TÜBİTAK 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile Boğaziçi Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdürme kararı alan Türk bilim insanı Dr. Mehmet Turan mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak gibi ulaşılması zor organlarda akıllı kapsül robotlar kullanılarak hastalıkların teşhisini çok daha erken ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilen, istenen yerlere ilaç enjekte edip biyopsi yapabilen akıllı robotları hayata geçirmek üzere yeni bir projeye başladı.
#RobotProf. Dr. Metin Sitti, dünyanın gözde araştırma kurumlarından Max Planck Enstitüsü’nün ilk Türk direktörü. Geçen hafta Koç Üniversitesi Rahmi Koç Bilim Madalyası’nın da sahibi olan Sitti, geliştirdiği küçük robotları, tedavilerde ulaşılamayan bölgelerde kullanmayı hedefliyor. Ünlü bilim insanı, klinikte ilk kullanılacak robota, 37 yaşında kaybettiği beyin cerrahı kız kardeşi İlkay’ın adını verecek.
#Prof. Metin SittiMAX Planck Enstitüsü Akıllı Sistemler Bölüm Direktörü Prof. Metin Sitti, ilaç boyutunda, yutularak vücuda alınan kapsül robotlar ile girilmesi mümkün olmayan ya da çok zor olan organlara ulaşılabileceğini hatta artık bu kapsül robotlarla biyopsi yapmanın bile mümkün olabileceğini belirtti.
#Prostat KanseriRana Kibar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü olarak atanmasının ardından biyografisi ve kariyeri ile araştırılmaya başlandı. Rektörlük koltuğunda oturmadan önce Fen Edebiyat Fakültesinde Profesör unvanı ile eğitim veren Rana Kibar, kariyeri ile merak konusu oldu. Peki, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Rana Bayar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Rana KibarResmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, 20 üniversiteye yeni rektör atandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den boşalan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörlüğüne, eski Ak Parti Başkanvekili ve eski TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı getirildi.
#Resmi GazeteYükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine 5 kişinin atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atama kararına göre, 20 üniversiteye yeni rektör atandı.
#Resmi Gazete7’ncisi düzenlenen Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın sahibi Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Breene M. Kerr Kürsüsü’nde nükleer enerji ve malzeme bilimleri alanında görev yapan Prof. Dr. Bilge Yıldız oldu. Geleceğe ışık tutan projeleriyle dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, “Çalışmalarımızdan biri atmosferdeki karbondioksit seviyesini düşürürken aynı anda karbondioksiti faydalı kimyasal ürünlere ve malzemelere dönüştürmeye yönelik. Bu teknoloji başarıyla gerçekleşirse Mars’a insanlı geziler düzenlenebilir” dedi.
#Massachusetts Teknoloji EnstitüsüBerlin Duvarı’nın yıkılmasından ilham alarak, bilim ve toplumda yıkılacak sonraki duvarları bulmayı amaçlayan, 'Duvarları Yıkmak: Dünya Bilim Zirvesi’nin 'Yılın Bilimde Çığır Açan Buluşu Ödülü', Mühendislik ve Teknoloji kategorisinde Prof. Dr. Metin Sitti’nin oldu.
#Koç ÜniversitesiKoç Üniversitesi tarafından, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirmek ve bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla başlatılan, ‘Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın bu yıl üçüncüsü sahibini buldu.
#ÜniversiteAlbert Einstein’ın kurduğu Kaiser Wilhelm Topluluğu’nun devamı olan Max Planck Enstitüsü’nde ilk kez bir Türk bilim insanı Direktörlük görevine getirildi. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü mezunu Prof. Dr. Metin Sitti bugüne dek 18 Nobel ödüllü araştırmacı ve bilim insanı yetiştiren Max Planck Enstitüsü’nde ‘Akıllı Sistemler Enstitüsü’nün Kurucu Direktörü oldu.
#EinsteinDijital iş ve kültür dergisi Digital Age tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Digital Age Summit, birinci gününde Oxford Matematik Profesörü Marcus du Sautoy, Accenture Digital Interactive Stratejik Tasarım ve Oyunlaştırma Danışmanı Jasmin Karataş, Max-Plank Institute Direktörü, nanoGriptech Kurucusu Prof. Dr. Metin Sitti gibi teknoloji ve insan hayatının birbirini nasıl etkilediğine ışık tutan önemli isimleri ağırladı.
#Robot