelemeye karar veren doktorlar çok şaşırtıcı bir keşif yaptılar. Kadının özel durumunun kansere yatkınlık sağladığı ama aynı anda da kadını kansere karşı koruduğu ortaya çıktı. İşte tıp dünyasının konuştuğu o vaka...
#KanserDünyada en sık görülen genital kanserlerden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri diğer kanserlerde olduğu gibi erken dönemde belirti vermeyebiliyor. Sağlıksız beslenme, sigara, alkol kullanımı, çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan HPV virüsü gibi faktörlerin neden olabildiği rahim ağzı kanserinden geçen yıl 350 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, 1-31 Ocak Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, erken teşhisin önemini anlattı, rahim ağzı kanserini önlemenin 5 yolunu sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim Ağzı KanseriHPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlaması için yaşa bağlı olarak yapılan ve bu enfeksiyonların kansere yol açmasını önlemek için yapılan HPV aşısı gündemdeki yerini koruyor. 'İnsan papilloma virüsü' adında bir grup virüse karşı yapılan HPV aşısı ne zaman, nerede yapılır? İşte HPV aşısı hakkında merak edilenler...
#HPV AşısıRahim ağzı kanserinin gelişmesi uzun zaman alır. Bu nedenle, anormal veya kanser hücrelerinin tespit edilmemesi mümkündür. İlerlemeyi en aza indirgemek için erken teşhis oldukça önemlidir. Tespit için kadınlar mutlaka simir testi yaptırmalıdır. Peki, Simir yani Pap testi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Simir Testi NedirÖzellikle genç kadınların sağlığını tehdit eden bir hastalık olarak öne çıkan rahim ağzı kanseri, önleme, tanı ve tedavideki gelişmeler sayesinde korkutucu olmaktan çıkıyor. Peki, bu hastalıktan korunmak için neler yapmalı? Erken tanı yöntemleri var mı? Genç kadınlarda görülme nedenleri neler?
#Rahim Ağzı KanseriKadın üreme organlarından uterus (rahim) armut şeklinde ve büyüklüğünde (8-9 cm) kas dokusundan zengin bir organ. Rahmin vajina ile birleştiği bölgeye rahim ağzı (serviks) adı veriliyor. Erken dönemde belirti vermeyen rahim kanseri çoğu durumda iyice ilerleyip başka organların çalışmasını engellemeye başlayıncaya kadar ne yazık ki bilinmez kalıyor. Erken evlerde başka bir şikayet yaratmayan bu hastalıkla ilgili olarak birçok yanlışın doğru kabul edildiğini dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, hastalıkla ilgili yaygın yanlışları ve doğrularını şöyle sıraladı.
#EnfeksiyonKadın kanserleri arasında ilk sıralarda yer alan rahim ağzı (serviks) kanserinin görülme sıklığı dünya genelinde tüm kadınlar arasında giderek artıyor. Her yıl dünya genelinde 35-55 yaş arasında yaklaşık 570 bin kadın rahim ağzı kanseri teşhisi alıyor.
#Rahim KanseriBirçoğumuz kanserle ilgili bilgiye sahip olsak da harekete geçmek ve tedavi olmak için geç kalıyoruz. Bu durum kanserin dünyadaki ölüm sebeplerinde zirvede olmasına sebep oluyor. her gün binlerce kişi geç kalınmış teşhis sebebiyle hayatını kaybediyor. Çünkü gerçek anlamda kanseri tanımıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Attila Okur, rahim ağzı kanserine dair detayları ve korunma yöntemlerini anlattı.
#Rahim Ağzı KanseriKadın kanserlerinde ilk sıralarda yer alan rahim ağzı kanseri, tıp dünyasında serviks kanseri olarak da biliniyor. Dünyada yılda 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu ve bu kişilerin yarısının hayatını kaybettiğini söyleyen uzmanlar, Türkiye'de de yılda yaklaşık bin 800 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu belirtiyor. Peki, Rahim ağzı kanseri nedir? Rahim ağzı kanseri belirtileri neler?
#Rahim Ağzı Kanseri Nedir?Banu Mısırlıoğlu, 3’üncü çocuğunu dünyaya getirdikten sonra kansere yakalandı. Kemoterapiyi reddeden kadın, aç kalarak kanseri yenebileceğini düşündü. Doktorlar bilimsel açıdan mümkün olmadığını söylemesine rağmen açlık orucuna devam eden Mısırlıoğlu, yaşamını yitirdi.
#KANSERKadın kanserleri günümüzde giderek yaygınlaşırken, en büyük etkenlerden biri HPV virüsü. 200’den fazla türü bulunan bu virüs cinsel yolla bulaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Turan, HPV’nin rahim ağzı kanserinden dil ve bademcik kanserine dek birçok kansere yol açabildiğini belirtirken, kanserin HPV virüsü alındıktan yıllar sonra ortaya çıkabildiğini, HPV kaynaklı hastalıkların çoğunun HPV aşısıyla engellenebileceğini söylüyor. Prof. Dr. Cem Turan, bu tehlikeli virüsü anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Hpvİzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Melike Karakaya'nın ürettiği kağıt tabanlı "mikroakışkan çip" sayesinde rahim ağzı kanseri yarım saat içerisinde teşhis edilebilecek. İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, bunun sağlıkta çığır açacak bir gelişme olduğunu söyledi.
#Rahim Ağzı KanseriRahim ağzı kanserinde Amerikalılar hastalığın en büyük sebebi olduğu anlaşılan İnsan Papilloma Virüsü’ne (HPV) karşı kızların zorunlu aşıya tabii tutulup tutulmamasını tartışıyor. Araştırma merkezleri de, daha çok sayıda HPV türüne karşı etkili olacak terapötik aşılar geliştirmek için harıl harıl çalışıyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye’de her gün iki kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. HPV aşısını öneren uzmanlar, aşının ardından düzenli olarak PAP-SMEAR testi yaptırmanın, rahim ağzı kanserinden korunmanın en iyi yolu olduğunu belirtti.