Ankara’da yaşayan ve nadir görülen bir hastalık ‘pulmoner hipertansiyon’ hastası olan 63 yaşındaki Aykut İnciler, akciğerinin fonksiyonlarını yerine getirememesinden dolayı dört yıldır çantasında taşıdığı oksijen konsantratörü ile hayatını sürdürüyor. İnciler, “Diğer insanların rahatça aldığı, kıymetini bilmediği o nefese ben para ödüyorum. Pozitif düşünün, havayı içinize çekin. Ara ara kendinizle akciğerlerinizle, tüm organlarınızla konuşun, sevin onları” diyor.
#ANKARATIBBIN pekçok alanında olduğu gibi "Çocuk Hekimliğinde" de yapay zeka uygulamaları hızla kullanılmaya başlandı. Çocuk doktoru-hasta ilişkisi çocuklara tıbbi hizmet sağlamanın temel taşı ve yapay zeka yalnızca operasyonel verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda bu ilişkinin doğasını da zenginleştirir. Elektronik tıbbi kayıtlar, tıbbi görüntüleme teknolojisi, akıllı ilaç tasarımı ve akıllı sağlık yönetimi sistemleri gibi tıbbi alanda verilerin işlenmesine yönelik yapay zeka çözümleri , hekimlere sadece araştırma yapmaları için değil teşhis ve tedavi alanında da yardımcı oluyor. İzmir Doktor Behçet Uz Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan Çocuk Sağlıgı ve Yapay Zeka Kongresi ile ilgili şunları söyledi.
#1Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) düzenlemesi olmaksızın 3’ü kanser, 1’i demans, 1’i multiple skleroz, 1’i pulmoner hipertansiyon ve 1’i acil serviste hipertansif kriz ilacı olmak üzere 83 ilacı daha geri ödeme listesine aldı.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanlığıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) düzenlemesi olmaksızın 3’ü kanser, 1’i demans, 1’i multiple skleroz, 1’i pulmoner hipertansiyon ve 1’i acil serviste hipertansif kriz ilacı olmak üzere 83 ilacı daha geri ödeme listesine aldı. Listeye alınan ilaçların tamamı yerli üretim ilaçlardan oluşuyor.
#İlaçSamsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunSamsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunTürkiye'de kurduğu fabrikayla bir yandan istihdama katkı sağlarken diğer yandan da ülkemize verdiği değeri gösteren Oppo, geniş ekosistemine yeni bir ürün daha ekledi. İşte karşınızda Oppo'nun yeni nesil akıllı bileklik modeli Oppo Band Sport... (Sponsorlu İçerik)
#Oppo Band SportAntalya'da doktorların 3 ay ömür biçtiği primer pulmoner hipertansiyon hastası Gülsüm Hira Sudan (3), düğüne katılacak ailesiyle dün gittiği Burdur'un Bucak ilçesinde fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. Tedaviye alınan Gülsüm Hira'nın beyin ölümü gerçekleşti. Manavgat'ta gözyaşlarıyla toprağa verilen Gülsüm Hira'nın düğünde annesiyle dans ettiği anlar, kameraya yansıdı.
#AntalyaBebekliğinden beri kronik böbrek yetmezliği çeken 9 yaşındaki Yağmur Bingöl'ün diyaliz katateri nedeniyle akciğerlerinde pıhtı gelişti. Yağmur, ambulansla Erzurum’dan İstanbul'a Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Acilen ameliyata hazırlanan küçük kız, ciğerlerinde saatli bombayla yaşarken koronavirüse yakalandı. Üç hafta koronavirüs tedavisi gören Yağmur'un 'pulmoner endarterektomi' ameliyatı ile akciğerlerindeki pıhtı çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, ''Türkiye'deki en ufak hasta. Dünyada da iki - üç hastadan biri. Literatüre geçecek bir hastamız'' dedi. Pes etmeye niyetinin olmadığını söyleyen Yağmur ise, ''Bir sürü ameliyatlardan kalktım. Hiç pes etmeye niyetim yok'' diye konuştu.
#İstanbulTeknoloji kutusundan herkese merhaba. Bugünkü videomuzda Honor’un yeni nesil akıllı bilekliği Honor Band 6’yı inceleyeceğiz. Bu cihazı Türkiye’de ilk deneyimleyenlerden biri olmak da ayrıca büyük bir keyif. Şimdi gelin, bu müthiş akıllı bilekliğe yakından bakalım. (Sponsorlu İçerik)
#Honorband6Antalya'da yaşayan Huriye- Sinan Sudan çiftinin 2 yaşındaki kızları Gülsüm Hira'nın Primer Pulmoner Hipertansiyon hastalığı nedeniyle akciğer nakli olması gerekiyor. Sudan ailesi, doktorların 3 ay ömür biçtiği kızlarına yurt dışında akciğer nakli yaptırabilmek için yardım bekliyor.
