NASA’nın 1984’te uzaya fırlattığı radyasyon uydusu ERBS’nin bugün Dünya atmosferine girmesi bekleniyor. 2005’te görevini tamamlayan ve uzay çöpü haline gelen 2.5 tonluk uydunun amacı insan faaliyetlerinin Dünya’nın radyasyon dengesine etkilerini incelemekti.
#NASAAirbus ve Fransız Uzay Ajansı (Centre National d'Etudes Spatiales-CNES), termal kızılötesi cihazının geliştirilmesi, üretimi ve TRISHNA'da (Yüksek Çözünürlüklü Doğal Kaynak Değerlendirmesi için Termal Kızılötesi Görüntüleme Uydusu) kullanımı için sözleşme imzaladı.
#AirbusABD ve Rusya arasında süregelen uzay savaşlarında ABD son sözü söylemiş ve Ay'a ayak basan ilk insan ve ekip de yine ABD'den çıkmıştı. Ancak aradan yıllar geçmesine karşın Ay'a insanlığın ayak basıp basmadığı halen pek çok kişi için büyük bir soru işareti. Peki hâlâ, insanların aslında Ay'a hiç ayak basmadığında ısrar edenler gerçekten haklı mı?
#AyAmerikan Havacılık ve Uzay Ajansında (NASA) görevli Türk bilim adamı Dr. Umut Yıldız, Mars gezegeniyle ilgili bilinmeyen pek çok nokta olduğunu belirterek, "Şu anda Dünya'yı bile neredeyse tanımıyoruz, okyanusların altını bilmiyoruz, Dünya'mızın çekirdeğinde neler var, iç yapısını hala araştırıyoruz. Aynı şekilde daha Dünya'mızı bile tam anlamıyla bilmediğimiz gibi Mars hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Sadece yavaş yavaş bilgi üstüne eklenecek." dedi.
#NasaTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK Uzay) ile üretilen uydu sistemleri için Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) altyapısı kullanılarak (10 cGy-10000 Gy) duyarlılığa sahip NürFET sensörlerinin üretimine başlandı.
#Tübitak“Dünyanın en dayanıklı hayvanı nedir?” diye sorulduğunda ilk akla gelen hamam böceği olabilir. Ancak tardigrad (mikroskobik su ayısı) hakkında çoğu kişi bilgi sahibi değil. İngiltere’deki bilim insanlarının son araştırması gösteriyor ki, eksi 270 derecelik soğuğa dayanabilen ve 30 yıl yemek yemeden yaşayabilen tardigradlar, gezegenimizde olası büyük bir felakette hayatta kalabilecek tek canlı türü olacak. İşte tardigradlar ile ilgili ilginç bilgiler…
#TardigradEvet acısıyla tatlısıyla bir yılın daha sonuna geldik. Barış anlamında bir ilerleme göstermek yerine daha da gerileyen Dünya, uzay bilim ve teknolojilerinde ilerlemesini sürdürdü. Bu yazıda 2016 yılına damga vuran, gezegenimiz Dünya ve uzayla alakalı bilimsel gelişmelerin özetini bulacaksınız.
#2016Evimiz Dünya'dan kozmik mahallemiz Güneş Sistemi'ne ve hatta daha da öteye yayılmaya devam ediyoruz. Bu yazıda Güneş Sistemi'miz içerisinde son zamanlarda yaptığımız başlıca keşifler ve önemli olaylardan bir derleme bulacak ve gelecek önemli projeleri göreceksiniz.
#Güneş SistemiGök bilimcilerin gözlemlediği en şiddetli Güneş fırtınalarından biri 23 Ocak tarihinde meydana geldi. NASA'nın, Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki SDO uydusu tarafından gözlemlenen Güneş patlaması, çok güçlü bir radyasyon fırtınasına neden oldu. Etkisini Çarşamba günü de sürdürecek olan fırtına, dünyanın çeşitli bölgelerinde enerji ve telekomünikasyon şebekelerini olumsuz etkiledi.
#HtvhaberNASA'nın Solar Dynamics Observatory uydusu, dün Güneş'te dev bir mor ötesi parlaklık oluştuğunu tespit etti. Parlaklığın, son yılların en büyük Güneş patlamalarından biri olduğu açıklandı. NASA'lı yetkililer, radyasyon fırtınasının 34 saat içinde Dünya'ya ulaşmasını bekliyor. Enerji bombardımanı, Dünya'daki enerji şebekelerini olumsuz etkileyebileceği gibi GPS sistemlerini de geçici olarak çökertebilir.
#Htvhaber