Güncelleme Tarihi:
Merkezde yer alan dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (LHC) hızı, bu amaçla iki katına çıkarılacak. Faaliyetleri, yenileme çalışmaları nedeniyle durdurulan LHC’nin 2015 yılında yeniden aktif hâle geleceği ve kapandığı döneme göre yüzde 60 daha fazla kapasiteyle çalışacağı açıklandı.
MADDE ‘ÇIPLAK’
LHC’nin, artırılmış kapasitesiyle, evrenin yüzde 85’ini oluşturduğu bilinen karanlık maddenin sırrının çözülmesini de öne çekmesi bekleniyor. Zira, hızlanan sistemde daha fazla parçacık meydana gelecek. Uzmanlar, gelecek yıl parçacıkların etiketlenme sürecinin tamamlanacağını ve daha önce bilinmeyen enerji aralıklarının inceleneceğini belirtiyor. Bu, maddenin bilinmeyen özelliklerinin de ortaya çıkması anlamına geliyor.
27 KM’LİK TÜNEL
FRANSA-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarındaki 27 kilometre uzunluğundaki bir tünele yerleştirilmiş olan LHC’de proton parçacıkları yerin 50 ila 175 metre derinliğinde saniyede neredeyse ışık hızına denk gelen bir seviyede 11 bin kez dönüyor ve 40 milyon kez çarpışıyor. CERN, evrenin oluşumunun anlaşılması adına yapılmış dünyanın en pahalı ve ilginç deneylerine ev sahipliği yapıyor.