#Gülsüm HiraKOAH hastası, COVID-19’a yakalandığında, diğer hastalardan daha çok zorlanır. En büyük tedavi ise sigaranın bırakılmasıdır. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Görgülü, KOAH hastalarının pandemi sürecinde daha fazla risk taşıdığını hatırlatarak önerilerde bulundu.
#KoahBeykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Görgülü, KOAH hastalarının pandemi sürecinde daha fazla risk taşıdığını hatırlatarak, ''KOAH hastası, COVID-19’a yakalandığında, diğer hastalardan daha çok zorlanır. En büyük tedavi ise sigaranın bırakılmasıdır'' dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Fatma Görgülüİçinde bulunduğumuz ayın yaygın ve bulaşıcı olan RSV enfeksiyonunun yayılma zamanı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, ailelere uyarılarda bulundu. Güzel, “Koronavirüsün yanında bu virüse de dikkat etmek gerekiyor. RSV özellikle iki yaş altındaki çocuklarda bronşiyolit ve zatürre gibi akciğer hastalıklarının en sık görülen etkenlerinden biridir ve hayati tehlikeye neden olabilir” dedi.
#RSVİçinde bulunduğumuz ayın yaygın ve bulaşıcı olan RSV enfeksiyonunun yayılma zamanı olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, ailelere uyarılarda bulundu. Güzel, “Koronavirüsün yanında bu virüse de dikkat etmek gerekiyor. RSV özellikle iki yaş altındaki çocuklarda bronşiyolit ve zatürre gibi akciğer hastalıklarının en sık görülen etkenlerinden biridir ve hayati tehlikeye neden olabilir” dedi.
#Prof. Dr. Ahmet GüzelAkıllı saat ve bilekliklere eklenen yeni özelliklerden biri kandaki oksijenin ölçülmesine imkan veriyor. Huawei, Honor gibi şirketler halihazırda sundukları saat ve bilekliklerde bu desteği halihazırda sunarken Apple Watch 6 serisinin de bu özellikle geleceği konuşuluyor.
#Apple WatchHızlı bir dünyada yaşamak zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her zaman farkına varamadığımız şekilde etkileyebilir. Vücudumuzun düzgün çalışmasını sağlayan kan oksijen doygunluğu (SpO2) önemli bir sağlık göstergesi. Geleneksel olarak, bunu kontrol etmek için ayrı bir sağlık ekipmanına ihtiyaç duymuş olabiliriz, ancak teknoloji ilerledikçe, artık normal bir SpO2 seviyesine sahip olup olmadığımızı kontrol etmenin daha akıllı bir yolu var.
#HuaweiSağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Koca'nın yaptığı açıklamanın ardından komorbidite hastalığı gündeme gelerek vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Peki, Komorbidite nedir ne demek? Komorbidite hastalığı nedir? İşte, komorbidite hastalığı ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Komorbid NedirUlusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği, kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon (KTEPH) hastalığının farkındalığının artması amacıyla 23 Kasım cumartesi günü Ankara Cermodern’de etkinlikler düzenledi. Bunlardan ilki, KTEPH hastalığından muzdarip üç hastanın hayatından dramatik kesitler sunulan tiyatro oyunu oldu. Öte yandan fotoğraf sergisi de açıldı.
#KTEPHKulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci geceleri nefes durmasına uyku apnesi dendiğini söyledi. “Apne kelimesi Yunanca’da “soluksuz kalmak” anlamına gelir. Uyku apnesi erkeklerde kadınlardan 2 kat daha sıktır ve daha çok orta yaş üzerindeki erişkinlerde görülür.
#Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora GidilirGöğüs kafesinin herhangi bir yerinde veya yaygın olarak hissediliyor. Karakteri batıcı, sızı veya baskı tarzında olabiliyor. Bu tablonun adı; göğüs ağrısı! ‘Göğüs ağrısı’ denildiğinde hemen hepimizin aklına ilk olarak çoğunlukla kalp krizi geliyor. Ancak toplumdaki yaygın inanışın aksine, göğüs ağrılarının önemli bir kısmı aslında kalpten kaynaklanmıyor. Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy, göğüs ağrısının 5 önemli nedenini anlattı.
#Erkeklerde Göğüs Aldırmaİyi bir uykunun ne kadar önemli olduğu, psikolojik ve fizyolojik olarak kişiyi ayakta tuttuğu bilinen bir gerçek. Yaşamsal faaliyetlerin birçoğu basit bir dinlenmeden ibaret olmayan uyku sırasında düzenleniyor. Uyku bozukluklarının hem toplumsal hem de bireysel birçok sağlık problemine yol açtığı biliniyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Tunçel, uykuda solunum bozuklukları ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#Baş Ağrısı