Arkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiBatı Karadeniz'in "Efes"i olarak bilinen Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında özellikle tiyatro bölümünde yeni yapı ve bulguların gün ışığına çıkması arkeologları heyecanlandırıyor.
#Prusias Ad Hypium Antik KentiBatı Karadeniz'in "Efes"i olarak bilinen Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında özellikle tiyatro bölümünde yeni yapı ve bulguların gün ışığına çıkması arkeologları heyecanlandırıyor.
#SeyahatMilattan önce üçüncü yüzyılda kullanılan ve büyük bir bölümü toprak altında kalan Batı Karadeniz’in tek antik tiyatrosunda kazı çalışmaları devam ediyor. Her gün yeni bir yapının gün ışığına çıktığı kazıların tamamlanmasıyla, antik tiyatroda Türkiye’nin önemli isimlerinin konser vermesi planlanıyor.
#SeyahatKÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı projeyle, Batı Karadeniz Bölgesi’nin tek antik tiyatrosu olan Konuralp Antik Tiyatrosu’nda Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Düzce Belediyesi’nin ortaklığıyla kazı çalışmaları aralıksız sürüyor. Batı Karadeniz’in Efes’i olarak adlandırılan ve tarihi milattan önce 3'üncü yüzyıla kadar dayanan Konuralp Antik Tiyatrosu’nda kazıların 3 yıl içinde bitirilip, kentin ziyaretçilere açılması planlanıyor.
#Batı Karadeniz BölgesiKültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı projeyle, Batı Karadeniz Bölgesi’nin tek antik tiyatrosu olan Konuralp Antik Tiyatrosu’nda Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Düzce Belediyesi’nin ortaklığıyla kazı çalışmaları aralıksız sürüyor. Batı Karadeniz’in Efes’i olarak adlandırılan ve tarihi milattan önce 3'üncü yüzyıla kadar dayanan Konuralp Antik Tiyatrosu’nda kazıların 3 yıl içinde bitirilip, kentin ziyaretçilere açılması planlanıyor.
#Kültür Ve Turizm Bakanlığı"Batı Karadeniz'in Efes'i" olarak bilinen Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında ulaşılan bulgular arkeologları heyecanlandırıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının aldığı kararla kazıların 12 aya yayıldığı, Batı Karadeniz'in en eski yerleşim yeri olarak bilinen antik kentte, Konuralp Müze Müdürlüğü Başkanlığı, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Bilimsel Danışmanlığı ve Düzce Belediyesinin destekleriyle kazı çalışmaları devam ediyor.
#Antik KentDüzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan 8 asırlık Ceneviz Kalesi'nde, Kültür Bakanlığı koordinesinde yürütülen kazı çalışmalarıyla bölge tarihinin gün ışığına çıkarılması ve turizmin canlandırılması amaçlanıyor.
#DüzceDüzce'de bulunan ve 'Batı Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti, bugüne kadar korunmuş alanlarıyla arkeologların dikkatini çekiyorKazı Bilimsel Danışmanı DÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emre Okan:"Ortaya çıkacak tiyatro, hem mimari hem de estetiği ile bölgenin adından en çok söz ettirecek mimari buluntularının başında gelecek. Biz arkeologlar bu bölgede kazı yaptıkça heyecanlanıyoruz"
#Düzce"Batı Karadeniz'in Efes'i" olarak bilinen Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, Roma dönemine denk gelen, milattan sonra 3. veya 4. yüzyıllara ait olduğu tahmin edilen bir villanın mozaik zemini ile bazı kalıntıları ortaya çıkarıldı.
#Düzce