Sosyal medyayı sallayan, yüzünü saklamak için peçe takan, ayetler ile ‘kuantum’ ve ‘bilinçaltı’ seminerleri ile milyonlarca lira kazanan ve hayli lüks arabası ile gündem olan Eylem Amine Altunbilek’i hatırlayacaksınız. Tıp ya da psikoloji eğitimi olmayan Altunbilek Yeni Şafak’a konuştu, ‘Sosyal medyadaki şaşaanın amacı, ‘keşfet’e’ düşüp daha çok insana ulaşmak...’ dedi. Bu bahane karşısında diyecek söz bulamasam da Altunbilek’in tek olmadığını biliyorum. Geçen yıl ‘tılsımlı’ olduğu iddia edilen kitap çıkaran bir başka kuantumcu, Tuğçe Işınsu gündemdi. Ondan önce de bir başkası. İsimler değişiyor, yöntem değişmiyor. Nedir bu kuantum? Sordum.
#KuantumKimya dersi ve sınavlarında çok sık karşılaşılan durumlardan biri orbitaldir. Çok küçük parçacıklar üzerinden meydana gelmiş hacimsel bir durum olarak da ifade etmek mümkün. Peki orbital nedir, nasıl bulunur? Kimyada orbital dizilimi nasıl olur? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.
#Orbital Nedir Nasıl Bulunur?UNESCO-L'Oreal ortaklığında gerçekleşen ‘Bilim Kadınları İçin’ programı kapsamında ‘Uluslararası Yükselen Yetenek’ ödülünü Türkiye'den ilk kez kazanan astro-parçacık fizikçisi Türk bilim insanı Doç. Dr. Bilge Demirköz için ODTÜ'de tören düzenlendi.
#Doç. Dr. Bilge DemirközBoğaziçi Üniversitesi’nin bilimsel merak, özgür düşünce ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla, BÜ + Etkinlikleri bünyesinde başlattığı “Açık Ders”lerin ikinci dönemi, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Gülmez’in ‘’CERN’de Neler Oluyor?’’ semineri ile devam edecek.
#BoğaziçiYazılımı ve donanımı tamamen yerli imkanlarla üretilen Proton Elic, 2 milyon dolara satışa sunuldu. Yerli girişimci Başbuğ, “Dünyanın en üstün yeraltı görüntüleme cihazını ürettik. Başta ABD ve Almanya olmak üzere birçok ülkeden talep var. Fakat önceliğimiz yurt içi” dedi.
#DedektörAvrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) görevli Türk araştırmacı Dr. Bilge Demirköz, evrenin oluşum sırlarını ortaya çıkarması beklenen ve dün en yüksek enerjinin açığa çıkarıldığı “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” deneyine ilişkin, “Bu deney başladıktan 6 ay sonra bizden yeni fizik buluşlarını bekleyebilirsiniz” dedi.
İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN), dünyanın en büyük atom altı parçacık çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda iki proton ışını rekor hıza ulaştırılarak çarpıştırıldı. Bugüne kadarki en büyük enerji açığa çıkarılarak, bu alanda rekor kırıldı.
İsviçre-Fransa sınırındaki CERN’e (Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi) ait Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), 1.18 trilyon elektron volt ışın demeti parçacığı göndererek, “proton ivmesi” dünya rekorunu kırdı. Dünya tarihinde daha önce bu düzeyde bir enerjiye sahip parçacık çarpıştırıcısı çalıştırılmamıştı.